Secretul Australiei, fara recesiune de 21 de ani: economia Goldilocks

Sambata, 16 Martie 2013, ora 18:36
16892 citiri
Secretul Australiei, fara recesiune de 21 de ani: economia Goldilocks
Foto: AP

Economia Australiei, singura tara care ocupa un intreg continent, a crescut in ritm moderat in ultima parte a anului trecut, in timp ce tari din Europa inca sufera o austeritate aspra din cauza crizei economice.

Dupa ce a inregistrat o crestere in 2012 pe baza exporturilor, cele mai recente date sugereaza ca economia Australiei ar putea creste din nou la inceputul acestui an, noteaza The Huffington Post.

Economistii sustin ca ratele mai scazute ale dobanzilor au inceput sa stimuleze consumul, determinand un avant considerabil in domeniul vanzarilor cu amanuntul.

Totodata, dobanzile mai mici au incurajat preocuparea pentru bunastarea gospodariilor si au crescut increderea consumatorilor, dar si a intreprinderilor.

Biroul de Statistici din Australia a facut public un raport conform caruia PIB al tarii a crescut cu 0,6% in ultimul trimestru al anului trecut.

De asemenea, valoarea tuturor bunurilor si serviciilor din Australia a crescut in a patra parte a anului trecut, cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului 2011.

Australia continua razboiul cu fumatorii - Pret urias pentru pachetul de tigari

"Australia are o economie 'Goldilocks' - nici prea calda, nici prea rece, este cea potrivita", a declarat Craig James, economist-sef la CommSec, o importanta companie de tranzactii australiana.

Principiul Goldilocks, la care facea referire specialistul, afirma ca un lucru trebuie sa se incadreze in anumite limite, fara a cadea intr-o extrema sau cealalta.

James a comparat economia Australiei cu o planeta care nu se afla nici prea departe, nici prea aproape de Soare pentru a sustine viata.

"Inflatia este tinuta sub control, rata somajului este scazuta, economia se afla in continua crestere dar, important, intr-un ritm normal, iar datoriile guvernamentale sunt mici in comparatie cu alte natiuni dezvoltate. Mai mult, Australia nu a trecut prin nicio recesiune in ultimii 21 de ani", a explicat economistul.

Reserve Bank of Australia (RBA), principala banca de stat a tarii, simtind starea de spirit mai buna a populatiei, a renuntat la ideea de a mai micsora dobanzile in perioada urmatoare, precizand ca reducerile anterioare inca se reflecta in economie.

Institutia a redus dobanzile anul trecut, aducandu-le la un nivel-record de 3%. De asemenea, bancile australiene isi propun sa mai taie din dobanzi, insa nu pana in luna iulie a acestui an.

Australia a creat cea mai mare rezervatie naturala maritima, la nivel mondial

Cu toate acestea, nu este inca limpede cum va face fata economia unei explozii, latente de sapte ani, in domeniul investitiilor miniere, care va fi vizibila in urmatoarele luni.

RBA spera sa aiba loc si o revigorare in investitiile in domeniile non-miniere, insa, in prezent, se retine de la comentarii referitoare la acest aspect.

Anul trecut, Australia a avut o crestere economica de 3,1%, in comparatie cu Statele Unite, care a crescut cu 1,6 procente, sau cu Canada, care a avut o crestere de 1,1 procente.

Economia Marii Britanii a crescut cu doar 0,25 procente in a patra parte a anului trecut, in timp ce economia Europei s-a micsorat cu 0,9%.

Principalul motor de crestere in ultimul trimestru din 2012 au fost exporturile, care au provenit din investitii facute in trecut in domeniul minier si al gazelor lichefiate.

Asadar, efectele proiectelor in care s-a investit in ultimii ani au inceput sa se resimta in prezent, fiind o tendinta care va continua si in urmatorii ani.

Diferenta dintre numarul exporturilor si cel al importurilor a contribuit cu 0,6 procente la cresterea economiei in ultima parte a anului trecut, cea mai mare contributie din ultimii patru ani.

Australia vrea sa-si primeasca imigrantii in locatii din largul marii

Consumatorii australieni au inceput sa cheltuiasca mai putin pe cazarea la hotel, masa la restaurant sau distractie, si, cel mai important, au mai renuntat la tigari si alcool.

La polul opus, acestia au inceput sa dea mai multi bani pe articole vestimentare, utilitati, sanatate si mancare. Mai mult, australienii s-au simtit destul de increzatori financiar, incat sa isi cumpere noi autoturisme, astfel ca vanzarile din industria auto au crescut cu 23% anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Australia prosperitate, #economie Australia, #economie crestere Australia, #investitii petrol Australia , #Australia