Președintele Cehiei, în vârstă de 77 de ani, are Covid-19. Milos Zeman a ajuns în spital la doar câteva ore după externare

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 22:58
2767 citiri
Președintele Cehiei, în vârstă de 77 de ani, are Covid-19. Milos Zeman a ajuns în spital la doar câteva ore după externare
Președintele Cehiei are 77 de ani FOTO Facebook / Milos Zeman

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a fost reinternat în spital joi, 25 noiembrie, cu Covid-19. Liderul de la Praga fusese externat cu câteva ore mai devreme, după ce a fost tratat o lună și jumătate pentru o altă afecțiune.

Zeman, în vârstă de 77 de ani, fusese externat joi dimineaţă, dar o ambulanţă l-a dus înapoi la Spitalul Militar Central (UVN) seara, în urma unui testat pozitiv efectuat la reşedinţa prezidenţială din Lany, la vest de Praga.

Zeman a fost vaccinat împotriva coronavirusului de trei ori, iar presa locală a citat surse anonime spunând că nu prezenta simptome. Medicul său principal i-a cerut, după ce a primit vizite în timpul spitalizării anterioare, să facă un test pentru Covid-19 după un contact ”riscant” cu un angajat, la Lany, scrie presa locală. El a fost dus la spital pentru a primi tratament cu anticorpi monoclonali, a precizat medicul.

Preşedintele Cehiei a fost internat anterior în spital pe 10 octombrie, cu complicaţii a unei boli cronice pe care cabinetul său nu a specificat-o niciodată, dar despre care medicii au spus că este o afecţiune hepatică. Inițial, Zeman a fost tratat într-o unitate de terapie intensivă, iar medicii au spus că prognosticul este incert.

Joi dimineață, spitalul anunţase că preşedintele a decis să continue tratamentul la reşedinţa prezidenţială, în pofida sugestiilor din partea spitalului că ar trebui să rămână sub observare. Sursa citată a subliniat că a respectat decizia acestuia de a ”acorda prioritate îndeplinirii îndatoririlor sale constituţionale”.

Numirea noului premier, amânată

Zeman s-a internat la o zi după alegerile parlamentare în care aliaţii săi, conduşi de premierul Andrej Babis, au pierdut în faţa unei coaliţii de centru-dreapta, iar influenţa preşedintelui asupra parlamentului a fost redusă.

Parlamentul s-a pregătit să dezbată preluarea atribuţiilor prezidenţiale, dar după câteva săptămâni starea preşedintelui s-a îmbunătăţit.

El a spus că va respecta rezultatul alegerilor şi că îl va numi vineri pe liderul de centru-dreapta Fiala ca prim-ministru, ulterior urmând să aibă loc şi numirea Cabinetului.

Joi însă, biroul său a anunțat că ”programul preşedintelui va fi suspendat în aşteptarea tratamentului pentru Covid-19.” Astfel, Zeman nu-l va numi deocamdată pe liderul opoziţiei de centru-dreapta în funcţia de premier.

Înainte de spitalizare, Zeman încercase să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia şi China, dar relaţiile s-au înrăutăţit cu Moscova într-un caz legat de spioni şi cu Beijingul din cauza unor planuri de investiţii eşuate. Guvernul viitor intenţionează să consolideze orientarea occidentală a ţării şi să întărească relaţiile cu democraţiile, inclusiv cu Taiwanul, pe care China îl revendică drept teritoriu al său.

Zeman mai are 15 luni din al doilea şi ultimul său mandat de cinci ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cehia, #presedintele cehiei, #milos zeman, #covid , #Cehia