Brazilia ramane fara portavion. Sao Paulo a fost cumparat de o companie din Turcia pentru a fi dezmembrat

Miercuri, 24 Martie 2021, ora 12:02
4026 citiri
Brazilia ramane fara portavion. Sao Paulo a fost cumparat de o companie din Turcia pentru a fi dezmembrat
Portavionul brazilian Sao Paulo, sursa foto: Wikipedia

Portavionul Sao Paulo, singurul portavion al Braziliei, a fost vandut unei companii din Turcia. Nava urmeaza sa ajunga in Turcia unde va fi dezmembrata, scrie publicatia DefenseRomania.ro.

Portavionul era retras din serviciu inca din 2017. Nava a fost cumparata de brazilieni din Franta la inceputul anilor 1990, purtand initial denumirea de Foch.

Foch a intrat in serviciul Frantei in 1963. Portavionul a fost vandut Braziliei care l-a redenumit Sao Paulo. Nava a fost vanduta ca urmare a numeroaselor probleme tehnice si a faptului ca francezii finalizasera Charles de Gaulle.

Sao Paulo a suferit numeroase defectiuni tehnice, iar unul din accidente a dus si la moartea a trei marinari brazilieni. Brazilia a incercat sa efectueze in 2010 unele modernizari ale portavionului, inclusiv la sistemul de catapultare, dar problemele pentru Sao Paulo au continuat.

In 2017 din cauza constrangerilor bugetare si a situatiei tehnice, Brazilia a pus punct investitiilor, iar Sao Paulo a fost retras din serviciu.

In cele din urma nava a fost scoasa la licitatie pentru a fi dezmembrata. Si, potrivit francezilor de la Opex360, Sao Paulo va ajunge in Turcia, licitatia fiind castigata de o companie turca.

Portavionul brazilian Sao Paulo a fost cumparat de Turcia pentru a fi dezmembrat

E vorba de compania Comack Maritima care a participat la licitatie in numele companiei turcesti SOK Denizcilik. Suma pentru care a fost vandut portavionul catre turci este de aproximativ 1.6 milioane de euro.

Portavionul urmeaza sa traverseze din nou Atlanticul, de aceasta data remorcat, pentru a ajunge la santierul naval din Izmir, Turcia. Acest lucru se va intampla cel tarziu in luna iunie.

Citand presa din Brazilia si Turcia, francezii precizeaza ca acordul include o clauza care stipuleaza ca nava trebuie demontata intr-o maniera ecologica la standardele aprobate de Uniunea Europeana.

Interesant este ca site-ul turc de specialitate Vira Haber a facut ironic o paralela cu portavionul sovietic Varyag, cumparat de o companie din China de la Ucraina dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Atunci chinezii au spus ca il vor transforma intr-un cazino pe apa, dar a fost in cele din urma predat Armatei care l-a reconditionat si modernizat, devenind cunoscutul portavion de azi al Chinei - Liaoning.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Discuții cruciale între miniștrii Apărării din SUA și China. A fost primul dialog la acest nivel după un an și jumătate
Discuții cruciale între miniștrii Apărării din SUA și China. A fost primul dialog la acest nivel după un an și jumătate
Miniştrii apărării din SUA, Lloyd Austin, şi omologul chinez, Dong Jun, au purtat marţi, 16 aprilie, o convorbire în format de videoconferinţă. A fost prima după aproape un an şi...
Bancul Zilei: Un bătrân de 70 de ani vrea să se înroleze în armată
Bancul Zilei: Un bătrân de 70 de ani vrea să se înroleze în armată
Un bătrân de 70 de ani vrea să se înroleze în armată. - Vreau să mă înrolez ca voluntar în armată. - Câți ani aveți? - 70. - Cam bătrân pentru a fi soldat. - Atunci...
#Brazilia, #portavion, #armata, #stiri internationale , #Brazilia
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Baieti strangatori turcii astia, mai ales ca doresc sa-si faca
Poza alfabeta
alfabeta
rank 1