Mega-operatiune antitero. Momentul in care a fost prins teroristul de la Paris. Si familia sa a fost arestata (Video)

Vineri, 18 Martie 2016, ora 23:30
32563 citiri
Mega-operatiune antitero. Momentul in care a fost prins teroristul de la Paris. Si familia sa a fost arestata (Video)
Foto: Captura YouTube/Breaking bums

Impuscaturi si explozii au zguduit, vineri seara, Bruxelles-ului, fortele de securitate belgiene desfasurand o operatiune antitero de amploare in suburbia Molenbeek, cunoscuta pentru ca acolo se adapostesc numerosi jihadisti.

Cinci persoane au fost arestate in total, iar un suspect a fost ucis in timpul operatiunii. Salah Abdeslam, cel mai cautat terorist dupa atentatele din Paris, este printre cei capturati in viata. Un oficial belgian a anuntat ca acesta a fost impuscat in picior, insa viata sa nu este in pericol.

Francois Hollande a cerut extradarea lui Salah Abdeslam in Franta pentru a fi judecat pentru masacrul de anul trecut de la Paris.

Hollande a mai aratat ca, desi este o victorie importanta, razboiul impotriva terorismului e la inceput si nu se va opri pana cand nu vor fi prinsi toti cei care au participat, intr-un fel sau altul, la atentatele care au indoliat Franta.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de la Bruxelles:

23:32 - Incheiem aici relatarea despre evenimentele din Bruxelles. Desi politistii au redeschis mai multe zone din Molenbeek si le-au permis locatarilor sa se intoarca acasa, vanatoarea de teroristi va continua si pe parcursul noptii. Salah Abdeslam se afla in custodia Politiei belgiene si este de asteptat sa fie interogat si, ulterior, extradat in Franta, dupa cum a cerut Francois Hollande.

23:24 - Procurorul federal al Belgiei a aratat ca Abdeslam, desi nu era inarmat, nu s-a supus imediat somatiilor trupelor speciale. "Agentii nu si-au asumat niciun risc si l-au neutralizat imediat pe Abdeslam", a adaugat acesta.

23:19 - O echipa de anchetatori a venit in Molenbeek si examineaza apartamentul in care a fost capturat teroristul care a participat la atentatele din Paris.

23:11 - Al doilea suspect arestat, pe langa Abdeslam, a fost identificat in persoana lui Monir Ahmed Al Hadj. El este banuit ca a contribuit la atentatele din Paris. In total, cinci persoane au fost arestate vineri: doi suspecti si trei membri ai familiei lui Abdeslam, care l-au ajutat sa se ascunda.

23:07 - Desi unele zone din Molenbeek au fost deja redeschise, operatiunea antitero va continua pe parcursul noptii, au informat oficialii belgieni. Pe strazi inca se afla forte impresionante de politie.

23:04 - Ministrul belgian de Interne si Securitate, Jan Jambon, a aratat ca mega-operatiunea de vineri a fost planificata joi noaptea.

"Stiam ca astazi va avea loc actiunea. Lipsesc nume din lista celor care trebuie arestati. Deci cu siguranta nu am terminat", a precizat acesta.

23:00 - Politia urmeaza sa il interogheze pe Salah Abdeslam, relateaza jurnalista Angelique Chrisafis din Paris.

22:54 - Politistii au inceput sa redeschida zonele in care s-a desfasurat operatiunea in forta. In sfarsit, locuitorii din Molenbeek se pot intoarce la casele lor, scrie jurnalistul Nicolas Chapuis de la Le Monde.

22:42 - Procurorul federal al Belgiei a anuntat ca, in total, cinci persoane au fost arestate in raidurile de vineri, inclusiv trei membri ai familiei lui Abdeslam, care il ascundeau pe islamist. Oficialul belgian a mai informat ca Salah Abdeslam a fost arestat la ora locala 16:40, a fost usor ranit in timpul capturarii si dus la spital.

