Femeia la putere, efect al crizei globale

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 18:33
2163 citiri
Femeia la putere, efect al crizei globale

Julia Gillard a devenit prima femeie care ajunge la sefia Guvernului in Australia. O finlandeza si o slovaca, in premiera pentru Finlanda si Solvacia, au fost desemnate sa formeze cabinetele tarilor respective. Toate trei au fost plasate in fruntea administratiilor celor trei state, in trei zile consecutive.

Cotidianul de limba spanilola El Pais trece in revista succesele feminine din ultima perioada de pe scena politica internationala.

Incepe asa cum se si cuvine cu spectaculoasa desemnare in functia de premier a Juliei Gillard (foto), prima femeie care ajunge la sefia Guvernului in Australia si care a dat peste cap cu cota sa de popularitate toate sondajele.

Julia Gillard s-a nascut in 1961, este de origine galeza si a emigrat impreuna cu parintii in Australia cand avea trei ani. Din 1998 face politica, iar acum este premierul Australiei. Daca este sa ne luam dupa campania electorala, are toate sansele sa faca istorie.

Una dintre cele mai recente prezente feminine pe scena politica europeana este Mari Kiviniemi, care a preluat pe 22 iunie conducerea Guvernului finlandez de la fostul premier Matti Vanhanen.

Interesant este ca si presedintia Finlandei ii este incredintata tot unei femei, Tarja Halonen. Situatia este fara precedent, in Finlanda si in Europa, daca excludem perioada in care Marea Britanie a avut si ea un premier femeie, seful statului fiind Regina.

Kiviniemi intentioneaza sa guverneze tara cu o mana de fier si nu e de mirare ca multi o asociaza deja cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Se cuvine mentiunea ca si Germania este condusa tot de o femeie, presedintele fiind doar de forma la nemti.

Ultima, dar cu siguranta nu cea din urma, este Iveta Radicova, care a primit de la presedintele slovac, Ivan Gasparovic, mandatul de a forma un nou guvern si care este prima femeie sef al Executivului din istoria Slovaciei.

Anul trecut, Iveta Radicova promitea slovacilor ca, daca o vor alege ca prima femeie presedinte din istoria tarii, va fi activa, curajoasa si va reintroduce bunul simt in politica slovaca. A fost invinsa de Ivan Gasparovici, care astazi este nevoit sa o numeasca prima femeie prim-ministru din istoria Slovaciei.

In ultima perioada, mai precis in ultimii patru-cinci ani, femeile au avut o ascensiune fara precedent in sferele Puterii, rezervate traditional barbatilor. Acest lucru a fost vizibil, mai comenteaza El Pais, pe toate continentele.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#femei presedinte, #femei premier , #Australia