Belgia, prima linie de razboi a Europei in lupta cu teroristii: Cum devin tinerii de aici jihadisti

Marti, 22 Martie 2016, ora 07:07
8035 citiri
Belgia, prima linie de razboi a Europei in lupta cu teroristii: Cum devin tinerii de aici jihadisti
Foto: Arhiva Ziare.com

Bruxelles-ul este un oras plin de viata, renumit pentru ciocolata si berea belgiana. Insa orasul a devenit cunoscut in ultima perioada si pentru numarul mare de jihadisti pe care ii gazduieste.

Carnajul din Paris a fost pus la cale aici si tot aici s-a ascuns Salah Abdeslam, dupa ce si-a abandonat misiunea din Paris, aruncandu-si centura de sinucigas pe strazile capitalei franceze si cerand ajutorul prietenilor sai, se arata intr-un reportaj CNN.

Capturarea lui Salah Abdeslam a fost un noroc chior pentru fortele belgiene. In ciuda unei operatiuni masive de cautare dupa atentatele din Paris, parea ca autoritatile i-au pierdut urma, pana cand, martea trecuta, politistii s-au lovit - in timpul unui raid - de un baraj de focuri de arma, venind dintr-un apartament, ceea ce le-a dat pontul ca ceva - sau cineva - important se afla inauntru.

Impuscaturi la Bruxelles: Suspecti de terorism au deschis focul asupra politistilor

Se crede ca Abdeslam si un alt barbat au scapat, in timp ce un al treilea suspect tinea Politia ocupata; acesta a fost impuscat in cele din urma, insa Abdeslam a avut timp sa fuga pe acoperis.

Raid antitero la Bruxelles: Cine este jihadistul ucis - langa el a fost gasit un steag la Statului Islamic

Trei zile mai tarziu, vineri, politistii l-au prins in sfarsit intr-un apartament pe teroristul din Paris, in timpul unui raid curajos desfasurat pe timp de zi, in cartierul Molenbeek.

"L-am prins!" Unul dintre teroristii de la Paris, capturat in viata. Se ascundea in inima Europei (Video)

Atentate teroriste la Paris: Salah Abdeslam a fost sprijinit de prieteni si rude, nu de jihadistii ISIL

Atentate teroriste la Paris: Salah Abdeslam a fost pus sub acuzare

Atentate teroriste la Paris: Salah Abdeslam a ajuns la inchisoare

Insa autoritatile belgiene nu stiu daca la Bruxelles inca sunt puse la cale atentate teroriste, chiar si dupa ce Abdeslam a fost capturat in viata, urmand sa fie extradat in Franta.

Teroristul Salah Abdeslam planuia noi atacuri de la Bruxelles

Interpol avertizeaza: Eventualii complici ai lui Abdeslam ar putea incerca sa fuga in Europa

Focar de ideologie jihadista

Belgia ramane precauta. Nivelul alertei teroriste este inca "periculos" - al doilea cel mai ridicat. In ultimele saptamani, jurnalistii CNN au mers in Molenbeek - un cartier al clasei muncitoare care a devenit cunoscut drept un focar al ideologiei jihadiste violente - pentru a afla daca s-a schimbat ceva de la atentatele din Paris.

A durat luni intregi pana i-au convins pe oameni sa vorbeasca. Multi au primit mesaje de amenintare de la extremisti direct pe telefoanele lor mobile, avertizandu-i sa nu stea de vorba cu presa.

Oficialii belgieni nu au reusit sa stapaneasca valul de tineri care au calatorit in Siria si Irak pentru a se alatura Statului Islamic si, poate mai alarmant, autoritatile sunt ingrozite ca acestia vor comite noi atentate in Europa in stilul celui de la Paris.

Bruxelles se afla la o plimbare scurta cu masina de orase importante: Paris, desigur, dar si Amsterdam, Koln, Strasburg, Frankfurt, Berlin.

Pe cap de locuitor, Belgia este tara din Europa de Vest care are cel mai ridicat numar de luptatori straini in teritoriile controlate de ISIL in Siria. Expertii sustin ca aproape 500 de barbati si femei au parasit Belgia pentru a calatori in Siria si Irak din 2012 pana in prezent.

Totodata, specialistii spun ca peste 100 de belgieni s-au intors din teritoriile controlate de ISIL, multi dintre ei fiind arestati.

Insa toata lumea a recunoscut ca aceste cifre nu sunt exacte; nimeni nu stie clar cat de multi au plecat la Statul Islamic si cati s-au intors in Europa.

