Avion prabusit in Mediterana: Defectiune sau atac terorist? Epava inca nu a fost gasita

Joi, 19 Mai 2016, ora 23:20
63061 citiri
Avion prabusit in Mediterana: Defectiune sau atac terorist? Epava inca nu a fost gasita
Foto: Twitter/@EGYPTAIR

Un avion al companiei EgyptAir care a decolat, miercuri noapte, de la Paris cu destinatia Cairo a disparut de pe radar, iar, ulterior, dupa multe contradictii si speculatii, presedintele francez Francois Hollande a anuntat ca aeronava s-a prabusit.

Momentan nu se cunosc cauzele care au dus la aceasta tragedie. Este posibil sa fie vorba despre o defectiune tehica, insa o sursa din securitatea franceza sustine ca este luata in calcul si posibilitatea unui atentat terorist.

In jurul dupa-amiezii, jurnalistii greci au relatat ca au fost gasite niste ramasite din epava, ce ar putea fi veste de salvare.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe din Egipt a anuntat ca epava avionului EgyptAir a fost gasita langa insula Karpathos. EgyptAir a confirmat, pe Facebook, informatia.

Insa, in cursul serii, seful Autoritatii de Siguranta Aerian din Grecia, Athanassios Binos, a declarat ca epava avionului EgyptAir nu a fost gasita.

Avionul Airbus A320 avea 66 de persoane la bord si a pierdut contactul cu turnul de control la ora Romaniei 3:30.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT cele mai recente informatii legate de disparitia avionului EgyptAir:

23:20 - Incheiem aici transmisiunea LIVE TEXT despre prabusirea avionului EgyptAir. Pana in acest moment nu se cunosc cauzele care au dus la aceasta tragedie. Nu se stie daca a fost vorba despre o defectiune sau despre un atac terorist. Totodata, daca initial s-a anuntat ca epava aeronavei a fost gasita, ulterior autoritatile din Grecia au negat aceasta informatie. Ramaneti in continuare pe Ziare.com, pentru a urmari cele mai noi informatii despre tragedia aviatica.

23:05 - Presedintele Egiptului, Abdul Fattah al-Sisi, a ordonat Ministerului Aviatiei Civile sa ia toate masurile necesare pentru a localiza epava avionului. Totodata, el a dispus formarea unei comisii de ancheta pentru a cerceta cauzele care au dus la aceasta tragedie.

22:23 - Epava avionului EgyptAir nu a fost gasita, a declarat seful Autoritatii de Siguranta Aerian din Grecia, Athanassios Binos.

"Pana in prezent, analiza resturilor gasite indica faptul ca acestea nu provin de la avion. Omologul meu egiptean mi-a confirmat acest lucru", a declarat el.

21:29 - John Goglia, un fost mecanic ce a a fost si membru al comisiei pentru securitate in transporturi din SUA, a declarat ca in spatele prabusirii avionul sta mai degraba o bomba, decat o defectiune a aeronavei.

21:11 - Pana in acest moment nu s-a confirmat ipoteza unui atac terorist, informeaza Telegraph.

20:58 - Departamentul de Stat al SUA a anuntat ca momentan nu intentioneaza sa emita un avertisment de calatorie in Egipt.

20:14 - EgyptAir confirma, pe Facebook, ca epava avionului a fost gasita.

20:10 - BBC anunta, citand Ministerul Afacerilor Externe din Egipt, ca epava avionului EgyptAir a fost gasita langa insula greceasca Karpathos.

19:44 - Mustafa Kamel, fost ministru al Aviatiei Civile din Egipt, a afirmat ca avionul a virat brusc inainte de a se prabusi ceea ce inseamna ca s-a intamplat ceva ce a facut ca pilotul sa piarda controlul aeronavei. El a precizat ca daca va fi recuperata cutia neagra, se ve deslusi misterul.

