Avion doborat in Ucraina: SUA, dezvaluire de proportii despre implicarea Rusiei

Luni, 21 Iulie 2014, ora 08:14
15832 citiri
Avion doborat in Ucraina: SUA, dezvaluire de proportii despre implicarea Rusiei

Discutiile telefonice publicate de serviciile secrete ucrainene (SBU), care arata ca separatistii prorusi sunt vinovati pentru prabusirea avionului cu 298 de oameni la bord in estul Ucrainei, sunt autentice, a anuntat, duminica, Ambasada SUA la Kiev.

SBU a facut publica, joi, o conversatie dintre un lider insurgent si un sef din cadrul serviciilor secrete din Rusia, in care acestia recunosc ca avionul de pasageri a fost doborat cu o recheta sol-aer, dupa ce a fost confundat cu o aeronava militara, relateaza AFP.

Inregistrarile au fos prezentate ca o dovada-cheie ca rebelii sprijiniti de Rusia au doborat aparatul de zbor, dupa cum autoritatile de la Kiev au sustinut de la bun inceput.

La randul lor, separatistii dau vina pe armata ucraineana pentru tragedia produsa joi in zona regiunii Donetk, aproape de granita cu Rusia.

Convorbirea, evaluata de analisti americani

"Datele audio prezentate presei de catre serviciul ucrainean de securitate au fost evaluate de analistii Societatii de Informatii, care au confirmat ca este vorba despre conversatii autentice intre cunoscuti lideri separatisti", au declarat reprezentanti ai misiunii diplomatice americane la Kiev.

Joi, SBU daduse publicitatii trei inregistrari telefonice ale unor discutii intre militantii prorusi si ofiteri ai serviciilor secrete din Rusia.

John Kerry denunta implicarea Rusiei in doborarea avionului din Ucraina

Potrivit SBU, una dintre inregistrari cuprinde o convorbire intre un lider separatist si Igor Bezler, despre care se pretinde ca ar fi un ofiter al serviciilor secrete din Rusia.

Se pare ca aceasta convorbire ar fi avut loc la 20 de minute dupa prabusirea aeronavei MH17. In aceasta convorbire, liderul separatist ii spune lui Bezler ca militantii au doborat un avion. In urmatoarea convorbire, purtata 40 de minute mai tarziu, intre doi militanti, numiti "Maiorul", care se pare ca era in zona caderii avionului, si "Grecul", se pare ca cei doi isi dau seama ca era vorba de o aeronava plina cu civili.

Avion doborat in Ucraina: Noi dovezi ca lansatorul de rachete a fost adus din Rusia

Potrivit unei traduceri facute de Kyiv Post, "Maiorul" este auzit spunand: "Este 100% sigur ca este vorba de un avion cu pasageri" si recunoaste ca nu exista arme la fata locului. Cand este intrebat daca exista vreun document, "Maiorul" spune: "Da, unul al unui student indonezian".

Duminica, SBU a prezentat noi inregistrari telefonice care dovedesc implicarea Rusiei in doborararea avionului Malaysia Airlines in estul Ucrainei.

Avion doborat in Ucraina: Noi dovezi ca lansatorul de rachete a fost adus din Rusia

Conversatiile prezentate de SBU ar avea loc intre ofiteri ai serviciilor secrete din Rusia si rebelii prorusi, iar subiectul acestora este lansatorul de rachete BUK din Rusia, folosit pentru distrugerea aeronavei.

In aceste convorbiri, ofiterii rusi si militantii sprijiniti de Kremlin isi exprima satisfactia ca au intrat in posesia sistemului de rachete sol-aer BUK.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...
Comentarii