Avionul prabusit in Ucraina a fost doborat cu o racheta provenita din Rusia - comisia internationala de procurori (Video)

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 15:49
8930 citiri
Avionul prabusit in Ucraina a fost doborat cu o racheta provenita din Rusia - comisia internationala de procurori (Video)
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Avionul Malaysia Airlines, doborat in Ucraina in iulie 2014, cu 298 de oameni la bord, a fost lovit de o racheta Buk, adusa in estul Ucrainei din Rusia, a anuntat o comisie internationala de procurori care a anchetat in amanunt cazul.

Anuntul a fost facut miercuri, intr-o conferinta de presa la Rotterdam, informeaza CNN. Din comisie fac parte procurori din Olanda, Australia, Belgia, Malaesia si Ucraina.

Comisia este condusa de un grup de procurori din Olanda, in zborul MH17 cei mai multi dintre pasageri (196) fiind din aceasta tara.

Comisia a concluzionat ca racheta a fost lansata dintr-un sat controlat de rebeli, iar dupa ce a lovit aeronava si s-a prabusit la sol a fost transportata inapoi in Rusia.

Racheta a fost lansata de pe un camp, la 6 kilometri sud de satul Snizhne. "In momentul lansarii, acest teritoriu se afla sub controlul luptatorilor prorusi", a spus Wilbert Paulissen, seful Fortei Nationale olandeze de Detectivi, citat de The Guardian.

Anchetatorii au discutat cu circa 200 de martori, au urmarit 500.000 de clipuri si fotografii si au ascultat 150.000 de discutii telefonice interceptate.

UPDATE 17:40: Intr-un comunicat remis presei miercuri dupa amiaza se arata ca Ministerul Afacerilor Externe saluta publicarea rezultatelor eforturilor Joint Investigation Team/JIT destinate clarificarii circumstantelor prabusirii zborului MH-17.

"Demersul JIT reprezinta un act riguros si independent menit sa clarifice circumstantele prabusirii MH-17 si sa produca concluzii care sa poata conduce la infaptuirea actului de justitie. Cerem tuturor statelor care sunt in masura sa sprijine ancheta independenta condusa de JIT sa coopereze pe deplin, in vederea identificarii, stabilirii si aducerii in fata justitiei a celor responsabili pentru faptele produse", se mai arata in comunicatul MAE.

Anul trecut, si o ancheta civila a concluzionat ca aparatul, un Boeing, a fost doborat de o racheta, in aer, motiv pentru care s-a dezintegrat inainte de a se prabusi.

Luni, ministrul rus al Apararii a facut publice niste date din care reiese ca, daca aparatul a fost doborat, atunci responsabile sunt fortele ucrainene. Kievul nu a raspuns in niciun fel acestor acuzatii.

Avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (MH17), care zbura pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prabusit pe 17 iulie 2014 in estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Citeste si despre sumele uriase cheltuite de Malaysia Airlines in cazul avionului disparut si al celui doborat in Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#avion doborat Ucraina concluzie ancheta, #avion doborat Ucraina vinovati raport, #avion doborat Ucraina comisie ancheta oficial , #avion prabusit in Ucraina