Teroare in Franta. Europa, prinsa intre fanatism si lipsa de speranta

Autor: Emilian Isaila
Duminica, 11 Ianuarie 2015, ora 13:51
3495 citiri
Teroare in Franta. Europa, prinsa intre fanatism si lipsa de speranta

Privim imaginile care se deruleaza pe micul ecran si ne gandim ca Parisul nu e cel mai prietenos loc din Europa la acest sfarsit de saptamana. De ce s-a ajuns aici?

In aceste zile suntem inundati cu teorii conspirationiste care mai de care. Intotdeauna exista un stapan ascuns care trage sforile. Mintea umana, in fata unei tragedii, nu accepta explicatii simple. Intrebari cum ar fi: de ce mi se intampla mie? de ce acum? nu pot avea raspunsuri simple, la vedere. E nevoie de o teorie care sa ne justifice temerile.

Si, totusi, daca te uiti in biografia unuia dintre teroristi descoperi viata unui orfan, un copil, un adolescent si apoi un tanar aflat mereu la marginea societatii. Nu numai ca nu a avut familie, dar singurul lui sprijin a fost strada, cartierul plin cu imigranti fara viitor ca si el.

In opinia mea, fundamentalismul religios a fost singura lui scapare, a fost la indemana. Era cool, se simtea important. Ii ura pe francezi, nu avea nicio punte de legatura cu tara in care s-a nascut. Firesc, a ajuns la violenta. Pentru ca viata lui se construise pe respingere, pe indiferenta si pe ura.

Societatea franceza e complicata, respecta libertatea, dar extrema dreapta are sanse sa castige alegerile, stanga, cand nu e radicala, e sofisticata gratuit si rupta de realitate. La toate acestea se adauga stagnarea economica de peste un deceniu si jumatate, somaj cronic si blocaj institutional.

Daca privim inertia cu care functioneaza autoritatile pare a fi un film cu Louis de Funes.

Odata cu Franta, probabil ca intreaga Uniune Europeana trebuie sa regandeasca relatiile cu minoritatile, trebuie sa gaseasca solutii pentru a nu mai lasa milioane de oameni in urma, fara acces la educatie, la un trai decent si la o perspectiva.

Cred ca terorismul va fi greu de eradicat. Intotdeauna vor exista oameni bolnavi de ura, dar, cumva, nu trebuie sa se transforme intr-un flagel. Confruntarea dintre jihadisti si lumea occidentala a ajuns in marile metropole, lupta nu se mai desfasoara la mii de kilometri deparatare. O astfel de problema nu poate fi rezolvata printr-o solutie magica. Nimeni nu o detine, dar toti o asteapta.

Cumva, cei puternici trebuie sa se implice si sa alunge ura dintre cele doua lumi. Neimplicarea si blocajul comunitatii internationale privind criza din Siria au dus la aparitia ISIL (Statul Islamic), o structura terorista care nu mai e clandestina, ci detine un teritoriu, finanteaza un razboi, are adepti pe care-i recruteaza, ii antreneaza si ii trimite la lupta.

In opinia mea, efectele acestor atentate se vor manifesta pe trei planuri. Unul militar, in Siria, aliatii vor intensifica actiunile impotriva ISIL, un alt plan va fi cel de crestere a securitatii interne, vom avea din nou o presiune asupra secretului corespondentei si a dreptului la intimitate, iar o a treia actiune va fi stoparea migratiei din tarile aflate in afara spatiului comunitar.

Nu cred ca toate acestea vor rezolva problema terorismului si a fundamentalismului religios, mai trebuie facut ceva si in ce priveste oferirea unei sperante celor care simt ca au fost parasiti.

Citeste si:
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Primarul Sectorului 1 a criticat dur comportamentul consilierilor PNL din forul legislativ local. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand afirmă că ”USL ucide”, după ce consilierii PSD şi...
Ludovic Orban rămâne oficial fără funcția de președinte al Camerei Deputaților
Ludovic Orban rămâne oficial fără funcția de președinte al Camerei Deputaților
Plenul Camerei Deputaţilor va lua luni, 18 octombrie, act de demisia lui Ludovic Orban din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de vacantarea funcţiei. Biroul Permanent va stabili...
Sursa: Ziare.com