Jair Bolsonaro a castigat primul tur in alegerile prezidentiale din Brazilia

Luni, 08 Octombrie 2018, ora 08:28
2964 citiri
Jair Bolsonaro a castigat primul tur in alegerile prezidentiale din Brazilia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Candidatul de extrema dreapta, Jair Bolsonaro, a intrunit 46,46 % din voturi la alegerile prezidentiale desfasurate duminica in Brazilia, urmand sa-l infrunte intr-un al doilea tur pe reprezentantul Partidului Muncitorilor, Fernando Haddad, care a obtinut 28,69%, transmite AFP, care citeaza rezultatele aproape definitive (98% din buletinele de vot numarate) difuzate in cursul serii.

Primele rezultate partiale anuntate de Tribunalul Superior Electoral au fost primite cu strigate de bucurie de sustinatorii lui Fernando Haddad, candidatul care l-a inlocuit pe fostul presedinte Luiz Inacio Lula da Silva, caruia justitia i-a interzis sa candideze din cauza unei condamnari pentru coruptie.

"Vrem sa unim democratii din aceasta tara", a declarat Haddad in fata suporterilor sai.

In tabara cealalta, a sustinatorilor lui Bolsonaro, domnea in schimb o mare deceptie, noteaza AFP.

"Este un pic dezamagitor, asteptam victoria din primul tur", a marturisit Lourdes Azevedo, 77 ani, in barul unul hotel din Rio unde candidatul se pregatea sa ia cuvantul. "Acum va fi mai dificil, in al doilea tur, exista un risc", a adaugat aceasta.

"Credeam intr-o victorie din primul tur (...) Este incredibil ca Partidul Muncitorilor a reusit sa obtina atatea voturi dupa tot ce s-a petrecut in Brazilia", a opinat un profesor de 36 de ani.

Adunati in fata domiciliului sau din Rio, partizanii lui Bolsonaro au salutat totusi scorul mare reusit de candidat, mult deasupra celor 40-41 de procente cu care era creditat sambata in ultimele sondaje de opinie.

Candidatul de extrema dreapta Jair Bolsonaro a obtinut peste jumatate din voturi in statele Sao Paolo si Rio de Janeiro, cele mai bogate din tara.

Adversarul sau, Fernando Haddad (stanga), a castigat in statele sarace din nord-est, fieful electoral al mentorului sau, ex-presedintele Luiz Inacio Lula da Silva, care este incarcerat pentru coruptie si neeligibil.

Situatia pe state

In total, Jair Bolsonaro a iesit primul in 17 din cele 27 de state braziliene, obtinand peste 50% din voturi in noua dintre acestea.

In Sao Paolo, cel mai bogat si mai populat stat din Brazilia, el si-a asigurat 53% din voturi, iar in Rio de Janeiro, al doilea din punctul de vedere al PIB-ului si al treilea ca populatie, aproape 60%, acesta din urma fiind si statul pe care l-a reprezentat 27 de ani ca deputat.

Candidatul de stanga, Fernando Haddad, a obtinut aproape 60% din voturi in statul Bahia, cu cea mai mare populatie din nord-est si a patra din tara.

Ciro Gomes, cel care s-a clasat pe pozitia a treia la nivel national, cu 12,5%, a castigat fara surpriza in statul de unde provine, Ceara (nord-est).

Succesorul pentru urmatorii patru ani al conservatorului Michel Temer - care paraseste presedintia cu o cota record de impopularitate - va avea ca misiune sa scoata tara din marasm si sa redea speranta unui popor exasperat de somaj (13 milioane), coruptia endemica, discreditarea elitelor politice si violente.

Tentativa de asasinat

Jair Bolsonaro, un deputat in varsta de 63 de ani, candidat al Partidului Social Liberal (PSL), a aparut ca un fenomen electoral dupa ce a supravietuit unui atentat in timpul campaniei.

Admirator al lui Donald Trump, Bolsonaro, care s-a facut cunoscut mai ales pentru declaratiile sale rasiste, misogine si homofobe, era creditat de ultimele sondaje cu 40-41% din intentiile de vot.

Potrivit dpa, sondajele preelectorale au aratat ca sprijinul fata de Bolsonaro a crescut in pofida manifestatiilor impotriva candidaturii sale, la care au participat sute de mii de persoane in mai multe orase.

El a fost externat din spital la 30 septembrie, dupa ce fusese injunghiat la un miting electoral la inceputul lunii. Atacul l-a facut incapabil sa isi continue campania in public, dar i-a sporit popularitatea.

Jair Bolsonaro a vorbit apreciativ despre dictatura militara din Brazilia dintre anii 1964-1985, a promis ca va inarma populatia pentru a lupta impotriva infractionalitatii explozive, a adoptat un program ultra-liberal si s-a pronuntat impotriva avortului.

El a declansat reactii de revolta cu declaratii considerate sexiste si rasiste, dar a castigat sustinere in randul votantilor evanghelici si al altor alegatori satui de scandaluri de coruptie si de stagnare economica.

Principalul sau contracandidat, Fernando Haddad, 55 de ani, a intrat in cursa prezidentiala cu doar patru saptamani inaintea scrutinului, inlocuindu-l pe fostul presedinte Luiz Inacio Lula da Silva, caruia justitia i-a interzis sa candideze.

Cei 147 milioane de votanti din Brazilia au mai fost chemati duminica sa desemneze guvernatorii si adunarile celor 27 de state, pe cei 513 membri ai Camerei Deputatilor si doua treimi din cei 81 de senatori.

EFE relateaza in context ca Eduardo Bolsonaro, fiul candidatului de extrema dreapta Jair Bolsonaro, a devenit deputatul federal cel mai votat din istoria Braziliei, obtinand duminica 1.814.443 de voturi, iar un alt fiu al candidatului prezidential, Flavio Bolsonaro, a fost ales senator din partea statului Rio de Janeiro.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#alegeri presedinte Brazilia, #alegeri prezidentiale Brazilia, #Jair Bolsonaro Brazilia, #Jair Bolsonaro alegeri Brazilia , #Brazilia