Obama recunoaste neputinta Occidentului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 19 Iulie 2014, ora 11:39
8593 citiri
Obama recunoaste neputinta Occidentului (Opinii)

Presedintele american il acuza practic pe Vladmir Putin ca a facut posibila tragedia avionului Malaysian Airlines, pentru ca separatistii din Ucraina care l-au doborat au fost in permanenta inarmati de Rusia. Il acuza pe Vladimir Putin ca, desi ar fi putut, nu a incercat sa detensioneze situatia din estul Ucrainei.

Are dreptate. Responsabilitate morala pentru moartea celor 298 de nefericiti apartine Rusiei, care a incurajat escaladarea violentei din Ucraiana, care a trimis acolo soldati fara uniforme, antrenati, si armament.

Si are dreptate Barack Obama cand spune ca tragedia este mondiala. Nu e vorba numai despre numarul mare de tari care au pierdut cetateni prin doborarea avionului. Nu este vorba numai despre impactul emotional puternic al acestei tragedii. Numai cand te gandesti ca au murit si 80 de copii, te cutremuri.

Este vorba despre efectul psihologic de mare magnitudine al acestui act autentic de terorism. Nu va imaginati ca seratistii din Ucraina sunt singurii care au sisteme precum cele folosite la doboarea avionului. De ce nu ar urma si altii exemplul? De ce nu ne-am teme ca-l vor urma? Cu cata incredere te mai poti urca intr-un avion care trece dincolo de granitele Uniunii Europene?

La fel ca dupa caderea Turnurilor Gemene, vorbim despre nesiguranta, despre teama, despre teroare. Ceea ce se resimte la toate nivelurile, inclusiv pe burse.

Da, tragedia este mondiala. Da, Rusia poarta o imensa responsabilitate morala pentru aceasta tragedie. Dar care este solutia?

Un razboi conventional cu Rusia nu este de conceput pentru ca s-ar transforma rapid intr-unul neconventional. Ultimul razboi de pe Pamant probabil.

Raman sanctiuniele economice. Dar iata ce spune insusi Barak Obama despre ele:

"In ceea ce priveste impactul sanctiunilor, am incercat sa construim sanctiunile astfel incat sa aiba un impact asupra economiei Rusiei, economiei, institutiilor si indivizilor de acolo, minimizand impactul asupra economiei americane si globale. Este un aspect relevant de care trebuie sa tinem seama. Economia mondiala este integrata, iar Rusia reprezinta o economie importanta. Suntem convinsi ca sanctiunile pe care le-am impus pana acum afecteaza economia rusa, iar impactul asupra economiei globale este minim".

Este un fel de a admite diplomatic un adevar grav: comunitatea internationala nu prea are ce sa-i faca Rusiei dupa ce a permis o interconectare atat de profunda, incat orice sanctiune cu adevarat serioasa impotriva Moscovei ar avea un pret substantial in economia mai ales europeana.

Piata ruseasca a fost mana cereasca la vreme de criza, banii oligarhilor au fost foarte bine primiti, creditele date Rusiei au adus profit bancilor, in timp ce liderii europeni si americani pareau sub anestezie, in timp ce UE nu era convinsa sa inchege o politica energetica unitara, convinsi cu totii ca Putin este un pericol depasit.

Si acum, cand descoperi cu stupoare ca nu e deloc depasit, ca Rusia si-a regasit ambitiile imperiale, ca raul pe care il poate produce este comparabil cu cel din timpul Razboiului Rece, ce mai poti sa faci dupa ce te-ai legat cu zeci de lanturi de el?

In acest moment, este foarte greu sa il mai opresti pe Putin. Militar nu se poate, pentru ca un al treilea razboi mondial e de negandit. Economic ar fi, teoretic, posibil, dar cu un pret cu mult prea mare pentru cele mai puternice state europene in frunte cu Germania, Marea Britanie, Italia si Franta.

Premierul britanic recunostea la un moment dat ca retragerea banilor rusesti ar putea destabiliza City-ul. Ca sa nu mai vorbim despre statele mici, ca Bulgaria si Ungaria, care sunt dependente de gazul rusesc.

Dupa ce ai hranit monstrul, dupa ce el a crescut sub ochii tai, dupa ce te-ai legat de el, ce mai poti sa faci? Aceasta mi se pare intrebarea cea mai grea.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Obama Putin, #avion doborat racheta ucraina, #sanctiuni Rusia , #avion prabusit in Ucraina