22:20 - Un mesaj triumfator a fost postat pe Twitter de ministrul belgian de Interne Jan Jambon, alaturi de o fotografie in care acesta apare alaturi de prim-ministrul Charles Michel in fata unui autovehicul cu forte armate, care ar fi participat la operatiunea din Molenbeek.

"L-ati prins, baieti! Sunt atat de mandru de voi. Impreuna putem invinge terorismul", a scris Jambon.

22:14 - In incheierea conferintei de presa, Francois Hollande a spus ca arestarea lui Abdeslam este "o etapa importanta, dar nu deznodamantul acestei povesti".

"Va trebui sa fie mai multe (arestari - n.red.), pentru ca stim ca reteaua era destul de extinsa in Belgia, Franta si in alte tari din Europa. Deci, pana cand nu ii vom aresta pe toti cei care au luat parte, au contribuit sau au finantat reteaua terorista care a comis ingrozitoarele atacuri, actele de razboi din 13 noiembrie, lupta noastra nu se va termina", a asigurat liderul de la Paris.

Hollande cere extradarea teroristului din Paris: Lupta nu se termina pana nu ii prindem pe toti

22:08 - Premierul Belgiei a spus ca fortele de securitate se confrunta cu "o noua forma de amenintare" si trebuie sa ramana in alerta, enumerand atacurile care au avut loc in Europa in ultimele luni.

La randul sau, Hollande a subliniat ca statele trebuie sa coopereze si sa faca schimb de informatii despre retele teroriste. "Avem de-a face cu retele foarte extinse care acopera mai multe tari", a mentionat acesta.

22:05 - Francois Hollande a adus un omagiu victimelor masacrului din Paris. De asemenea, liderul francez a spus ca se gandeste si la "familiile care au asteptat aceste arestari".

22:00 - Premierul belgian a aratat ca doi dintre cei trei suspecti arestati in Molenbeek au fost raniti. Ambii erau inarmati. Charles Michel a adaugat ca operatiunea din suburbia Bruxelles-ului este inca in desfasurare.

21:56 - Francois Hollande a declarat ca procurorii francezi vor cere de urgenta extradarea lui Salah Abdeslam, precizand ca are "incredere totala" ca autoritatile belgiene vor fi de acord.

"Stiu ca autoritatile belgiene vor raspunde rapid si favorabil cererii noastre de extradare", a subliniat presedintele francez.

21:49 - Premierul Belgiei a confirmat ca trei suspecti au fost arestati in raidurile de vineri, inclusiv Salah Abdeslam. Oficialul de la Bruxelles si presedintele francez au laudat eforturile fortelor de securitate implicate in actiunea antitero.

21:46 - A inceput conferinta de presa comuna sustinuta de presedintele francez Francois Hollande si premierul belgian Charles Michael.

21:45 - Barack Obama l-a sunat si pe Francois Hollande sa il felicite pentru interventia din Bruxelles.

21:40 - Salah Abdeslam a fost arestat la o zi dupa inmormantarea fratelui sau, Brahim. El a fost ucis in timp ce participa la masacrul din Paris. Teroristul a fost inmormantat, in cadrul unei ceremonii discrete, in cimitirul Schaerbeek din Bruxelles. Sicriul a fost carat de prieteni si rude ale tanarului, care, in noiembrie anul trecut, tragea cu arma in oameni pe strazile Parisului.

21:32 - Salah Abdeslam este vazut ca un "las" in randul jihadistilor, pentru ca a decis sa fuga din Paris si sa se ascunda, in loc sa isi detoneze vesta cu explozibil, scrie Dyab Abou Jahjah, un editorialist belgian specializat pe lumea araba.

21:28 - Premierul belgian Charles Michel a postat pe Twitter o fotografie in care apare vorbind la telefon cu presedintele american Barack Obama, care a sunat sa il felicite pentru arestarea lui Abdeslam. In incapere se afla si liderul francez Francois Hollande.

