Raid antitero la Bruxelles: Cine este jihadistul ucis - langa el a fost gasit un steag la Statului Islamic

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 16:57
2867 citiri
Raid antitero la Bruxelles: Cine este jihadistul ucis - langa el a fost gasit un steag la Statului Islamic
Foto: Arhiva Ziare.com

Un drapel al organizatiei Statul Islamic si o carte despre salafism au fost gasite marti seara langa cadavrul suspectului ucis in operatiunea antiterorista a fortelor belgiene si franceze in legatura cu atentatele din noiembrie de la Paris, a anuntat miercuri Parchetul federal de la Bruxelles, intr-o conferinta de presa.

Reprezentantii Parchetului au precizat ca doua persoane care au reusit sa fuga sunt "cautate in mod activ" de fortele de ordine, relateaza AFP si presa belgiana.

Suspectul ucis a fost identificat in persoana lui Belcaid Mohammed, un algerian nascut in iulie 1980. El locuia ilegal in Belgia, unde era cunoscut de autoritatile judiciare doar pentru un furt comis in 2014, a precizat purtatorul de cuvant al parchetului, Thierry Werts.

Algerianul a fost "neutralizat" de un tragator de elita al Politiei, din afara apartamentului vizat de perchezitia desfasurata in cartierul Forest din Bruxelles.

Alerta la Bruxelles: Schimb de focuri intre politisti si presupusi teroristi - un suspect a fost ucis (Video)

Alaturi de cadavrul sau au mai fost gasite "11 incarcatoare de kalasnikov si foarte multe munitii", dar niciun dispozitiv exploziv.

"Doua persoane, care se gaseau dupa toate probabilitatile si ele in apartament si a caror identitate este necunoscuta deocamdata, au reusit sa fuga si sunt cautate in mod activ", a mentionat Werth.

Potrivit Parchetului, alte doua persoane, neidentificate, au fost retinute, una marti seara, iar cealalta in cursul noptii, insa in acest stadiu nu s-a stabilit daca acesti doi indivizi au fost implicati in schimbul de focuri. Autoritatile au precizat totusi ca nu este vorba despre fratii Khalid si Ibrahim El Bakraoui, ale caror nume au fost vehicule de mass-media.

Atentatele de la Paris: Doi suspecti au fost retinuti la Bruxelles dupa un raid antiterorist

"Ancheta continua in mod activ, atat ziua, cat si noaptea, insa nu putem oferi precizari suplimentare pentru a nu dauna investigatiilor", a conchis purtatorul de cuvant.

Miercuri dimineata, premierul Charles Michel a vorbit despre "o mobilizare maximala a politistilor si magistratilor" si a cerut "populatiei sa ramana calma".

Tot pentru miercuri este prevazut un consiliu national de securitate, care reuneste principalii ministri si responsabili din serviciile de securitate belgiene.

Marti seara, Parchetul a anuntat ca identificarea suspectului ucis "este in curs", cu precizarea ca nu este vorba despre Salah Abdeslam, dat in continuare in urmarire dupa atentatele de la Paris.

O sursa din Politia franceza a explicat anterior ca operatiunea de marti nu l-a vizat pe suspectul cheie in atacurile de la Paris, ci "anturajul unuia sau mai multora dintre cei 11 inculpati belgieni".

Trei politisti belgieni si o politista franceza au fost raniti usor in cursul interventiei, au precizat autoritatile.

Impuscaturi la Bruxelles: Suspecti de terorism au deschis focul asupra politistilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#terorist ucis Bruxelles, #ucis Bruxelles Statul Islamic , #Belgia