4 scenarii despre avionul prabusit in Mediterana - Ce s-ar fi putut intampla la bord

Vineri, 20 Mai 2016, ora 11:46
11263 citiri
4 scenarii despre avionul prabusit in Mediterana - Ce s-ar fi putut intampla la bord
Foto: Facebook/EgyptAir

La o zi dupa prabusirea avionului EgyptAir, in Marea Mediterana, inca nu exista indicii solide care sa ne spuna ce s-ar fi putut intampla la bordul acelei aeronave care transporta 66 de oameni de la Paris la Cairo.

Desi multi oficiali si surse din securitate spun ca ipoteza cea mai probabila este cea a unui atentat terorist, anchetatorii ar urma sa ia in calcul patru variante: avionul s-a prabusit sau a explodat din cauza unei erori a pilotului, unei defectiuni tehnice, unei bombe ascunse la bord sau unui act de sabotaj din interior.

Avion disparut de pe radar: Un atac terorist cu bomba, cea mai vehiculata ipoteza

Avion prabusit in Mediterana: A fost sau nu atentat? Reactia sustinatorilor Statului Islamic

CNN a luat in calcul fiecare dintre cele patru scenarii si a explicat in detaliu, pentru fiecare situatie in parte, ce s-ar fi putut intampla la bordul avionului Airbus A320. Este important de mentionat faptul ca printre cei zece membri ai echipajului se numarau trei ofiteri de securitate.

Conditiile meteo nu pot fi considerate o posibila cauza a prabusirii. Era o vreme frumoasa deasupra Marii Mediterane joi dimineata, cand avionul a disparut in mod misterios. In plus, ultima data cand pilotul a vorbit cu controlorii eleni de trafic aerian nu a existat nicio referire la vreme.

Avion prabusit in Mediterana: Filmul tragediei - Ce s-a intamplat in minutele dinaintea disparitiei de pe radar

Scenariul 1: Bomba la bord

Un act terorist este cea mai vehiculata varianta, care a venit atat de la oficiali, cat si de la surse din securitate. Insusi ministrul egiptean al Aviatiei, Sherif Fathy, a sugerat ca a fost mai degraba un atac terorist decat o problema tehnica.

Si oficialii americani cred ca a fost vorba tot de terorism, avand suspiciunea ca avionul a fost distrus in aer de o bomba. Insa aceasta teorie, spun ei, se bazeaza pe circumstante, nu pe dovezi concrete. Plus ca nu au existat nici amenintari specifice cu privire la zborul respectiv.

Daca, si subliniem daca, aeronava companiei EgyptAir s-a prabusit din cauza unei bombe, ar fi inca un semn de intrebare dureros cu privire la securitatea din aeroporturi.

Intr-un articol publicat in cel mai recent numar al revistei Combating Terrorism Center's Sentinel, expertii Robert Liscouski si William McGann scriu ca "gruparile teroriste din Yemen si Siria pana in Africa de Est cauta continuu cele mai inovatoare modalitati de a amplasa bombe in avioanele cu pasageri, incercand sa fenteze filtrele de securitate sau sa recruteze oameni din interior".

In prezent, sistemele de detectare care functioneaza pe mai toate aeroporturile nu prea le permit teroristilor sa se urce cu bombe la bordul aeronavelor, subliniaza cei doi specialisti. Insa, adauga ei, multe aeroporturi din tarile mai putin dezvoltate fie nu au astfel de tehnologii, fie operatorii de securitate nu sunt destul de bine pregatiti.

Liscouski si McGann dau exemplul unui incident produs la bordul unui avion care tocmai decolase din Mogadishu, Somalia, cu destinatia Djibouti, pe 2 februarie. Doi angajati ai aeroportului au reusit sa treaca cu un laptop in care era montat un dispozitiv exploziv printr-un punct de control cu raze X. Explozibilul nu a fost detectat.

Apoi, cei doi i-au dat laptopul unui barbat care s-a urcat la bordul avionului cu peste 70 de pasageri. La 20 de minute de la decolare, laptopul a explodat si a facut o gaura in avion. Teroristul care avea laptopul a cazut din aeronava prin gaura, insa, pentru ca avionul nu ajunsese inca la altitudine prea mare, pilotul a reusit sa aterizeze de urgenta si toata lumea a scapat cu viata. Atacul a fost revendicat de al Shabaab, o grupare terorista somaleza afiliata al Qaida.

Scenariul 2: Amenintare din interior

Incidentul din Mogadishu a readus in discutie "amenintarea din interior" cand vine vorba despre siguranta in aviatie. In luna noiembrie a anului trecut, un angajat al Aeroportului Sharm el-Sheikh din Egipt a ascuns o bomba la bordul unei aeronave rusesti Metrojet. Bomba a explodat cand avionul a ajuns la altitudinea de croaziera.

Aeronava s-a prabusit in peninsula egipteana Sinai, toti cei 224 de oameni aflati la bord au murit. In cateva ore, afiliatii Statului Islamic din Egipt au revendicat atacul. Ulterior, revista Dabiq a jihadistilor ISIL a publicat o fotografie cu o doza de suc, spunand ca aceasta era bomba improvizata care a ajuns in aeronava Metrojet.

