Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Steag islamic arborat in Sydney: Cativa ostatici au scapat, teroarea continua

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 09:42
6347 citiri
Steag islamic arborat in Sydney: Cativa ostatici au scapat, teroarea continua
Foto: 9 News

Cinci oameni au reusit sa scape dintr-o cafenea din Sydney, unde mai multe persoane au fost luate ostatice, luni dimineata, iar presupusul atacator le-a obligat pe unele dintre acestea sa afiseze la geam un steag similar cu cel al Statului Islamic.

Totusi, nu se stie cati ostatici au ramas in interiorul localului, unde sunt sechestrati de cel putin un atacator inarmat, relateaza CNN.

Trei persoane au fost vazute in momentul in care au fugit din cafeneaua Lindt, iar acum "sunt in afara cladirii, alaturi de politisti", potrivit unui reprezentant al autoritatilor, care nu a mentionat daca ostaticii au reusit sa scape pe cont propriu sau daca agresorul i-a eliberat.

Ulterior, Seven Network, post afiliat CNN, a difuzat imagini care arata inca doua persoane cum fug din cafenea.

Fox News transmite ca initial au scapat trei barbati, care au fost preluati de autoritati de la o iesire de urgenta a imobilului in care se afla cafeneaua. Acest lucru s-a intamplat la sase ore dupa ce au fost luati ostatici.

La scurt timp, doua femei au iesit prin acelasi loc si s-au aruncat in bratele politistilor puternic inarmati. Ambele purtau haine cu sigla cafenelei, ceea ce sugereaza ca este vorba despre doua angajate ale localului.

Politistii, in legatura cu atacatorul

De asemenea, se pare ca autotitatile australiene au luat legatura cu atacatorul neidentificat inca, potrivit unui purtator de cuvant al Politiei, Catherine Burn. Ea a precizat ca mai putin de 30 de oameni ar fi in interiorul cafenelei, insa nu a putut da un numar exact.

Fortele de securitate sustin ca detaliile luarii de ostatici ramana inca neclare. Nu se cunoaste nici numarul persoanleor care mai sunt inauntru, dar nici motivele din spatele acestei actiuni.

Imaginile televiziunilor australiene aratau, la debutul incidentului, cel putin trei oameni cu mainile ridicate si puse pe geam, precum si un steag negru cu inscriptii arabe. Martorii povestesc ca un barbat cu o geanta si o arma a intrat in cafenea, iar la putin timp dupa erau transmise imagini cu doi oameni, posibil angajati ai localului, care erau panicati si tineau lipit de geam un mesaj in araba.

Luare de ostatici si steag islamic arborat in Sydney

Potrivit sursei citate, steagul ar fi unul asemanator, dar nu identic cu cele folosite de grupul militant Statul Islamic in Orientul Mijlociu.

CNN transmite ca ar fi vorba despre cel putin 13 ostatici si ca traducera inscriptiei ar fi "Nu exista alt Dumnezeu decat Dumnezeu si Mohammed este profetul lui Dumnezeu".

Lindt Australia, alaturi de ostatici

O reactie oficiala a Lindt Australia nu a intarziat sa apara pe retelele sociale. Reprezentantii companiei le-au multumit tuturor pentru gandurile bune in acest context dramatic si au sustinut ca sunt ingrijorati in legatura cu soarta ostaticilor.

"Am dori sa le multumim tuturor pentru gandurile bune si pentru sprijinul oferit in ceea ce priveste situatia de la Lindt Cafe din Martin Place. Suntem profund ingrijorati in legatura cu acest incident grav, iar gandurile si rugaciunile noastre merg catre angajatii si clientii implicati, dar si catre prietenii si familiile lor. De incident se ocupa autoritatile si asteptam vesti de la ele", este mesajul postat pe Facebook Lindt Australia.

Prim-ministrul australian, Tony Abbott, a declarat ca incidentul este "profund ingrijorator" si ca nu se stie inca cine se afla in spatele lui sau care sunt motivele, insa le-a cerut australienilor sa-si vada mai departe de treburile zilnice, fiind in acelasi timp in alerta.

"Nu stim daca (situatia - n.red.) este motivata politic, cu toate ca exista unele indicii ca ar putea fi", a spus Abbott. Totodata, si presedintele american Barack Obama a fost informat despre aceasta situatie.

De mentionat este ca Australia face parte din coalitia internationala de lupta impotriva Statului Islamic, condusa de SUA, si care a lansat mai multe serii de lovituri aeriene asupra jihadistilor din Orientul Mijlociu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#luare ostatici Sydney, #ostatici cafenea Sydney, #steag islamic Sydney , #Australia