Avion rusesc prabusit in Egipt: De ce s-a rupt aeronava in doua?

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 09:20
10081 citiri
Avion rusesc prabusit in Egipt: De ce s-a rupt aeronava in doua?
Foto: Twitter/Flightradar24

Anchetatorii incearca sa afle ce a dus la prabusirea avionului rusesc cu 224 de oameni la bord in Egipt, sambata, si iau in calcul trei ipoteze.

Acestia sustin ca ruperea in aer a aeronavei companiei ruse Kogalimavia a fost provocata fie de o eroare tehnica, fie de o racheta, fie de o explozie la bord, iar aceste trei variante sunt analizate in prezent de catre investigatori, relateaza The Guardian.

Avion rusesc prabusit in Egipt: Aeronava s-a rupt in aer

Eroare tehnica sau mecanica

Avionul Airbus A321 era vechi de 18 ani, ceea ce nu inseamna foarte mult pentru o aeronava. Totusi, aceasta fusese afectata intr-un incident din 2001, cand coada sa a atins pista la decolare, pe Aeroportul din Cairo, potrivit Aviation Safety Network.

Tony Cable, fost anchetator britanic al accidentelor de avion, a subliniat ca este posibil ca acest incident sa fi contribuit la cauza prabusirii. Cel putin un dezastru aviatic a fost atribuit pana acum proastei reparatii a cozii dupa un astfel de incident. Este vorba despre un Boeing 747 al companiei Japan Airlines, care s-a prabusit cu 520 de oameni la bord, in urma unei decompresii explozive.

O racheta

Mai multe companii europene si din Orientul Mijlociu evita sa zboare deasupra Peninsulei Sinai din Egipt, unde opereaza o grupare extremista afliliata Statului Islamic. Organizatia terorista a revendicat prabusirea avionului, insa oficialii din Rusia si din Egipt dezmint ca ISIL l-ar fi doborat.

Avion prabusit in Egipt: Rusia si egiptenii dezmit ca Statul Islamic l-a doborat

Avionul zbura la o altitudine de aproape 10.000 de metri, iar expertii sustin ca militantii din Sinai nu ar avea capacitatea sa doboare o aeronava la o asa inaltime folosind o racheta sol-aer.

Racheta BUK cu care a fost doborat avionul Malaysia Airlines, anul trecur, in estul separatist al Ucrainei, era mult mai performata decat echipamentele posibil detinute de jihadisti, care vizeaza mai degraba aeronavele ce zboara la joasa altitudine.

Insa faptul ca unele linii aeriene au ales sa evite regiunea Sinai sugereaza ca posibilitatea ca teroristii sa doboare avioane cu racheta nu a fost exclusa.

O explozie

Un oficial rus a confirmat ca avionul s-a rupt in aer. Desi scenariul rachetei pare exagerat, extremistii de la Statul Isalmic ar fi avut capacitatea sa provoace o explozie la bord.

Specialistiii din aviatie spun ca pe Aeroportul Shram el-Sheikh masurile de securitate sunt la fel de stricte ca pe majoritatea aeroporturilor, insa nu exclud ca o persoana ar fi putut trece cu o bomba. Un oficial din Egipt citat de Reuters a declarat ca partea din spate a avionului s-ar fi desprins complet de restul aeronavei, fiind in flacari, ceea ce ar indica o explozie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cauze avion prabusit Egipt, #avion prabusit Egipt racheta, #avion prabusit Egipt explozie, #avion prabusit Egipt defectiune , #avion prabusit Egipt
Comentarii