19:20 - Si Marea Britanie se alatura operatiunilor de cautare a avionului EgyptAir. O aeronava Royal Air Force Hercules a fost trimisa sa ajute.

18:23 - Ministerul Aviatiei Civile din Egipt a anuntat ca "in acest moment nu putem spune ca epava avionului EgyptAir a fost gasita".

17:55 - Si Statele Unite s-au oferit sa ajute la cautari, asa ca Fortele Navale americane au trimis in zona de interventie o aeronava P-3 Orion, potrivit CNN.

17:50 - In urma cu doar cateva minute, Statul Islamic si-a prezentat buletinul zilnic de stiri la postul de radio oficial, in limbile engleza, araba, franceza si rusa, insa nu s-a spus nicio vorba despre avionul EgyptAir, transmite corespondentul News York Times Rukmini Callimachi.

17:42 - Presedintele egiptean participa la o reuniune de urgenta a consiliului de securitate nationala.

17:39 - Apar noi informatii despre ramasitele gasite in mare. Un oficial din armata elena, care si-a pastrat anonimatul, a declarat ca un avion egiptean a localizat doua obiecte portocalii, despre care se crede ca provin de la avionul prabusit, scrie AP.

17:37 - Un capitan egiptean de nava a postat pe Facebook imagini care par sa arate ramasite ale avionului prabusit in mare. "Am gasit o vesta de salvare si bucati dintr-un scaun al avionului", a scris acesta alaturi de fotografii.

17:33 - Cetateanul din Ciad de la bordul avionului se intorcea din Franta in tara natala pentru ca tocmai ii murise mama, a precizat un purtator de cuvant al Ambasadei Ciadului in Franta, Muhammed Allamine. Tanarul era student la o academie militara din Franta.

17:30 - In ultima saptamana, avionul prabusit in Mediterana a mai zburat la Asmara, capitala Eritreei, precum si la Buruxelles, Istanbul, Abu Dhabi, Kuweit, Atena, Luxor, Alexandria si Casablanca, potrivit BBC. Mai devreme, ministrul egiptean al Aviatiei a spus ca aeronava a facut o oprire in Tunisia inainte de a zbura la Paris si, de acolo, spre Cairo.

17:22 - Tocmai a decolat din Paris primul avion EgyptAir dupa tragedia aviatica si se pare ca la bord s-ar afla familiile pasagerilor francezi, care merg spre Cairo, potrivit AP.

17:15 - Familiile pasagerilor, care au sosit de dimineata la aeroportul din Cairo, incep acum sa plece, dezamagite si frustrate pentru ca nu au primit prea multe informatii despre soarta celor dragi, transmite jurnalista Lara El Gibaly.

17:11 - O fregata a Greciei care participa la operatiunile de cautare a gasit in Mediterana doua bucati mari de plastic plutitoare.

16:49 - Apar primele declaratii oficiale despre presupusele ramasite gasite in mare. Purtatorul de cuvant al armatei Greciei, Vassilis Beletsiotis, a precizat pentru AFP ca au fost gasite posibile resturi de epava in apropiere de insula Creta.

"S-au facut niste descoperiri la sud-est de Creta, in zona de control aerian al (capitalei egiptene - n.red.) Cairo", a aratat acesta, adaugand ca un avion egiptean C-130 a observat obiectele plutitoare, iar acum mai multe barci merg spre locul respectiv pentru a vedea despre ce este vorba.

16:28 - Au fost gasite ramasite ale aeronavei EgyptAir, transmite televiziunea elena de stat, citata de The Guardian. Jurnalistii greci spun ca ramasitele au fost descoperite la 230 de mile marine vest de insula Creta din Marea Mediterana.

Informatia nu este insa confirmata la nivel oficial. Totusi, autoritatile s-au aratat foarte surprinse ca bucatile respective ar fi fost gasite atat de departe de locul in care se credea initial ca s-a prabusit avionul, mai ales in conditiile in care curentii din zona merg spre sud, asa ca nu prea ar fi putut provoca o asemenea miscare.

