Prețul cafelei va exploda, din cauza înghețurilor din Brazilia și a pandemiei de COVID-19

Sambata, 07 August 2021, ora 09:23
2495 citiri
Prețul cafelei va exploda, din cauza înghețurilor din Brazilia și a pandemiei de COVID-19

Cel mai grav îngheţ care a avut loc în ultimele decenii în Brazilia şi costurile mari la transport, în urma pandemiei de Covid-19, vor urca preţurile cafelei la niveluri record multianuale, în următoarele săptămâni.

Creşterea preţurilor cafelei va avea drept consecinţă costul mai mare al unui coş de cumpărături, în urma majorării preţurilor unor alimente precum pâinea, uleiurile vegetale şi zahărul,

Un indice privind preţurile alimentelor la nivel mondial calculat de agenţia pentru alimente a Naţiunilor Unite a crescut în iulie cu 31%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, într-o perioadă în care mulţi cumpărători au probleme financiare din cauza pandemiei.

Cel mai grav val de frig produs în Brazilia din 1994 a urcat preţul boabelor verzi de cafea la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape şapte ani şi este aşteptat ca creşterea să fie rransferată consumatorilor, atunci când vor cumpăra boabe prăjite sau cafea răşnită din supermarketuri.

Preţul cafelei arabica aproape s-a dublat în ultimele 12 luni la bursa ICE de contracte futures din Statele Unite, culturile din Brazilia având probleme şi di n cauza celei mai grave secete din ultimii 91 de ani.

Amploarea pagubelor este încă evaluată, dar în zonele în care arborii de cafea nu au rezistat refacerea producţie iar putea dura până la şapte ani.

Datele Biroului pentru Statistica Muncii din SUA arată că preţurile medii ale cafelei râşnite au urcat cu 8,1% în aprilie, la un maxim de 4,75 de dolari livra (453,5 grame) comparativ cu anul anterior şi cel mai ridicat nivel atins din iulie 2015, din cauza secetei din Brazilia.

Creşterea preţurilor la cafeaua arabica pe bursa ICE Futures din SUA a accelerat rapid, cu toate acestea, după îngheţul recent şi preţurile de vânzare cu amănuntul par că vor creşte cu siguranţă ca răspuns.

În Brazilia, cea mai mare ţară consumatoare din lume după Statele Unite, preţurile la cafea prăjită şi măcinată au crescut cu 3,4% în iunie, potrivit biroului de statistici IBGE.

După îngheţurile din iulie, grupul brazilian Abic din industria cafelei le-a spus companiilor specializate în prăjurea cafelei să analizeze costurile şi să ajusteze preţurile în consecinţă, pentru a păstra sustenabilitatea afacerilor lor.

Abic estimează că preţurile cafelei verzi pentru firmele din Brazilia care prăjesc cafeaua au crescut cu aproximativ 80% din decembrie până la sfârşitul lunii iulie.

"Unele companii, inclusiv lideri de piaţă, au anunţat deja creşteri de preţuri", a spus Abic într-o scrisoare către prăjitorii asociaţi, văzută de Reuters.

JDE Peet's, ale cărei mărci includ Douwe Egberts, Kenco şi Peet's, au remarcat că în ultimele 12 luni a existat o creştere bruscă a costurilor cu ingredientele, transportul şi alte costuri.

Creşterea costurilor de transport, legată de lipsa de containere de transport, ar putea juca un rol major în creşterea preţurilor. Cafeaua este expediată în mod normal în containere.

Citeste si:
Rio de Janeiro anulează festivităţile de Anul Nou de teama noii variante Omicron
Rio de Janeiro anulează festivităţile de Anul Nou de teama noii variante Omicron
Metropola Rio de Janeiro nu va sărbători venirea Anului Nou cu tradiţionalele sale festivităţi, ca urmare a detectării în Brazilia a primelor cazuri cu varianta Omicron, au anunţat...
Varianta Omicron ar fi apărut cu câteva săptămâni înainte de a fi raportată prima dată în Africa de Sud. Arabia Saudită şi Brazilia anunţă primele cazuri
Varianta Omicron ar fi apărut cu câteva săptămâni înainte de a fi raportată prima dată în Africa de Sud. Arabia Saudită şi Brazilia anunţă primele cazuri
Nigeria a anunțat miercuri, 1 decembrie, că a confirmat primele sale cazuri de variantă Omicron COVID-19, printre care un eşantion de la călători care au venit în Nigeria în octombrie,...