Statul Islamic recruteaza noi membri

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a declarat ca eforturile fortelor de securitate de a combate terorismul dau rezultate, insa a recunoscut ca recrutarea jihadistilor continua.

"Recrutarea continua - la un nivel mult mai mic decat cel de acum doi ani, de exemplu -, dar da, continua. Este dificil sa ii gasesti pe cei responsabili - (indoctrinarea - n.red.) o pot face intr-o mica incapere din orice casa", a spus acesta.

Familiile si membrii comunitatii suficient de curajosi sa incerce sa opreasca radicalizarea se confrunta cu amenintari si se asteapta la ce-i mai rau.

"Traim vremuri in care oricine incearca sa vorbeasca si sa lupte pentru adevar va gasi oameni ce vor incerca sa il opreasca", a declarat imamul belgian Sheikh Sulayman Van Ael.

Pentru Van Ael, care vorbeste deschis despre jihad, pericolele sunt reale; el s-a intalnit in secret cu jurnalistii CNN, iar bodyguardul sau a fost pe aproape in tot timpul conversatiei.

"Nu-mi este teama, imi iau masuri de precautie, dar nu ma ascund - ies, ma plimb. Ce trebuie sa se intample se va intampla. Nu e un sentiment placut sa stii ca unii oameni sunt asa. Dar nu ma sperie", a spus el.

Imamii, sustine Van Ael, trebuie sa aiba vointa de a contesta modul in care ISIL foloseste islamul pentru a-si justifica actiunile.

Marginalizarea

Si Ali (nu este numele sau real) a fost de acord sa stea de vorba cu jurnalistii CNN. Doi dintre fratii sai, membri ai gruparii radicale islamiste Sharia4Belgium, au calatorit in Siria, unde unul a fost ucis pe campul de lupta.

Ali considera ca discriminarea si "lipsa de oportunitati" din Belgia ii determina pe multi tineri sa devina radicali, pentru ca pur si simplu nu se simt acceptati la ei acasa, iar jihadistii exploateaza aceasta marginalizare.

Ali crede ca serviciile de securitate belgiene inchid ochii cand vine vorba de tineri care pleaca in Siria, ca o modalitate de a scapa de ei. Accepta faptul ca fratii sai sunt, in cele din urma, responsabili pentru propriile lor decizii, insa crede ca s-ar fi putut face mai multe pentru a-i opri.

La randul ei, Henneghien si-a pierdut un fiu. Acesta, pe nume Anis, avea 18 ani cand a plecat din Belgia, in 2014. In anul urmator, femeia a aflat ca tanarul a fost ucis in Siria. Nimic nu ii poate aduce fiul inapoi, insa Henneghien insista ca Belgia ar fi trebuit sa faca mai multe pentru a-i incuraja pe tineri sa se intoarca acasa.

"Mesajul autoritatilor este: 'Ok, ai plecat, asa ca nu te mai intoarce'. Nu ne ajuta sa ne recuperam copiii, ii lasa pur si simplu acolo", a precizat ea.

Jan Jambon insista ca Guvernul belgian face mari eforturi pentru a preveni radicalizarea tinerilor care, in cele din urma, pleaca din tara, insa a recunoscut ca mai e mult de munca.

Nu ii poti opri sa plece

Insa Montasser Al De'emeh, fondatorul unui centru de deradicalizare din Bruxelles, spune ca autoritatile pot face foarte putine pentru cei cu adevarat hotarati sa plece.

"Nu ii poti opri pe oameni sa plece. Este imposibil ca aceasta sa fie solutia. Exista persoane care au fost oprite sa plece si incarcerate; dupa opt ani, au fost eliberate si au reusit sa plece in cele din urma", a explicat el.

"Ii opresti pe oameni sa plece prin faptul ca ii ajuti sa isi construiasca un viitor, sa inteleaga cine sunt cu adevarat", a continuat acesta.

In final, Jan Jambon a subliniat ca majoritatea tinerilor musulmani sunt bine integrati in societatea belgiana, insa a recunoscut ca Guvernul mai are multe de facut pentru a-i face sa se simta "ca acasa" in propria tara, avand in vedere ca acel sentiment de alienare poate lasa o portita deschisa catre radicalizare.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Belgia jihadisti, #teroristi Bruxelles, #jihadisti Bruxelles, #atacuri teroriste Europa , #Belgia