Jurnalistii greci sustin ca ramasitele au fost gasite de o aeronava C-295 egipteana. Presa elena mai spune ca acestea ar putea fi veste de salvare.

16:25 - Ministrul egiptean al Aviatiei Civile a lamurit misterul semnalului de urgenta. Ministrul de la Cairo a spus ca avionul nu a transmis niciun astfel de apel si ca un oficial a gresit cand a spus ca un semnal de urgenta a fost emis dupa doua ore de la disparitiei aeronavei de pe radar.

"A fost o greseala facuta de un oficial pe undeva. A vorbit despre un semnal si, dupa cateva minute, a venit si a cerut scuze, a spus ca nu a fost niciun semnal", a explicat ministrul.

16:00 - Si jihadistii au reactionat la prabusirea avionului EgyptAir. Sustinatorii din mediul online ai Statului Islamic au distribuit stirea cu tragedia aviatica, insa nu au comentat prea mult pe marginea posibilelor cauze ale accidentului, arata BBC.

A fost sau nu atentat? Reactia sustinatorilor Statului Islamic

Amintim ca extremistii ISIL au revendicat atacul terorist care a doborat un avion rusesc, in luna octombrie a anului trecut, in peninsula egipteana Sinai. Jihadistii au spus ca au amplasat o bomba la bordul avionului si au detonat-o in timpul zborului.

15:51 - Un oficial din aviatia egipteana a dezvaluit ca se crede ca avionul a fost doborat mai degraba de un atentat terorist decat de o problema tehnica, potrivit The Telegraph.

15:48 - Ministrul egiptean al Aviatiei Civile a spus ca nu erau cunoscute suspiciuni de securitate cu privire la pasagerii aflati in avion. Acesta a insistat ca transportul aerian din Egipt se desfasoara in siguranta si a confirmat ca aeronava a avut o oprire in Tunisia inainte de a zbura la Paris si de acolo spre Cairo.

Oficialul a mai precizat ca nu ar trebui sa fie trase concluzii din faptul ca au fost vazute niste lumini sau flacari de catre nistre martori in momentul disparitiei aeronavei.

15:42 - Si Rusia sustine ipoteza unui atentat terorist la bord. Seful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Alexander Bortnikov, a spus ca prabusirea avionului EgyptAir a fost cauzata, cel mai probabil, de un act terorist, arata agentia Interfax, citata de BBC.

"Cel mai probabil a fost un act terorist, care a avut ca rezultat uciderea a 66 de cetateni ai mai multor state. Facem apel la toate partile implicate, inclusiv la partenerii nostri din Europa, sa ia masuri comune pentru a-i gasi pe cei responsabili de acest act terorist", a declarat oficialul de la Moscova.

15:34 - Cautarile se desfasoara cu precadere in apropiere de insula elena Karpathos, a confirmat ministrul egiptean al Aviatiei Civile. Asta in contextul in care, mai devreme, o sursa din aviatia civila greceasca a declarat pentru AFP ca avionul s-a prabusit la circa 130 de mile marine de insula respectiva.

15:19 - Parlamentarul Gerald Howarth a sugerat ca prabusirea avionului, care a decolat de pe Aeroportul Charles de Gaulle, ar putea avea legatura cu faptul ca mai multi angajati ai aeroportului din Paris su fost dati afara in luna decembrie a anului trecut, pe motiv ca ar avea legaturi cu extremismul islamic.

15:13 - Procurorul general al Egiptului a ordonat sa fie deschisa o ancheta in cazul disparitiei aeronavei EgyptAir.

15:10 - Intre timp, la Cairo, ministrul Aviatiei Civile, care sustine o conferinta de presa, este asaltat de intrebarile jurnalistilor, la care nu mai stie ce sa raspunda.

