Vortex antarctic in Australia, in zone unde a nins pentru prima oara in ultimele decenii (Foto&Video)

Luni, 12 August 2019, ora 12:14
6781 citiri
Vortex antarctic in Australia, in zone unde a nins pentru prima oara in ultimele decenii (Foto&Video)
Foto: Captura Twitter/ @ErinLTurner

Australienii din mai multe zone ale tarii au avut parte de un weekend cu vreme de iarna si viscol, iar in regiuni din sud-estul continentului a nins pentru prima oara in ultimele decenii.

Regiunea Blue Mountains (Muntii Albastri) din statul Noul Wales de Sud, situata la doar 50 de kilometri vest de Sydney, a fost acoperita sambata de un strat de nea, fapt care i-a surprins pe locuitorii din Katoomba, Goulburn si Central Tablelands, neobisnuiti cu o asemenea priveliste.

In localitatile Cootamundra si Tumut din zona Riverina, aflata in acelasi stat, a nins pentru prima oara dupa aproape doua decenii, relateaza luni Xinhua. Ultimele zapezi au fost consemnate in zona in 1985 si 2000, au declarat locuitorii pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Un reprezentant al biroului de meteorologie australian, Michael Efron, a declarat ca vremea neobisnuita a fost provocata de un "vortex antarctic" format in largul Tasmaniei.

Vortexul a fost insotit de rafale puternice de vant, cu viteze de pana la 100 km/h, care au afectat Noul Wales de Sud, dar si statul Victoria, unde o femeie a decedat dupa ce un copac a cazut pe masina in care se afla.

La serviciul pentru interventii de urgenta au fost primite sute de apeluri dupa ce vantul a luat pe sus acoperisurile mai multor locuinte, iar unele zone s-au confruntat cu inundatii.

Conditiile meteorologice urmeaza sa se amelioreze luni si marti, odata cu apropierea din vest a unui sistem marcat de presiune atmosferica ridicata.

Iata cateva imagini:

#zapada Australia, #ninsoare Australia, #vortex antarctic Australia , #Australia