Cum a reusit un website romanesc sa infurie canadienii

Autor: Ana Ilie
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 09:09
6573 citiri
Cum a reusit un website romanesc sa infurie canadienii
Foto: Globe24h

Un website romanesc ce isi propune sa pastreze informatia "libera si deschisa" ridica semne de intrebare cu privire la cat de multe date personale ar trebui incluse in deciziile judecatoresti luate in Canada.

In ultimul an, peste 100 de persoane s-au plans Institutului Canadian Legal Information (CanLII), dupa ce si-au gasit, in urma unor cautari pe Google, decizii judecatoresti care le mentioneaza numele. Aceste hotarari sunt considerate informatii publice, insa majoritatea petentilor sunt socati sa vada detalii ale proceselor lor, deseori chestiuni familiale, infractionale sau de imigratie, pe Internet, la dispozitia oricui, scrie Globe and Mail.

Plangerile la CanLII au ca obiect nu deciziile in sine, ci faptul ca acestea sunt postate pe un website din Romania, care a solicitat, pana de curand, o taxa pentru serviciile sale.

Site-ul romanesc a copiat sute de decizii ale CanLII in 2012 si le-a postat online.

Website-ul romanesc se numeste Globe24h si mai gazduieste documente in forma rudimentara apartinand si altor jurisdictii, precum Mexic, Spania si Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Site-ul este condus de Sebastian Radulescu si politicile sale, spune sursa citata, par a se schimba frecvent. Daca anterior solicita o taxa pentru scoaterea de urgenta a informatiilor personale de pe site, acum solicita doar o cerere scrisa.

Situatia a subliniat tensiunea in crestere intre adeptii accesului deschis la informatiile publice si cei care sustin ca trebuie protejata intimitatea si in epoca digitala.

David Fraser, avocat din Halifax, specializat in dreptul la viata privata, este de parere ca persoanele care au intrat in contact cu sistemul legal se bucurau pana acum de un fel de "intimitate prin ascundere", in sensul in care cazurile lor erau deseori uitate intr-un fiset sau ingropate intr-un manual de drept.

CanLII, o organizatie non-profit, a publicat peste un milion de decizii judecatoresti din Canada, cu conditia sa nu permita Google si altor motoare de cautare sa ii indexeze paginile si sa le afiseze la cautare.

Colin Lachance, directorul executiv al CanLII, spune ca organizatia a contactat mai multi oficiali si specialisti, insa nu a gasit nicio solutie la problema celor care si-au gasit informatiile postate pe site-ul romanesc.

Matt Earle, CEO al firmei de management al reputatiei online Reputation.ca, a calatorit in Romania impreuna cu echipa sa si a gasit o solutie pe baza legii locale pentru a forta site-ul sa indeparteze cazuri individuale. Compania sa taxeaza doritorii cu 1.500 de dolari per caz si a avut succes in aproximativ 30 de cazuri pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#website Romania probleme Canada, #Canada cazuri justitie site Romania , #Canada