"Cand o sa am informatii, o sa va dau informatii. Ce altceva pot face?", a spus iritat oficialul egiptean, care anterior nu a putut raspunde intrebarilor in legatura cu locul in care s-ar afla avionul sau cauzele prabusirii.

15:06 - Parlamentul francez a confirmat ca extinde cu doua luni starea de urgenta instaurata dupa atentatele de la Paris din noiembrie, soldate cu 130 de morti. Extinderea va cuprinde inclusiv Campionatul European de Fotbal 2016 si Turul Frantei.

14:57 - Ministrul egiptean al Aviatiei Civile a facut apel la jurnalisti sa inceteze speculatiile despre cauzele prabusirii avionului, adaugand ca nici un act terorist, nici o defectiune tehnica nu pot fi excluse.

Acesta a confirmat ca ultimul contact at controlorilor de trafic cu aeronava a fost la ora (Romaniei) 3:30, iar la 3:50 s-au facut incercari esuate de a lua legatura cu pilotii.

14:50 - A inceput conferinta de presa a ministrului Aviatiei Civile din Egipt, Sherif Fathy, cu o intraziere de aproape o ora. Oficialul de la Cairo a spus ca va continua sa foloseasca termenul de "avion disparut" pana cand epava va fi gasita.

14:49 - Surse din Apararea elena spun ca intervalul de doua minute, dintre orele (Romaniei) 3:27 si 3:29, a fost un "punct critic".

In aceste doua minute, controlorii de trafic din capitala elena incearca sa ia legatura cu avionul, pentru a putea permite transferul comunicatiilor intre turnul de control din Atena si cel din Cairo. In ciuda apelurilor repetate, pilotii nu raspund. La ora 3:29, aeronava se afla la iesirea din spatiul aerian al Greciei.

Sursele citate de The Guardian spun ca, in aceste doua minute, avionul a virat 90 de grade la stanga si a scazut altitudinea de zbor de la 11.000 de metri la circa 4.500 de metri. Apoi a virat 60 de grade la dreapta si a disparut, la o altitudine de putin peste 3.000 de metri, aflandu-se in spatiul aerian egiptean.

14:30 - Grecia a dat publicitatii o cronologie care explica ce s-a intamplat cu avionul companiei EgyptAir de cand a intrat in spatiul aerian elen si pana cand a disparut de pe radare.

Avion prabusit in Mediterana: Filmul tragediei - Ce s-a intamplat in minutele dinaintea disparitiei de pe radar

14:06 - Pana la aceasta ora nu a fost gasita nicio ramasita a avionului prabusit in Marea Mediterana, a informat ministrul grec al Apararii, potrivit Reuters.

14:04 - Avionul a deviat brusc de la traseu inainte de a se prabusi, a anuntat ministrul grec al Apararii, citat de Reuters.

13:30 - Presedintele francez Francois Hollande a confirmat ca avionul EgyptAir s-a prabusit. Intr-o conferinta de presa televizata, liderul de la Paris a declarat ca nu este exclusa nicio ipoteza privind cauzele prabusirii, scrie The Guardian.

"Din pacate, informatiile pe care le avem ne confirma ca avionul s-a prabusit si este pierdut. Nicio ipoteza nu poate fi exclusa si niciuna nu este prioritara in fata alteia", a declarat Hollande. In paralel, procurorii francezi au anuntat ca demareaza o investigatie in acest caz.

13:05 - Seful serviciului secret intern al Frantei, Patrick Calvar, a avertizat, in urma cu doar cateva zile, ca cetatenii francezi urmeaza sa fie vizati de "o noua forma de atac" a Statului Islamic si ca Franta este, cu certitudine, tinta nr. 1 a jihadistilor de la ISIL.

"Riscam sa ne confruntam cu o noua forma de atac: o campanie terorista caracterizata de amplasarea de dispozitive explozive in locuri in care se aduna multimi de oameni", a spus Calvar la o sedinta parlamentara pe aparare nationala, care a avut loc pe 10 mai.

