Lumea, din nou cu ochii pe Cernobil: Cand va fi gata noul sarcofag

Autor: Ana Ilie
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 08:52
3210 citiri
Lumea, din nou cu ochii pe Cernobil: Cand va fi gata noul sarcofag
Foto: Wikipedia

Puterile lumii vor sa termine noul sarcofag ce acopera centrala atomica avariata de la Cernobil pana in noiembrie 2017. Asigurarile vin in contextul in care un puternic incendiu a izbucnit in padurea de langa Cernobil si norul de fum creat astfel ameninta sa traverseze mai multe tari europene.

Cu toate ca inca mai lipsesc din fondurile necesare constructiei sarcofagului, puterile lumii, grupate in G7, spun ca vor construi invelisul de protectie pana la sfarsitul lui 2017, scrie Reuters.

Jochen Flasbarth, secretar de stat german pentru Mediu, a declarat ca la o intalnire in format G7 marile economii ale lumii s-au angajat pentru 530 de milioane de euro, din cei 650 de milioane necesare incheierii constructiei. Oficialul german s-a aratat increzator ca tari printre care Rusia si China vor oferi restul banilor, asa cum au promis.

"Sunt foarte usurat, am avut un mare succes in aceasta dupa-amiaza. Este acum limpede, comunitatea internationala isi asuma responsabilitatea. Problema ca munca de la Cernobil sa se opreasca pentru o bucata de timp a fost evitata", a spus Flasbarth.

Incendiu puternic langa centrala de la Cernobil: Au crescut emisiile radioactive? E Romania in pericol?

Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu a declarat, miercuri, ca fumul degajat de incendiul de la Cernobil nu va ajunge in Romania, in urmatoarele 72 de ore.

"Am dispus, in cadrul Comitetului, supravegherea atenta a monitorizarii continue a nivelului de radioactivitate si in urmatoarele zile (...) Potrivit informarii MAE, incendiul extins pe o suprafata de 320 de hectare a fost localizat si stopat de autoritatile ucrainiene".

La Cernobil a izbucnit un incendiu in padurea din zona interzisa din jurul centralei nucleare.

Focul s-a raspandit pe o suprafata de 400 de hectare, insa in noaptea de marti spre miercuri pompierii ucraineni au reusit sa il aduca sub control.

Incendiu puternic la Cernobil, langa centrala nucleara (Foto)

Guvernul ucrainean a dat asigurari ca, in pofida faptului ca situatia a fost grava si incendiul se indrepta spre centrala atomica, nivelul radiatiilor nu s-a modificat in zona.

Pentru ca incendiile de padure sunt in general un fenomen specific sfarsitului verii, autoritatile banuiesc ca ar fi vorba de o mana criminala care a pus focul, din motive deocamdata ramase necunoscute.

La 26 aprilie 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria lumii, in apopiere de granita Ucrainei cu Belarus. Unul din reactoarele centralei a explodat si s-au scurs materiale radioactive ce au provocat moartea a mii de persoane in lunile si anii ce au urmat.

Un sarcofag improvizat a fost construit in primele sase luni dupa explozie, pentru a evita scurgerea de noi radiatii. Sarcofagul trebuia sa reziste numai maximum 30 de ani si i s-au reparat deja crapaturile.

In prezent se construieste un nou sarcofag, de forma convexa, deasupra sarcofagului initial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Cernobil sarcofag nou constuctie, #Cernobil sarcofag protectie , #Cernobil
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Da' tovarasului Lenin i-au facut sarcofag?