Avionul prabusit in aceeasi zi cu cel al Germanwings, doborat de o racheta?

Vineri, 27 Martie 2015, ora 14:55
11273 citiri
Avionul prabusit in aceeasi zi cu cel al Germanwings, doborat de o racheta?
Foto: Ireland History

Prabusirea avionului Germanwings care efectua cursa Barcelona - Dusseldorf a fost provocata deliberat de copilotul aeronavei, potrivit anchetatorilor, insa putini isi amintesc de o tragedie similara, petrecuta in aceeasi zi, insa cu multi ani in urma, care inca ridica mari semne de intrebare.

Este vorba despre prabusirea avionului Vickers Viscount 803 apartinand companiei Aer Lingus, operatorul national al Irlandei, care s-a prabusit pe 24 martie 1968, cu 47 de ani inaintea avionului pulverizat in Alpii francezi, ceea ce The Irish Times numea, in anul 2009, "cel mai mare mister din istoria aviatiei irlandeze".

Aeronava cu 57 de pasageri si 4 membri ai echipajului s-a prabusit in apele marii din sud-estul Irlandei, in apropiere de stanca Tuskar, fara a exista supravietuitori, la putin timp de la decolarea din orasul irlandez Cork, avand destinatie Londra, la 600 de kilometri distanta. Astfel, dupa 30 de minute de cand se afla in aer, echipajul a transmis un ultim mesaj care arata ca se pierde rapid altitudine si ca avionul se prabusea invartindu-se.

Tragedia aviatica din Franta nu a fost un accident: Copilotul a prabusit intentionat avionul

In editia sa tiparita din 11 ianuarie 1999, publicatia The Guardian nota ca Irlanda redeschidea misterul ce plana asupra prabusirii avionului Aer Lingus ce efectua zborul 712, dupa ce, mai mult de trei decenii, adeptii teoriilor conspirationiste din Irlanda au disecat cazul prabusirii inexplicabile de la aproape 6.000 de metri, intr-o zi senina de primavara.

Investigatia initiala a durat aproape doi ani, fara a fi stabilita o cauza concreta, insa nu putine au fost vocile care au sustinut ca avionul ar fi fost doborat de o racheta experimentala britanica. Cea mai avansata statie britanica de testare a rachetelor era atunci in Aberporth, in vestul Tarii Galilor, loc aflat la 100 de kilometri distanta de locul catastrofei, pe malul celalalt al Marii Irlandei.

La acea vreme, Ministerul britanic al Apararii testa rachete sol-aer deasupra acestei ape, tragand asupra aeronavelor fara pilot, insa a negat orice implicare. Asta nu a impiedicat aparitia unei teorii foarte populare - aceea ca o racheta a fost trasa de la baza regala aviatica de la Aberporth. Ministerul Apararii a argumentat atunci ca testele nu se efectuau duminica, ziua in care a avut loc tragedia.

O a doua teorie sugereaza ca din cauza faptului ca un transponder radar special aflat la bordul avionului s-ar fi defectat, o nava de razboi britanica ce efectua exercitii in zona, HMS Penelope, ar fi confundat avionul cu o drona-tinta. Nu in ultimul rand, o alta versiune a dezastrului ar fi aceea ca avionul ar fi fost lovit chiar de o drona.

Avion cu 150 de oameni la bord prabusit in Franta. Bebelusi si liceeni printre victime, un roman a fentat moartea

De asemenea, publicatia Independent noteaza ca, dupa redeschiderea investigatiei la mai bine de trei decenii dupa prabusirea avionului, varianta doborarii de catre o racheta a fost respinsa.

Variantele acceptate la scara larga au fost cele legate de o defectiune tehnica, coroziune sau chiar lovirea unei pasari sau a unui stol de pasari, nota si Southern Star, in urma cu doi ani, la comemorarea a 45 de ani de la tragedie. Acestea au fost sustinute de faptul ca, potrivit unui raport din anul 2002, semnul ce indica fixarea centurilor de siguranta era aprins la impactul cu apa, ceea nu s-ar intamplat in cazul unui impact in aer.

In ce priveste aeronava Vickers Viscount 803, acest tip de avion a fost produs doar in perioada 1948 - 1963, ultimul zbor avand loc in anul 2008. In prezent, pe aceasta ruta este folosit un avion Airbus A320, adica acelasi tip ca cel prabusit in Alpii francezi.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#tragedie aviatica Franta, #avion prabusit Franta, #avion prabusit Irlanda, #tragedie aviatica Irlanda, #avion prabusit Irlanda racheta , #avion prabusit Franta