13:00 - Din primele informatii, nu exista niciun cetatean roman la bordul aeronavei EgyptAir, a precizat Ministerul Afacerilor Externe la solicitarea News.ro.

12:34 - Expertii din aviatie sunt de parere ca un atac terorist este, cel mai probabil, cauza presupusei prabusiri a aeronavei EgyptAir, sustinand in acelasi timp ca posibilitatea unei defectiuni tehnice majore este destul de redusa, arata AFP.

12:30 - Ministrul egiptean de Externe a publicat un comunicat in care se vorbeste despre "caderea" avionului, ceea ce ar indica faptul ca aparatul de zbor s-a prabusit in mare, desi informatia nu a fost confirmata oficial inca, iar Airbus s-a referit la "pierderea" aeronavei, relateaza BBC.

12:25 - Jurnalista Lara El Gibaly, care transmite pentru The Guardian de pe aeroportul din Cairo, unde s-au adunat prieteni si rude ale pasagerilor, descrie atmosfera tensionata si confuza.

"Nu am gasit nicio informatie aici. Nu ne spun nimic sigur", a declarat o tanara, care nu a vrut sa-i fie mentionat numele. Ea a venit la aeroport in speranta ca va afla ceva despre soarta prietenului ei, Samar, unui dintre cei 30 de pasageri egipteni aflati la bord.

12:11 - Pe Internet a aparut un clip care pretinde ca arata momentul in care avionul a luat foc in aer. Filmarea ii apartine unui martor din Grecia si a fost difuzata de Seven News Sydney, insa pana acum nu a fost confirmata autenticitatea imaginilor.

12:05 - Inca nu exista o confirmare oficiala ca avionul s-a prabusit, insa surse din interiorul companiei aeriene EgyptAir si din departamentul de aviatie civila din Egipt au declarat pentru Reuters ca se crede ca aeronava a cazut in mare.

"Teoria ca avionul s-a prabusit este confirmata pe baza cautarilor preliminare si a faptului ca nu a aterizat pe niciunul dintre aeroporturile din apropiere", a precizat o sursa din aviatia civila egipteana, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

"Se iau in calcul toate cauzele acestui dezastru, fie ca este vorba despre o defectiune tehnica majora, o actiune terorista sau alte circumstante", a adaugat sursa citata.

12:00 - Actiunile companiilor de turism si operatorilor de zbor au scazut in urma disparitiei de pe radar a avionului EgyptAir, arata MarketWatch, citat de News.ro. Cea mai afectata este cunoscuta agentie de turism Thomas Cook, ale carei actiuni au scazut joi dimineata cu 17%.

11:53 - O harta publicata de The Guardian arata ultima pozitie cunoscuta a avionului EgyptAir si poate fi vazuta aici.

11:51 - Marina Regala Britanica are trei nave in stand by in Marea Mediterana, pregatite sa participe la operatiunile de cautare a aeronavei daca autoritatile egiptene vor cere ajutorul.

11:45 - Ministrul de Externe de la Paris, Jean-Marc Ayrault, a organizat o celula de criza la Ambasada Frantei de la Cairo si a discutat la telefon cu omologul sau egiptean despre disparitia aeronavei, care avea la bord inclusiv 15 cetateni francezi. Ayrault a transmis ca Franta este solidara cu statul egiptean "in aceasta experienta teribila".

11:41 - Intrebat daca autoritatile iau in calcul un atentat terorist, premierul egiptean Sherif Ismail a raspuns ca nu este exclusa nicio posibilitate, scrie The Telegraph.

11:38 - Site-ul de monitorizare a navelor MarineTraffic a realizat un clip in care se poate vedea cum cel putin cinci barci se alatura operatiunilor de cautare a avionului Airbus in Marea Mediterana, in zona in care a fost vazut ultima data pe radar.

