Canada vrea oficial Polul Nord

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 10:37
9016 citiri
Canada vrea oficial Polul Nord
Foto: interbering.com

Canada urmeaza sa pretinda oficial teritoriul Polului Nord, pentru a putea sa isi stabileasca suveranitatea asupra acestei zone pline de resurse, a declarat ministrul de Externe canadian.

Baird spune ca intentia Canadei e sa revendice o zona de 1,2 milioane de kilometri patrati, care se intinde la peste 200 de mile nautice dincolo de Polul Nord, scrie The Guardian.

Saptamana trecuta, Canada a facut demersurile oficiale pentru a i se recunoaste dreptul asupra unui platou continental mai mare in Oceanul Atlantic, inclusiv cateva pretentii preliminare asupra zonei arctice.

Canada a trimis ONU o serie de coordonate submarine care dezvaluie si cartografiaza ceea ce Canada vrea sa demonstreze ca este un platou continental extins, dar doreste sa aloce mai mult timp pentru a pregati o pretentie oficiala care sa includa chiar Polul Nord.

Rusia trimite expeditie in Oceanul Arctic pentru a-si extinde teritoriul

John Baird spune ca guvernul a cerut oamenilor de stiinta sa lucreze la construirea unei argumentatii in acest sens ce va fi trimisa Organizatiei Natiunilor Unite, spunand ca limitele externe ale platoului continental includ si Polul Nord, care pana acum nu a fost revendicat de nimeni.

"Suntem hotarati sa ne asiguram ca toti canadienii vor beneficia de uriasele resurse care se gasesc in nordul indepartat al Canadei", a spus Baird.

Un episcop rus a sfintit Polul Nord, "pamant rusesc"

Si alte tari, cum ar fi SUA sau Rusia, isi indreapta atentia catre zona arctica, pe care o vad ca o sursa de bogatii naturale si rute comerciale. Agentia americana care se ocupa de resursele naturale ale subsolului spune ca regiunea contine 30% din rezervele nedescoperite de gaze naturale ale lumii si 15% din cele de petrol.

Daca pretentia Canadei este acceptata de comisia ONU, partea Canadei din toata aceasta comoara va creste substantial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Canada vrea Polul Nord, #Canada pretentii oficiale Polul Nord, #Canada suveranitate Polul Nord , #Canada