Avion prabusit in Ucraina: Ce poate face sistemul rus de rachete care ar fi doborat avionul Boeing 777

Joi, 17 Iulie 2014, ora 23:15
6062 citiri
Avion prabusit in Ucraina: Ce poate face sistemul rus de rachete care ar fi doborat avionul Boeing 777
Foto: Itar Tass

Tot mai multe voci sustin ca avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines care s-a prabusit joi in estul Ucrainei a fost doborat cu una sau mai multe rachete sol-aer. Atat armata ucrainiana, cat si rebelii prorusi, au in zona sisteme de rachete Buk.

Sistemul de rachete Buk a fost dezvoltat in defuncta Uniune Sovietica in anii '70, intrand in dotarea armatei in 1979. De atunci, el a fost dezvoltat continuu, ajungand in prezent la a treia generatie, una pe care o foloseste insa doar Rusia.

Avion prabusit in Ucraina: Detalii despre romanul mort in tragedie

Variante mai vechi ale sistemului Buk sunt utilizate de numeroase state, incepand cu Rusia, Ucraina si alte state foste comuniste si ajungand pana la Finlanda sau Cipru.

Acest sistem de rachete Buk consta in trei transportoare mobile - doua lansatoare, fiecare cu cate patru rachete, si un post de comanda.

Fiecare racheta are cinci metri si jumatate lungime, cantareste 690 de kilograme si, atunci cand este lansata, zboara spre tinta cu Mach 3, de trei ori viteza sunetului.

Faptul ca avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines zbura la aproximativ 10 mii de metri nu constituie un impediment, aceste rachete putand lovi tinte aflate la altitudini de peste 20 de mii de metri.

Avion cu 298 de oameni la bord, doborat cu rachete in Ucraina: Rusia si Ucraina isi paseaza reciproc responsabilitatea

Un amanunt foarte important care poate avea legatura cu acest caz este ca rachetele sistemului Buk sunt ghidate radar, iar dupa ce tinta a fost marcata, ele nu mai pot fi deviate de pe traiectorie.

Acest detaliu poate alimenta informatiile potrivit carora zborul MH17 ar fi fost doborat din greseala.

In ultimele saptamani, pe site-urile de socializare au aparut mai multe fotografii cu sisteme de rachete Buk plasate in Estul Ucrainei, atat de partea militiilor proruse, cat si de cea a armatei Ucrainei.

Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 295 de persoane la bord, s-a prabusit in estul Ucrainei, in zona de conflict unde au loc lupte intre separatistii prorusi si armata ucraineana.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat un act de terorism si exista mai multe informatii, neconfirmate oficial, conform carora aeronava ar fi fost doborata de rachete ale insurgentilor prorusi.

Agentiile de presa internationale informeaza ca 280 de pasageri au murit, precum si 15 membri ai echipajului. Informatia a fost confirmata de consilierul ministrului de Externe al Ucrainei, Anton Gerashchenko.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#rachete avion Ucraina, #avion doborat Ucraina , #avion prabusit in Ucraina