11:33 - EgyptAir continua sa nege informatiile "derutante" publicate de presa si pe retelele sociale si face apel la jurnalisti sa renunte la speculatii. Compania aeriana insista ca motivul disparitiei nu a fost confirmat inca.

11:31 - Ministrul egiptean al Aviatiei Civile, Sherif Fathy, va tine o conferinta de presa la ora (Romaniei) 14:00, unde speram sa clarifice multitudinea de contradictii aparute pe parcursul zilei.

11:28 - Compania Airbus a publicat un comunicat in care transmite ca zborul MS804 a pierdut contactul cu turnul de control deasupra Marii Mediterane, la ora (Romaniei) 3:30, insa nu confirma si informatia ca aeronava A320 s-a prabusit.

11:06 - Surse din aviatia elena au declarat pentru AFP ca se crede ca avionul s-a prabusit in apropiere de insula Karpathos, cand zbura in spatiul aerian egiptean.

11:02 - Faptul ca trei dintre cei zece membri ai echipajului erau ofiteri de securitate, asa-zisii "air marshals", este "o practica obisnuita", a declarat ministrul francez al Transporturilor. Asta dupa ce compania EgyptAir a facut publica informatia ca la bord se aflau si trei agenti de securitate, alaturi de doi piloti si cinci insotitori de bord.

10:58 - Jurnalista Lara El Gibaly, care transmite pentru The Guardian de pe aeroportul din Cairo, vorbeste despre o atmosfera agitata, de criza. El Gibaly, care se afla in fata unui terminal, a descris ca doctori, asistente si militari au intrat in sala in care se afla rudele pasagerilor, tinute departe de ochii presei.

10:51 - Franta s-a oferit sa trimita avioane si nave in zona in care s-ar fi prabusit avionul, iar anuntul a venit de la ministrul de Externe de la Paris, Jean-Marc Ayrault.

"Suntem la dispozitia autoritatilor egiptene cu capacitatile noastre militare, cu avioanele si navele noastre, pentru a ajuta la gasirea acestui avion, insa pentru moment prioritatea este sa ajutam si sa informam familiile (pasagerilor - n.red.) ", a declarat ministrul francez, potrivit The Telegraph.

10:46 - Oficialii egipteni dau din nou declaratii contradictorii. Daca mai devreme s-a anuntat ca avionul a transmis un semnal SOS, ba cu doua ore dupa disparitia de pe radar, ba inainte cu zece minute, acum armata egipteana sustine ca nu s-a primit niciun astfel de apel.

10:41 - Este prea devreme pentru a confirma ca avionul EgyptAir s-a prabusit, au avertizat premierul de la Cairo si ministrul Aviatiei Civile, transmite Reuters. Asta dupa ce un oficial din aviatia civila egipteana, care si-a pastrat anonimatul, a declarat ca prabusirea aeronavei cu 66 de oameni la bord a fost confirmata.

10:35 - Compania EgyptAir s-a plans in legatura cu "dezinformarea" privind posibilele cauze ale disparitiei avionului sau si a facut apel la presa sa nu mai speculeze si sa astepte declaratii oficiale. La randul sau, Agentia Europeana de Securitate a Aviatiei a aratat ca urmareste evolutia acestui caz.

10:26 - Seful aviatiei civile din Grecia a declarat ca avionul EgyptAir a disparut de pe radare la doua minute dupa ce a iesit din spatiul aerian elen, potrivit The Guardian.

10:23 - Avionul prabusit ar fi avut o problema la motor in anul 2013, care i-a determinat pe piloti sa aterizeze de urgenta, a declarat o sursa din randul autoritatilor egiptene pentru Sky News Arabia, citata de News.ro. Aeronava se afla atunci in timpul unui zbor de la Cairo la Istanbul.

10:17 - Premierul egiptean, Sherif Ismail, si ministrul Aviatiei Civile au ajuns la aeroportul din Cairo, de unde incearca sa gestioneze situatia de criza.

