Canada interzice exportul mai multor medicamente catre Statele Unite

Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 07:29
3970 citiri
Canada interzice exportul mai multor medicamente catre Statele Unite
Patty Hajdu, ministrul Sanatatii. Foto Facebook

Guvernul canadian a anuntat sambata o interdictie la export pentru mai multe medicamente catre Statele Unite, inclusiv cele utilizate in tratarea COVID-19, daca aceste vanzari determina sau agraveaza penuria lor in Canada, transmite AFP.

Aceasta interdictie este impusa intr-un moment in care o reforma promovata de presedintele in exercitiu Donald Trump intra in vigoare luni in Statele Unite pentru a permite importul de medicamente din strainatate cu scopul de a reduce preturile.

Aceasta va permite in special farmacistilor si angrosistilor sa importe, vrac, anumite medicamente eliberate pe baza de reteta destinate pietei canadiene, a explicat ministrul canadian al sanatatii intr-un comunicat de presa.

Aceasta masura "a primit un sprijin semnificativ din partea SUA, iar orice adoptare de catre industrie ar exacerba problema actuala a penuriei de medicamente in Canada", se mentioneaza in comunicat.

"Sistemul nostru de ingrijire a sanatatii este un simbol al identitatii noastre nationale si intentionam sa il protejam", a declarat Patty Hajdu, ministrul sanatatii din Canada, care a anuntat adoptarea vineri a unui decret in acest sens.

Canada este o piata mica, ce reprezinta 2% din vanzarile mondiale de medicamente, comparativ cu 44% cat reprezinta SUA. In Canada, 68% din medicamente sunt procurate din strainatate, potrivit ministerului. Din 2017, pentru aproape jumatate (44%) din medicamentele vandute in Canada s-a inregistrat o penurie "cel putin o data", a indicat Sante Canada.

Pandemia de COVID-19 a crescut cererea pentru unele medicamente in Canada, facand in continuare mai dificila aprovizionarea cu medicamente conform necesitatilor. Ordinul executiv acopera toate medicamentele ce pot fi importate in vrac in SUA, precum si cele utilizate in tratarea virusului, substantele biologice si cele reglementate.

Interdictia se aplica companiilor farmaceutice, angrosistilor si distribuitorilor canadieni care detine autorizatie de vanzare. Aceste companii vor fi, de asemenea, obligate sa furnizeze informatii ministerului de resort, pentru a-i permite acestuia sa evalueze riscul unei penurii in Canada.

Medicamentele sunt mai scumpe in SUA decat in Canada. Cu toate acestea, preturile din Canada sunt mai mari decat in marea majoritate a celorlalte tari industrializate.

Presedintele ales Joe Biden a promis mai multe masuri pentru scaderea pretului medicamentelor in SUA. El intentioneaza in special sa permita managerilor programului de asigurari de sanatate publica pentru cei cu varsta de peste 65 de ani (Medicare) sa negocieze preturile cu producatorii sau sa permita pacientilor sa comande medicamente in strainatate.

Cititi si:

Regatul Unit si Canada au convenit un acord comercial post-Brexit

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Un bărbat de 70 de ani din SUA a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat pe o autostradă din Minnesota. Imediat după impact, bărbatul s-a trezit că nu mai poate ieși din mașina...
#Canada, #export, #medicamente, #SUA, #interdictie , #Canada