Un an de la atentatele sangeroase de la Paris: Concert emotionant la Bataclan si marturii din noaptea de cosmar (Foto & Video)

Sambata, 12 Noiembrie 2016, ora 23:56
4210 citiri
Un an de la atentatele sangeroase de la Paris: Concert emotionant la Bataclan si marturii din noaptea de cosmar (Foto & Video)
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

In urma cu un an, pe 13 noiembrie, Parisul era lovit de cele mai sangeroase atacuri teroriste din istoria sa. Atentatele au lasat in urma 130 de morti si peste 360 de raniti in inima metropolei pariziene.

Un tribut pentru victimele atentatelor este adus sambata seara, in ajunul comemorarilor, in sala de concerte Bataclan. Acolo, 90 de tineri care asistau la un concert al trupei Eagles of Death Metal au fost masacrati de jihadisti. Bataclan si-a redeschis portile pentru prima data de la atacuri.

Vezi ce s-a intamplat pe 13 noiembrie: firul evenimentelor, operatiunile ce-au urmat si marturiile supravietuitorilor

Duminica, vor avea loc mai multe evenimente discrete de comemorare. Francezii au fost rugati sa lase o lumanare aprinsa la fereastra pentru a-si aminti de cele 130 de victime ale atentatelor sangeroase care au vizat sala de concerte Bataclan, sase baruri si restaurante din Paris, precum si Stade de France.

Sunt programate ceremonii discrete la Stade de France, precum si la cele sase baruri vizate de jihadisti - Le Petit Cambodge, Le Carillon, Cafe Bonne Biere, La Casa Nostra, La Belle Equipe si Comptoir Voltaire.

Europa si intreaga lume nu au mai fost la fel dupa 13 noiembrie 2015. Ziare.com v-a prezentat marturii ale supravietuitorilor si desfasurarea concertului emotionant de redeschiderii a salii Bataclan:

23:51 - S-a incheiat concertul Sting. Momente cu adevarat emotionante la Bataclan. Artistul va dona incasarile de la concert catre doua organizatii de caritate care se ocupa de victimele atacului.

22:51 - Multa emotie la concertul Sting. In sala de la Bataclan e din nou bucurie.

22:39 - E securitate sporita in jurul salii de concerte Bataclan. Zona a fost blocata complet si este intesata de politisti.

22:30 - Concertul de la Bataclan este dedicat indeosebi rudelor victimelor. Sting a urcat pe scena si a tinut un moment de reculegere in memoria celor ucisi in urma cu un an.

22:18 - O alta supravietuitoare, Kelly Le Guen, in varsta de 22 de ani, a scapat cu viata pentru ca s-a baricadat, impreuna cu inca 25 de oameni, intr-o mica incapere din Bataclan.

Abia astept sa vad acest loc plin de viata si bucurie, nu carnagiu. Asta e menirea muzicii si a culturii

22:03 - La an dupa ce britanicul Nick Alexander a murit in masacrul de Bataclan, prietena sa, care l-a tinut in brate pana si-a dat ultima suflare, a venit la Bataclan, la concertul Sting. Pe 13 noiembrie 2015, Helen Wilson a fost impuscata in picior, Nick Alexander - in stomac. Cei doi au stat la podea si s-au tinut in brate, in timp ce in jurul lor oamenii cadeau secerati de gloante.

El nu mai putea respira. L-am strans in brate si i-am zis ca-l iubesc. A fost iubirea vietii mele. (...) Inca am cosmaruri, visez ca trebuie sa-i salvez pe toti si nu intotdeauna reusesc. Sunt mandra de mine ca am puterea sa ma intorc aici (la Bataclan - n.red.).
Helen Wilson

21:58 - La fel ca in urma cu un an, caricaturistii transmit ca solidaritatea e mai puternica decat frica.

21:30 - Bataclan si-a deschis usile, pentru prima oara dupa atentate. Redeschiderea salii de concerte este vazuta drept cel mai potrivit omagiu pentru cei care si-au pierdut viata in urma cu un an si un semn de normalitate.

Toate biletele la concertul Sting au fost vandute la doar jumatate de ora de la punerea in vanzare, iar cele mai multe au fost achizitionate de rudele victimelor de la Bataclan.

21:20 - La un an de la atacurile teroriste de la Bataclan, lucruri neinsemnate precum mirosul unui foc de artificii ii amintesc lui Michael O'Connor de noaptea in care zeci de oameni au fost ucisi in jurul sau. Michael, in varsta de 31 de ani, este considerat un erou dupa ce si-a protejat prietena cu propriul sau trup in fata celor trei barbati inarmati din sala de concerte din centrul Parisului. Au supravietuit amandoi.

Am o multime de imagini din acea seara in cap - imagini dezgustatoare -, care sunt greu de inlaturat. Cateodata imi pierd calmul pentru cate un lucru neinsemnat. Eu nu sunt asa. Sau sunt incredibil de trist si nu eram inainte o astfel de persoana. (...) Acest lucru nu inseamna ca nu ma bucur de viata acum, deoarece sunt incredibil de recunoscator pentru ca sunt in viata si intentionez sa apreciez fiecare secunda din ea. Dar, da, sunt o persoana schimbata
Michael O'Connor

20:03 - O scrisoare emotionanta a unui supravietuitor, care a vrut sa-si pastreze anonimatul, arata cum viata unui om s-a schimbat radical odata cu intreaga societate franceza.

Sunt trist pentru toti cei care si-au pierdut viata, furios pe cei responsabili si ma simt vinovat ca am supravietuit, in timp ce multi altii au murit. Totodata, sunt extrem de speriat. Vreau sa ma fac mai bine, dar uneori ma intreb daca merit asta.

Noua mea viata este bazata pe evitare, pe evaluarea riscurilor si pe 'dar daca'. Ma intreb intotdeauna ce este acest zgomot? Unde sunt iesirile? Unde as putea sa ma ascund?

La aproape un an dupa, sunt diagnosticat cu sindromul de stres posttraumatic si cu depresie. Ma tratez cu medicamente si merg la terapie. Vreau sa ma simt normal si sa fiu capabil sa ma bucur de aceleasi lucruri de care ma bucuram in trecut: socializare, muzica live si calatorii. Dar stiu ca va dura ceva timp. Vreau sa ma simt mai bine, dar uneori ma intreb daca merit asta. In timp ce aniversarea se apropie, eu accept ca imi voi aminti mereu ce s-a intamplat la 13 noiembrie, dar sper ca timpul va vindeca ranile, iar aceste sentimente vor disparea. Gandurile mele se indreapta spre toti oamenii marcati de terorism, mereu.

Supravietuitor Bataclan

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#atentate Paris comemorare, #atacuri Paris victime , #atentat Paris