Luare de ostatici in Sydney Abbott cere explicatii: De ce atacatorul n-a fost pe lista teroristilor?

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 21:50
3144 citiri
Luare de ostatici in Sydney Abbott cere explicatii: De ce atacatorul n-a fost pe lista teroristilor?

Prim-ministrul australian Tony Abbott cere explicatii, dupa luarea de ostatici din Sydney, de luni dimineata, intreband de ce atacatorul din cafenea nu se afla pe lista de supraveghere a Australiei a teroristilor.

"Trebuie sa ne intrebam: ar fi putut fi evitata (tragedia - n.red.)? ", a spus Abbott, intr-o conferinta de presa, citat de BBC.

Luare de ostatici si steag islamic arborat in Sydney

Premierul australian a facut astfel referire la faptul ca refugiatul iranian Man Haron Monis a fost eliberat pe cautiune, dupa ce i s-au adus mai multe acuzatii penale. Abbott vrea ca Guvernul sa ancheteze felul in care atacatorul a fost eliberat, iar politia investigheaza felul in care iranianul a obtinut arma.

"Cum poate cineva cu un asemenea istoric sa nu fie pe listele corespunzatoare de supraveghere si cum poate cineva ca el sa fie in intregime in libertate. Acestea sunt intrebari la care trebuie sa privim cu atentie", a subliniat Tony Abbott.

Luare de ostatici in Sydney: Atacatorul spune ca are bombe, cere sa vina premierul

Acesta a recunoscut insa ca ar fi fost posibil ca luarea de ostatici sa se produca si in cazul in care Monis s-ar fi aflat pe lista de supraveghere.

Totodata, prim-ministrul australian a adus un omagiu celor doi ostatici care au murit in asaltul de luni, descriindu-i drept "oameni buni". Cei doi au murit, in primele ore ale zilei de marti, dupa interventia echipajelor de politie in cafeneaua din Martin Place.

Victimele sunt managerul cafenelei, Tori Johnson, in varsta de 34 de ani, si avocata Katrina Dawson, in varsta de 38 de ani. De asemenea, patru alte persoane, inclusiv un politist, au fost ranite. Toti se afla in afara oricarui pericol. In total au existat 17 ostatici.

Luare de ostatici la Sydney: Atacatorul a fost ucis

Luare de ostatici in Sydney: Cine este atacatorul din cafenea

Man Haron Monis este un autoproclamat lider musulman in varsta de 49 de ani, care a obtinut azil in Australia in anul 1996. Iranianul este cunoscut in randul autoritatilor australiene pentru numeroase infractiuni, printre care si trimiterea de scrisori jignitoare familiilor unor militari decedati.

Monis a fost cercetat pentru uciderea fostei sale sotii si are la activ mai multe condamnari. De exemplu, in luna octombrie, el a fost acuzat de peste 50 de infractiuni de agresiune sexuala asupra a sase femei.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...