10:13 - O celula de criza a fost organizata si pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, de unde a decolat avionul, pentru a oferi asistenta familiilor cetatenilor francezi aflati la bord.

10:10 - A aparut o noua informatie contradictorie in legatura cu semnalul de urgenta transmit de avion. Daca initial s-a spus ca semnalul a fost emis la aproape doua ore dupa ce aeronava a disparut de pe radar, un purtator de cuvant al companiei EgyptAir sustine acum ca semnalul a venit cu zece minute inaintea disparitiei.

10:04 - Avionul s-a prabusit, a confirmat un oficial din aviatia egipteana. "Posibilitatea ca avionul s-a prabusit a fost confirmata", a declarat acesta pentru AP.

9:59 - Autoritatile nu au dat inca o explicatie cu privire la semnalul de urgenta transmis din avion la doua ore dupa ce a disparut de pe radar, iar situatia devine confuza. Este posibil totusi sa fie vorba despre un semnal care se trimite automat.

9:54 - Controlorii de trafic aerian din Grecia sustin ca au vorbit cu pilotul cand avionul se afla deasupra insulei Kea si ca acesta nu a raportat nicio problema. Se pare ca atunci a fost ultima data cand pilotul a comunicat cu un turn de control, scrie Reuters.

9:48 - Armata egipteana a trimis mai multe avioane si nave militare in cautarea avionului, in zona Marii Mediterane unde s-a pierdut contactul cu pilotii, mai exact la 280 de kilometri nord de coasta Egiptului.

9:42 - Un capitan de nava, care se afla la circa 130 de mile marine sud de insula greceasca Karpathos, sustine ca ar fi vazut "o flacara pe cer", iar informatia este investigata in acest moment de autoritatile elene, potrivit unei surse din Ministerul Apararii, citata de The Telegraph.

9:37 - Compania EgyptAir tocmai a transmis ca un semnal de urgenta a fost transmis din aeronava la ora Romaniei 5:26, adica la aproape doua ore de cand avionul a pierdut contactul cu radarul.

9:22 - Nu este exclusa posibilitatea sa fi fost vorba despre un atac terorist, a declarat o sursa din securitatea franceza pentru The Telegraph.

De asemenea, premierul francez Manuel Valls a spus ca, "in aceasta faza, nicio teorie despre cauzele disparitiei nu poate fi exclusa". "Insa trebuie sa fim extrem de prudenti (in legatura cu posibilele cauze ale disparitiei - n.red.) ", a adaugat Valls.

9:15 - Noi informatii venite din Egipt arata ca operatiunile de cautare, la care participa si Grecia, se concentreaza pe Marea Mediterana.

9:07 - Guverul francez se reuneste in sedinta de urgenta in jurul orei (Romaniei) 9:30, pentru a discuta despre disparitia avionului, care avea la bord inclusiv 15 cetateni francezi, si pentru a vedea ce e de facut.

Presedintele francez Fracois Hollande a stat deja de vorba cu omologul sau egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, si au stabilit ca cele doua tari vor colabora pentru stabilirea circumstantelor in care a disparut aeronava.

8:55 - Informatii actualizate de la EgyptAir arata ca avionul disparut a pierdut contactul cu radarul deasupra Marii Mediterane, la aproximativ 280 km de coasta Egiptului.

Compania aeriana anuntase anterior ca a pierdut contactul cu aeronava, cand aceasta se afla la 50 km de coasta.

8:42 - EgyptAir a actualizat informatiile referitoare la ora la care a pierdut contactul cu aeronava disparuta. Este vorba despre 03:30 (ora Romaniei), nu 03:45, asa cum a anuntat anterior.

8:40 - EgyptAir a publicat o lista a nationalitatilor pasagerilor avionului disparut. Este vorba despre 30 de egipteni, 15 francezi, 2 irakieni si cate un cetatean din Marea Britanie, Belgia, Portugalia, Canada, Arabia Saudita, Kuweit, Algeria, Sudan si Ciad.