Statul Islamic dezvaluie cum arata bomba din avionul rusesc prabusit in Egipt (Foto)

Liscouski si McGann, care au ani de experienta in combaterea terorismului, au aratat ca gruparile jihadiste se ocupa cu asa ceva, adica recruteaza angajati ai aeroporturilor, care pot trece mai usor de filtrele de securitate sau pot sa nu fie verificati deloc.

"Poti avea cea mai buna tehnologie de scanare, insa daca ai o amenitare din interior, cum ar fi cineva corupt, radicalizat sau mituit, asta e infricosator", a spus joi Michael McCaul, seful Comisiei de Securitate Interna din Camera Reprezentantilor a SUA.

Oficialii americani au declarat tot joi ca investigatia se va concentra pe echipa de la sol si orice persoana care ar fi putut avea acces la avionul EgyptAir, precum si la membrii echipajului.

Iar radicalizarea nu este ceva chiar nou, cand vine vorba despre angajatii Aeroportului Charles de Gaulle din Paris.

In trecut, s-a descoperit ca mai multi angajati ai aeroportului erau islamisti radicali si reprezentau o amenintare la adresa securitatii.

De atunci, Franta a luat masuri mai aspre de verificare a angajatilor aeroporturilor si pasagerilor. In plus, nu exista nicio dovada ca vreo bomba sau vreo arma a fost adusa la bordul avionului pe Aeroportul Charles de Gaulle.

Insa, in ultimele 24 de ore dinaintea prabusirii, aeronava respectiva a calatorit de la Cairo la Asmara, capitala Eritreei, si s-a intors. Ulterior, s-a dus si intors din Tunis. Apoi a plecat de la Cairo la Paris si, la intoarcere, s-a prabusit in mare, in noaptea de miercuri spre joi.

Insa bombele au ajuns in avioane si in alte feluri. De exemplu, un terorist al Qaida din Peninsula Araba a reusit sa faca un dispozitiv explozibil in toaleta unei aeronave care zbura de la Amsterdam la Detroit, de Craciun, in 2009.

Din fericire, aparatul nu a explodat, insa expertii spun ca s-ar fi putut intampla asta, pentru ca era era destul de bine conceput dispozitivul. Daca se contureaza mai bine ipoteza sabotajului, prima intrebare va fi cine, unde, cand si cum ar fi ajuns bomba in avion.

Scenariul 3: Problema tehnica

O asemenea varianta sau o combinatie dintre o defectiune tehnica si o eroare umana sunt, si ele, luate in calcul in investigatie. Insa dovezi pentru aceasta ipoteza pot fi gasite, in principiu, doar dupa ce va fi recuperata toata epava avionului EgyptAir.

Avion prabusit in Mediterana: Defectiune sau atac terorist? Epava inca nu a fost gasita

Sa ne amintim de avionul Air France care s-a prabusit in Atlantic, in iunie 2009, cand zbura de la Rio de Janeiro spre Paris. Inregistrarile din cabina au fost gasite, la o adancime de 4.000 de metri, aproape doi ani mai tarziu. Atunci s-a descoperit ca a fost vorba despre o combinatie fatala intre o problema tehnica si greselile pilotilor.

Concret, o defectiune a facut ca sistemul sa arate o viteza gresita, iar pilotul automat s-a deconectat. Pilotii au reactionat incorect si, in cele din urma, aeronava a cazut in ocean.

In schimb, cauzele disparitiei misterioase a avionului Malaysia Airlines in 2014 sunt inca necunoscute, deoarece nici pana in ziua de astazi nu a fost gasita epava, in ciuda unor ample cautari in Oceanul Indian.

Totusi, este de retinut faptul ca progresele inregistrate in tehnologie fac ca avioanele moderne sa fie mult mai sigure, iar defectiunile mecanice extrem de rare. In plus, se pare ca avionul Airbus A320 era intr-o stare foarte buna.

Scenariul 4: Pilotii

Compania EgyptAir sustine ca pilotul avionului disparut avea o experienta vasta, cu peste 6.000 de ore de zbor la activ, dintre care mai mult de 2.000 pe modelul Airbus A320. De asemenea, copilotul avea peste 2.700 de ore de zbor.

In plus, expertii spun ca modul in care sunt automatizate in prezent avionele reduce riscul ca o eroare de pilotaj chiar sa duca la prabusire. Insa cand ceva merge prost, pilotii sunt bombardati cu informatii si le este dificil sa gestioneze criza.

De exemplu, un pilot incepator a aterizat fortat un avion al companiei Asiana, in 2013, in apropiere de aeroportul din San Francisco. Trei pasageri au murit in urma incidentului, cauzat de faptul ca pilotul nu a inteles complexitatea manevrelor pe care le avea de facut.

Exista si situatii in care pilotii pot prabusi intentionat un avion, iar cel mai recent caz este cel al avionului companiei Germanwings. Copilotul Andreas Lubitz, in varsta de 27 de ani, l-a blocat pe pilot in afara cabinei si a izbit avionul de stancile Alpilor. S-a stabilit ca tanarul a vrut sa se sinucida si a luat cu el alte 149 de vieti.

Astfel de incidente din trecut ofera multe motive ca in investigatia asupra prabusirii avionului EgyptAir sa fie luati in calcul si pilotii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#scenarii avion EgyptAir, #avion EgyptAir atac terorist, #avion EgyptAir bomba, #avion EgyptAir prabusit , #avion prabusit Mediterana
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza trolheim
trolheim
rank 1
fara epava avionului toate scenariile sunt speculatii