Luare de ostatici in Sydney: De ce vrea atacatorul un steag al Statului Islamic?

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 12:35
5363 citiri
Luare de ostatici in Sydney: De ce vrea atacatorul un steag al Statului Islamic?
Foto: Daily Mail

Atacatorul din Sydney, care tine ostatice mai multe persoane intr-o cafenea Lindt dintr-o piata centrala, le-a cerut autoritatilor un steag al Statului Islamic.

Asadar, politistii au decis sa contacteze un fost suspect de terorism care locuieste in orasul australian si despre care se credea ca ar detine asa ceva, pentru a procura drapelul solicitat de agresor, relateaza Daily Mail.

Autoritatile au luat legatura cu Zaky Mallah (foto), care a fost acuzat de terorism in Australia, in 2003, dupa ce a realizat un clip in care sustinea ca planuieste un atac asupra unui cladiri guvernamentale din Sydney.

Agentii antitero i-au cerut acestuia sa vina cu drapelul la locul incidentului si sa i-l dea atacatorului din cafenea. In cateva ore, Mallah a sosit in perimetrul izolat din Martin Place cu un steag islamic, dar nu cu cel oficial al militantilor ISIL.

Luare de ostatici si steag islamic arborat in Sydney

Zaky Mallah, de 30 de ani, le-a oferit politistilor un drapel pe care il tinea afisat pe un perete din apartamentul sau. Este vorba despre steagul Frontului Islamic, o grupare terorista activa in timpul razboiului civil din Siria, dar care nu este recunoscuta pentru o brutalitate la cote atat de mari ca a extremistilor de la ISIL. Politistii i-au spus lui Mallah ca nu sunt interesati de acest drapel si ca vor un steag al Statului Islamic. Astfel, solicitarea atacatorului din cafenea a ramas fara raspuns.

Intr-o evolutie paralela, un jurnalist a luat legatura cu unul dintre ostaticii ramasi in cafenea, dupa ce cinci au reusit sa scape, care i-a spus ca atacatorul inarmat a inceput sa faca diverse solicitati.

Anterior, la scurt timp dupa ce agresorul a luat ostatici si s-a baricadat in cafenea, el i-a obligat pe cativa dintre oameni sa afiseze la geam un steag Shahada, similar cu cel al Statului Islamic.

Imaginile televiziunilor australiene aratau, la debutul incidentului, cel putin trei oameni cu mainile ridicate si puse pe geam, precum si un steag negru cu inscriptii arabe. Martorii povestesc ca un barbat cu o geanta si o arma a intrat in cafenea, iar la putin timp dupa erau transmise imagini cu doi oameni, posibil angajati ai localului, care erau panicati si tineau lipit de geam un mesaj in araba.

CNN transmite ca ar fi vorba despre cel putin 13 ostatici si ca traducera inscriptiei ar fi "Nu exista alt Dumnezeu decat Dumnezeu si Mohammed este profetul lui Dumnezeu".

Cinci oameni au scapat

Cinci oameni au reusit sa scape din cafeneaua din Sydney, unde mai multe persoane au fost luate ostatice. Totusi, nu se stie cate persoane au ramas in interiorul localului, unde sunt sechestrate de cel putin un atacator inarmat, relateaza CNN.

Steag islamic arborat in Sydney: Cativa ostatici au scapat, teroarea continua

De asemenea, se pare ca autoritatile australiene au luat legatura cu atacatorul neidentificat inca, potrivit unui purtator de cuvant al Politiei, Catherine Burn. Ea a precizat ca mai putin de 30 de oameni ar fi in interiorul cafenelei, insa nu a putut da un numar exact.

Fortele de securitate sustin ca detaliile luarii de ostatici raman inca neclare. Nu se cunoaste nici numarul persoanelor care mai sunt inauntru, dar nici motivele din spatele acestei actiuni.

De mentionat este ca Australia face parte din coalitia internationala de lupta impotriva Statului Islamic, condusa de SUA, si care a lansat mai multe serii de lovituri aeriene asupra jihadistilor din Orientul Mijlociu.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#steag Stat Islamic ostatici Sydney, #luare ostatici Sydney, #Stat Islamic Sydney , #Australia