8:31 - Familiile pasagerilor din avionul disparut al EgyptAir sunt primite intr-o camera special amenajata din terminalul 1 al aeroportului din Cairo.

8:04 - Autoritatile elene vor participa la operatiunea de cautare a avionului disparut, transmite AP.

Doua aeronave si o fregata au fost trimise de greci in zona, iar mai multe elicoptere sunt in stand-by, in caz ca e nevoie de operatiuni de salvare din apa Mediteranei.

7:43 - EgyptAir confirma ca sunt 56 de pasageri in avion, inclusiv un copil si doi bebelusi. Capitanul aeronavei are 6.275 de ore de zbor la activ, iar avionul Airbus A320 a fost fabricat in 2003.

7:38 - Conditiile meteo deasupra Marii Mediterane erau favorabile zborului si nu se inregistrau fenomene care ar fi putut sa puna in pericol cursele aeriene miercuri noapte, relateaza Airlive.net.

7:35 - Associated Press transmite ca Ihab Raslan, un purtator de cuvant al agentiei de aviatie civila egipteana, a declarat ca avionul disparut, cel mai probabil, s-a prabusit in mare.

El a mai spus ca avionul urma sa intre in spatiul aerian egiptean, atunci cand a disparut de pe radar, in contradictie cu compania aeriana, care a anuntat ca a pierdut contactul cu aeronava dupa ce aceasta intrase 16 km in interiorul spatiului aerian egiptean.

7:30 - Ahmed Abdel, oficial al companiei EgyptAir, sustine ca la bord se aflau 66 de oameni, nu 69 cum s-a anuntat initial.

7:27 - Acest grafic realizat de Flightradar24 indica locul de unde se crede ca avionul disparut a comunicat ultima data.

7:19 - Ahmed Abdel, vicepresedinte al companiei EgyptAir, a declarat la CNN ca pilotii avionului nu au transmis niciun mesaj SOS care sa indice ca s-ar afla in vreun pericol.

7:11 - Cursa inceputa miercuri noapte la Paris era al cincilea zbor al avionului din ziua respectiva, potrivit The Guardian.

6:55 - Potrivit portalului Airlive, avionul mai avea 10 minute pana la destinatie.

6:47 - Nu se stie daca avionul se afla inca deasupra Marii Mediterane, in zona unde incepe spatiul aerian al Egiptului, atunci cand a disparut de pe radar.

6:43 - Ministrul egiptean al aviatiei civile a anuntat, joi dimineata, ca echipe de prim-ajutor si salvare efectueaza operatiuni de cautare a avionului disparut, potrivit The Guardian.

6:30 - Aeronava se afla la o altitudine de peste 11 mii de metri si intrase de putin timp in spatiul aerian al Egiptului cand a disparut, informeaza Sky News.

6:15 - Avionul a plecat de la Paris la ora 00:09 (ora Romaniei), in intarziere fata de ora de plecare programata (23:45), potrivit site-ului Flight Aware. Era asteptat sa soseasca la Cairo la 03:55 (ora Romaniei).

**********

Compania aeriana Egyptair a fost in centrul unui alt episod dramatic petrecut in luna martie, cand un avion care zbura de la Alexandria spre Cairo a fost deturnat si redirectionat sa aterizeze in Larnaca, Cipru.

Avion deturnat in Egipt - Filmul unui atentat ciudat: Selfie cu teroristul, gafe si glume de la autoritati

Speculatiile initiale legate de un act terorist au fost infirmate si s-a dovedit ca motivele celui vinovat de deturnarea avionului erau personale, fiind legate de sotia de care se despartise. Piratul aerului a fost arestat si toti pasagerii si echipajul au fost eliberati nevatamati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#avion disparut radar Paris Cairo, #avion disparut EgyptAir , #avion prabusit Mediterana