21:25 - Amintim ca Salah Abdeslam este un tanar de nationalitate franceza, nascut in Belgia si cu origini marocane, in varsta de 26 de ani, care s-a aflat pe fuga din noiembrie anul trecut, cand a fost implicat in masacrul din Paris, revendicat de Statul Islamic.

21:10 - Pe YouTube a fost publicat un clip cu arestarea lui Salah Abdeslam. In filmarea se poate vedea cum teroristul opune rezistenta, insa in cele din urma este urcat intr-o masina a Politiei.

21:01 - In Molenbeek s-au auzit focuri trase de o arma automata, iar zgomotele au fost inregistrate de un trecator.

20:58 - Salah Abdeslam a fost identificat oficial dupa amprente, relateaza Le Monde. Jihadistul va fi prezentat in fata unui judecator belgian si va fi aparat de avocatul Sven Mary.

20:52 - Al treilea suspect arestat ar fi barbatul care s-a baricadat intr-o cladire din suburbia Molenbeek.

20:50 - Al treilea suspect a fost arestat in Molenbeek, transmite presa belgiana, dupa ce Salah Abdeslam si complicele sau, Soufiane Kayal, au fost capturati in acelasi timp.

20:46 - Au aparut noi imagini care ar ilustra momentul in care jihadistul de la atentatele din Paris a fost arestat.

20:26 - Doua explozii au fost auzite in apropierea apartamentului din Molenbeek in care a fost prins Abdeslam.

20:20 - Viceprimarul din Molenbeek, Ahmed El Khannouss, a declarat ca a primit confirmarea de la procurorul general al Belgiei ca Abdeslam a fost impuscat in picior si arestat. El Khannouss a precizat, pentru AFP, ca inca un suspect este baricadat intr-o cladire din suburbie.

20:16 - Jurnalistul Nicolas Chapuis de la publicatia Le Monde relateaza ca in Molenbeek se aud zgomote de la exploziile unor grenade.

20:13 - Un jurnalist belgian sustine ca Abdeslam a fost transportat la spital pentru a primi ingrijiri medicale.

20:11 - Apartamentul in care a fost prins Salah Abdeslam ar fi fost locuit, la un moment dat, de mama unui prieten al jihadistului, potrivit presei locale.

20:07 - Corespondentul The Telegraph la Paris transmite ca Abdeslam ar fi fost impuscat in genunchi. In acelasi timp, mai multi suspecti de terorism au fost arestati.

20:04 - Actiunea trupelor belgiene continua, intrucat un alt suspect s-ar fi baricadat intr-o cladire din Molenbeek.

20:02 - Salah Abdeslam a fost ranit la picior in timpul raidului, au declarat surse din Politia franceza pentru AFP. Anterior, alte surse precizau ca jihadistul a fost impuscat in mana.

19:58 - Premierul belgian Charles Michel a fost filmat plecand grabit de la summit-ul din Bruxelles, dupa ce a monitorizat operatiunea antitero alaturi de liderul francez Francois Holllande.

19:53 - Presa franceza a difuzat imagini cu momentul in care politistii l-au capturat pe Salah Abdeslam.

19:24 - Ministrul belgian pentru Azil si Migratie, Theo Francken, a confirmat arestarea lui Abdeslam. "L-am prins", a declarat acesta.

"L-am prins!" Unul dintre teroristii de la Paris, capturat in viata. Se ascundea in inima Europei

19:20 - Amintim ca, dintre suspectii identificati ai atentatelor din Paris, doua persoane au reusit sa scape, restul fiind ucisi. Este vorba despre Salah Abdeslam, arestat vineri, si Mohamed Abrini, despre care autoritatile nu stiu unde se afla.

19:15 - Premierul belgian Charles Michel si presedintele francez Francois Hollande vor sustine in curand o declaratie comuna de presa.

19:12 - Salah Abdeslam a fost arestat dupa ce a fost impuscat in mana, arata La Libre, care adauga ca, in acest moment, islamistul primeste ingrijiri medicale la fata locului.

