Noul presedinte al Braziliei promite mutarea ambasadei la Ierusalim

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 20:52
2423 citiri
Noul presedinte al Braziliei promite mutarea ambasadei la Ierusalim
Foto: Hepta.ro

Noul presedinte brazilian Jair Bolsonaro a afirmat intr-un interviu pentru Israel Hayom, ca va muta ambasada Braziliei la Ierusalim. De asemenea, el a afirmat ca va inchide ambasada Palestinei din Brazilia pentru ca Palestina nu este o tara.

Totodata, prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, va participa, probabil, la ceremonia de investire de pe 1 ianuarie a lui Bolsonaro, un pas simbolic care reprezinta o schimbare in relatiile dintre cele doua tari, scrie The Jerusalem Post.

"Israelul este un stat suveran. Dca decideti in privinta capitalei, vor actiona in consecinta. Cand am fost intrebat in canpanie daca voi reloca ambasada, am spus ca da si ca sunteti singurii care poat decide cu privire la capitala Israelului, nimeni altcineva", a spus el.

In ceea ce priveste Palestina, raspunsul lui Bolsonaro a fost: "Ambasada palestiniana a fost construita prea aproape de palatul prezidential, asa ca intentionam sa o mutam. Nu exista alta cale, in opinia mea. Dincolo de asta, Palestina trebuie sa fie mai intai un stat pentru a avea dreptul la o ambasada".

De asemenea, conform cotidianului brazilian Folha de S. Paulo, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a transmis lui Bolsonaro ca doreste sa participe la ceremonia de investire luni, intr-o convorbire telefonica in care l-a felicitat pentru castigarea alegerilor.

"L-am felicitat pentru victorie. I-am spus ca sunt sigur ca victoria lui va duce la o prietenie minunata intre popoarele noastre si la crearea unor legaturi puternice intre Brazilia si Israel. Asteptam vizita sa in Israel", a scris Netanyahu pe Twitter.

Bolsonaro a raspuns pe Facebook: "Tocmai am auzit cuvinte incredibile din partea prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, precum si de la ambasadorul israelian, Yossi Shelley. Legaturile noastre vor duce la acorduri mutuale din care vor avea de castigat natiunile si cetatenii nostri".

Daca Netanyahu va participa la ceremonie, ar fi prima vizita din istorie a uni prim-ministru israelian in Brazilia. Netanyahu a fost primul premier israelian care a vizitat America Latina, in septembrie 2017 el mergand in Argentina, Columbia si Mexic.

Brazilia, sub conducerea Partidului Muncitorilor, de stanga, a avut o pozitie pro-Palestina in ultimii 15 ani.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Jair Bolsonaro Israel, #Ambasada Brazilia Ierusalim , #Brazilia