Australia, devastata de ciclon: Alerta de inundatii

Joi, 03 Februarie 2011, ora 17:47
1712 citiri
Australia, devastata de ciclon: Alerta de inundatii
Foto: NASA

Australia lupta in continuare cu stihiile: ciclonul tropical Yasi a devastat coasta Australiei, iar autoritatile sunt in alerta, in asteptarea altor inundatii de proportii.

Aceasta este cea mai recenta imagine in infrarosu a ciclonului tropical Yasi, oferita de Sounderul Atmosferic Infrarosu (AIRS), administrat de Laboratoarele NASA din Pasadena, California.

Ciclonul s-a abatut asupra Australiei cu aproximativ 295 de kilometri pe ora, echivalentul unui uragan. Este vizibil ochiul distinct al ciclonului, iar benzile exterioare ale furtunii se pot vedea apropiiindu-se de coasta Australiei.

AIRS creeaza o harta precisa 3D, in care se pot determina o serie de factori precum temperatura atmosferica, vaporii de apa, acumularea de nori, date extrem de utile pentru specialisti.

Cele mai scazute temperaturi apar in culoarea mov, indicand precipitatii abundente. In cazul in care nu exista nori, AIRS citeste semnalul infrarosu de la suprafata apelor oceanului ilustrand temperaturile mai calde in portocaliu si rosu.

Yasi a traversat coasta, de la miezul noptii din 2 februarie, ora locala, in apropiere de Mission Beach, 138 km sud de Cairns, si s-a extins in sud pana la Ayr, la 320 km distanta.

Cele mai multe pagube s-au inregistrat acolo unde ciclonul a traversat coasta. Odata cu venirea zorilor, dimensiunea catastrofala a pagubelor facute de Yasi a devenit evidenta. Copacii erau doborati la pamant, pontoanele zdrobite, barcile imprastiate pe apa sau aruncate in curtile oamenilor, bulevardele erau acoperit de apa si mal, iar panourile publicitare erau smulse de pe acoperisuri.

In Townsville s-a incercat cu disperare restabilirea surselor de energie, pentru ca instalatiile pentru alimentarea cu apa sa reintre in functiune, iar apa sa fie tratata in conditii de siguranta.

Primarul din Towsville a avertizat locuitorii sa foloseasca apa ramasa numai pentru baut. In Tully si Innisfail, echipele Crucii Rosii incearca sa stabileasca mai multe centre de evacuare permanenta, pentru persoanele lasate fara adapost de ciclon.

In zori, dupa ce Tully a fost maturat de ochiul ciclonului, se puteau vedea cate sase sau sapte case fara acoperis, pe fiecare strada. Yasi nu numai ca a deteriorat multe case, dar a si culcat la pamant cultura locala de banane si livezile de pomi fructiferi din jurul Innisfail.

Aproape 50% din casele asezarii aflate la 140 de km sud de Cairns si-au pierdut acoperisurile sau au fost deteriorate. A fost complet distrusa o ferma locala, aflata la sud de Innisfail, unde au murit 8.000 de pesti tineri.

Autoritatile survoleaza zona afectata pentru a evalua gravitatea pagubelor. Premierul Anna Bligh, desi s-a declarat multumita ca nu s-au raportat inca decese in nordul statului Qeensland, a avertizat autoritatile sa ramana in alerta, deoarece pana acum nu s-a putut ajunge la comunitatile mici si izolate, scrie The Australian.

Yasi si-a pastrat formatiunea ciclonica si joi dimineata, cand s-a abatut biciuitor peste Atherton Tablelands si centrul Georgetown-ului, coborand in intensitate la furtuna de categoria 3, cu 125 km la ora.

Desi, la acesta ora, Yasi a fost "retrogradat" la furtuna de categoria 1, el inainteaza spre interiorul tarii, unde va lovi comunitatile de fermieri, cu experienta mai redusa decat locuitorii de pe coasta in a face fata dezastrelor de acest fel.

Dar cele mai grave efecte asteptate sunt furtunile ciclonice, ploile torentiale si deci alte eventuale inundatii de proportii, care ameninta sa se abata asupra Australiei.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#ciclon Australia, #ciclon Yasi Australia, #pagube ciclon, #imagini ciclon Australia , #Australia