Atentat in Ucraina. Inceputul razboiului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 07:07
18217 citiri
Atentat in Ucraina. Inceputul razboiului (Opinii)

Un avion apartinand companiei Malaysia Airlines s-a prabusit in Ucraina, in regiunea Donetk, in apropiere de granita cu Rusia. 298 de morti.

Dupa primele cercetari, concluzia unanim acceptata este ca aeronava a fost doborata de o racheta de la sol, tragedia nefiind un simplu accident, ci un gest ale carui consecinte inca nu pot fi pe deplin nici macar intuite.

Gravitatea si complexitatea momentului si-ar putea gasi echivalentul cel mai potrivit in atentatul de la Sarajevo din 1914, cand uciderea lui Franz Ferdinand a pus capat dinastiei Habsburgilor si a detonat cel mai mare conflict armat pe care l-a cunoscut civilizatia la acea data - Primul Razboi Mondial.

Atentatul de la Sarajevo este considerat ca fiind scanteia care a transformat lumea, doborand imperii si redesenand hartile marilor natiuni.

Dar exista si istorici care cred ca istoria ar fi putut avea un cu totul alt curs chiar si dupa atentatul de la Sarajevo.

Din acest punct de vedere al comparatiei celor doua atentate, in mod ironic plasate la exact o suta de ani distanta, doborarea avionului companiei Malaysia Airlines ar trebui sa dea fiori celor repede tragatori de concluzii si legaturi de cauzalitate catre evenimente globale.

Dar tot istoria ar trebui sa le spuna ca nu exista nicio necesitate pe care atentatul de la Donetk sa o dezlantuie in viitor. Cum nici ignorarea gravitatii situatiei nu reprezinta vreo garantie ca lucrurile se vor rezolva de la sine.

In acelasi timp, situatia destul de complicata a conflictului de la granita dintre Ucraina si Rusia, ezitarea si pasii in spate facuti de NATO si UE in fata atitudinii constant sfidatoare a lui Putin si dorinta Rusiei de a-si castiga locul pierdut in noua ordine mondiala - sunt toate ingredientele unui posibil conflict despre care nici macar nu putem sa facem prea multe predictii.

Avion cu 298 de oameni la bord, doborat cu rachete in Ucraina

Sensul pe care evenimentele il pot capata depinde intr-o mare masura si de vinovatii directi pentru tragedia in care si-au pierdut viata 298 de persoane.

O inregistrare publicata de serviciul secret al Ucrainei arata cum un separatist prorus ii povesteste unui colonel al serviciilor secrete rusesti ca a doborat un avion, de unde rezulta ca separatistii prorusi au crezut initial ca e vorba de un avion militar de transport ucrainean.

Avion prabusit in Ucraina Separatistii pro-rusi: Nimeni sa nu zboare pe cerul nostru!

La aflarea vestii ca au doborat in realitate un avion civil plin de pasageri, unul dintre presupusii atentatori atinge punctul esential - "Asa e la razboi!"

Daca inregistrarea este autentica, iar discutiile reflecta un fapt real, atunci concluzia insurgentilor prorusi descrie realitatea mai bine decat orice intalnire extraordinara a diplomatiei, ale carei eforturi de a rezolva criza din Ucraina s-au dovedit nule.

Este singurul si cel mai important lucru care trebuie sa se schimbe de acum inainte, indiferent cine va face primii pasi sau ce scuze vor folosi pentru a explica tragedia mortii celor 298 de civili fara nicio vina.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#avion prabusit Ucraina razboi, #avion doborat rachete Ucraina , #avion prabusit in Ucraina
Comentarii