Marturii despre intalnirea cu un terorist de la Charlie Hebdo: Avea ochi mari si negri, privirea blanda

Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 12:00
6786 citiri
Marturii despre intalnirea cu un terorist de la Charlie Hebdo: Avea ochi mari si negri, privirea blanda
Foto: Le Monde

Dupa atentatul terorist asupra redactiei Charlie Hebdo din Paris, soldat cu 12 morti, marturiile celor care au asistat la scenele teribile au socat intreaga lume.

Declaratii ale martorilor continua sa apara si la o saptamana de la atacul extremist, printre acestia numarandu-se si Sigolene Vinson, jurnalista pe domeniul juridic, care a supravietuit carnagiului, scrie Business Times.

Ea a povestit, intr-un amplu interviu acordat publicatiei franceze Le Monde, ce s-a intamplat in timpul atentatului din acea dimineata de 7 ianuarie.

Totul a inceput la ora 10.00, in timpul primei sedinte editoriale din acel an. Vinson isi aminteste ca a adus in redactie un tort, pentru ca era ziua unui coleg, caricaturistul Luz.

Reactia musulmanilor la prima editie a Charlie Hebdo dupa masacrul de la Paris

In sala de sedinte se aduna toata lumea, iar discutiile incep, ca de obicei, cu glume. La masa se afla si cei sapte caricaturisti care urmeaza sa fie ucisi in urmatoarele minute.

In mijlocul unei glume despre sex oral, jurnalista aude primele impuscaturi. Cei doi teroristi intra in redactie si il impusca de doua ori pe Simon Fieschi, al carui birou se afla chiar la intrare. Acesta scapa cu viata, dar este grav ranit.

"Cu totii ne-am intrebat ce-a fost asta. Pocnitori poate", a spus tanara, care povesteste ca un politist responsabil sa asigure securitatea lui Charb, directorul editorial al revistei Charlie Hebdo, s-a uitat la ea in timp ce se pregatea sa scoata arma. A apucat sa strige catre cei din sala sa nu se miste, inainte sa fie impuscat mortal.

Apoi a auzit vocile fratilor Kouchi: "Allahu akbar!" si "Unde este Charb?". Vision a reusit sa se ascunda intr-un birou, sub o masa.

Atentate la Paris: Noi imagini dupa atacul de la Charlie Hebdo - teroristii trag catre politisti (Video)

"Nu au tras in rafale, au tras runda dupa runda, incet. Nimeni nu a tipat. Toata lumea cred ca era uimita", a relatat ziarista.

Apoi l-a vazut pe unul dintre teroristi, care s-a oprit in usa. "M-am uitat la el. Avea niste ochi mari, negri, si o privire blanda. Parea ca are un moment de nesiguranta, ca si cum ar fi incercat sa isi aminteasca numele meu", a relatat Vinson, care sustine ca isi aminteste fiecare cuvant pe care i l-a spus asasinul, Said Kouachi, unul dintre cei doi frati teroristi, ucisi doua zile mai tarziu de catre autoritatile franceze.

"Nu-ti fie teama. Calmeaza-te! Nu te voi ucide. Esti femeie. Noi nu ucidem femei. Dar gandeste-te bine la ce faci. Ce faci tu e rau. Te crut si, pentru ca te crut, vei citi Coranul", i-a spus Said.

Totusi, o femeie a fost ucisa in sala de sedinte, unde s-a aflat Cherif Kouachi. Cand fratele sau observa acest lucru, a tipat la Cherif furios, de trei ori: "Nu ucidem femei!". Apoi, cei doi frati au parasit redactia, iar Vision a avut senzatia ca atacul a luat sfarsit. In urmatoarea clipa, tanara a sunat la politie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#atentat Paris marturii, #atentat Paris martori, #terorist Charlie Hebdo , #atentat Paris
Comentarii
Poza Sfantul Mason Alexandru Ioan Cuza
Sfantul Mason Alexandru Ioan Cuza
rank 5
parca-i din scufita rosie