19:09 - Potrivit BFM TV, Politia belgiana a primit un pont de la o persoana ca Abdeslam s-ar afla in cautarea unei ascunzatori dupa raidurile antitero de marti din Bruxelles. Ulterior, politistii ar fi monitorizat mai multe case in care jihadistul s-ar fi ascuns in trecut, transmite corespondentul The Telegraph la Paris, Henry Samuel.

19:00 - Potrivit l'Express, pe langa Salah Abdeslam a mai fost arestat un complice al acestuia. Identitatea celui de-al doilea suspect, de asemenea ranit, este cunoscuta de catre autoritati, insa nu a fost facuta publica.

18:57 - Presedintele francez Francois Hollande a declarat ca "operatiunea in desfasurare are legatura cu atacurile din Paris" si ca "trebuie sa lasam Politia belgiana sa isi faca treaba".

18:48 - Salah Abdeslam a fost arestat, transmite La Libre, care citeaza surse din cadrul actiunii antitero. Jihadistul a fost prins in viata, insa este ranit, arata The Telegraph.

18:47 - Un al doilea suspect a fost ucis de catre trupele antitero. Numele sau nu a fost, insa, facut public. La locul actiunii se afla forte impresionante de Politie.

18:46 - Un purtator de cuvant al Politiei intrebat daca Salah Abdeslam a fost retinut a declarat ca interventia este in desfasurare si nu poate da detalii.

18:42 - Ziarul belgian DH a scris chiar ca Salah Abdeslam, cel mai cautat terorist dupa atentatele din Paris, a fost ranit si retinut in timpul operatiunii din Molenbeek, potrivit Reuters.

18:37 - Jurnalistii belgieni relateaza ca o persoana a fost ranita, insa informatia nu este confirmata inca de catre autoritati.

18:30 - Premierul belgian Charles Michel a plecat de urgenta de la summit-ul UE-Turcia, care avea loc la Bruxelles si la care participa inclusiv presedintele roman Klaus Iohannis.

Ample operatiuni antitero in Belgia

Este al doilea incident cu focuri de arma de saptamana aceasta, dupa ce, marti, suspectii de terorism au deschis focul asupra politistilor belgieni, tot in timpul unor perchezitii, desfasurate in suburbia Forest.

Impuscaturi la Bruxelles: Suspecti de terorism au deschis focul asupra politistilor

Patru politisti au fost raniti usor in timpul interventiei, iar doi suspecti au fost retinuti, insa eliberati a doua zi.

Atentatele de la Paris: Doi suspecti au fost retinuti la Bruxelles dupa un raid antiterorist

Raid antitero la Bruxelles: Cei doi suspecti retinuti au fost eliberati

De asemenea, un jihadist a fost ucis de un tragator de elita al fortelor belgiene, iar langa cadavrul sau au fost gasite, printre altele, un steag al Statului Islamic si munitie. Mai multi presupusi extremisti au reusit sa fuga.

Alerta la Bruxelles: Schimb de focuri intre politisti si presupusi teroristi - un suspect a fost ucis (Video)

Raid antitero la Bruxelles: Cine este jihadistul ucis - langa el a fost gasit un steag la Statului Islamic

Autoritatile belgiene au anuntat vineri ca, desi operatiunea de marti nu l-a vizat pe Salah Abdeslam, amprentele acestuia au fost gasite in apartamentul din Forest in care s-au facut perchezitii.

Atentate teroriste la Paris: Noi detalii despre Salah Abdeslam, singurul atacator ramas in viata

Abdeslam era cel mai cautat terrorist la ora actuala, el fiind suspectat ca a participat la atentatele din noiembrie anul trecut de la Paris, soldate cu 130 de morti.

Raidurile de saptamana aceasta din Bruxelles au loc in contextul in care autoritatile belgiene si franceze continua vanatoarea islamistilor implocati in masacrul din Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#impuscaturi Bruxelles, #impuscaturi Bruxelles teroristi , #Belgia