Ucraina risca un nou Cernobil: Si cetatenii europeni au partea lor de vina?

Joi, 07 Mai 2015, ora 07:54
8659 citiri
Ucraina risca un nou Cernobil: Si cetatenii europeni au partea lor de vina?
Foto: Hepta.ro

In 1983, Uniunea Sovietica a inaugurat doua reactoare nucleare pe un teritoriu care este astazi al Ucrainei. Unul dintre ele, unitarea 4 de la Cernobil, a provocat o catastrofa trei ani mai tarziu.

Explozia si focul au imprastiat cantitati uriase de particule radioactive in atmosfera - un accident monstruos ale carui efecte sunt inca resimtite departe de granitele Ucrainei.

Celalalt reactor, unitatea 1 de centrala nucleara din sudul Ucrainei, functioneaza si in prezent, cu toate ca indicii arata ca ar trebui oprita, atrage atentia, intr-o analiza publicata pe Moscow Times, Irina Holovko, reprezentant al Ucrainei la CEE Bankwatch Network - institutie care supravegheaza politicile de mediu si financiare din Europa Centrala si de Est. Holovko lucreaza, de asemenea, si pentru Centrul National Ecologic din Ucraina.

Padurea zombi de la Cernobil - copacii morti care refuza sa dispara

Faptul ca centralele nucleare invechite ale Ucrainei sunt inca operiationale nu ar fi fost posibil fara sprijinul financiar al contribuabililor europeni, sustine expertul, care explica spunand ca banii au fost livrati prin Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD) si Comunitatea Europeana de Energie Atomica (EAEC), ca parte a programului de "imbunatatiri de securitate" in valoare de 600 de milioane de euro.

Multumita acestor eforturi, durata de viata a centralei din sudul Ucrainei a fost extinsa cu zece ani, printr-un aviz acordat in 2013 de catre Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleara (SNRIU). Insa, potrivit unui studiu publicat luna trecuta de catre Centrul National Ecologic din Ucraina, evaluarea care a stat la baza acestei decizii a fost profund viciata.

De fapt, acest reactor este plin de vulnerabilitati periculoase, iar unele zone sunt atat de uzate incat depasesc deja nivelurile tolerabile de radiatii. Aceste vulnerabilitati pot cauza un incident nuclear, cum ar fi eliberarea de particule radioactive in interiorul unitatii sau chiar in mediul inconjurator.

Cazul nu este izolat, inca 12 unitati cu probleme

Si nu este nici de departe un caz izolat, subliniaza Holovko. Trei unitati nucleare ale Ucrainei si-au depasit durata de viata, insa functioneaza si astazi, iar alte noua isi vor atinge termenul de valabilitate in urmatorii cinci ani.

Unitatea doi din sudul Ucrainei va ajunge in acest punct in mai putin de trei saptamani, ceea ce inseamna ca SNRIU va trebui sa ia o decizie: daca prelungeste sau nu durata de viata a centralei cu inca 20 de ani.

Incendiu puternic langa centrala de la Cernobil: Au crescut emisiile radioactive? E Romania in pericol?

Inspectoratul va lua aceasta hotarare cruciala fara sa aiba la dispozitie informatii cheie despre riscurile de sanatate si de mediu pe care le prezinta reactorul pentru Ucraina si vecinii sai, arata analiza citata.

Desi este responsabilitatea Ucrainei sa efectueze o evaluare transfrontaliera despre impactul asupra mediului, nu prea se pare ca o asemenea analiza chiar va fi facuta, puncteza specialistul.

Luna trecuta, activistii din tarile vecine cu Ucraina le-au scris reprezentantilor statelor lor din Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, solicitand ca institutia sa suspende sprijinul pentru modernizarea centralelor nucleare de pe teritoriul fostului stat sovietic pana cand va fi finalizata o evaluare complexa.

Chiar si daca analiza va fi facuta in cele din urma, Inspectoratul din Ucraina nu va putea garanta ca unitatile invechite vor functiona in conditii de siguranta. Nu doar ca profesionalismul angajatilor este pus la indoiala, dar si independenta acestor autoritati de reglementare a fost subrezita, dupa ce Guvernul de la Kiev a decis recent sa le limiteze puterea in ceea ce priveste companiile detinute de stat.

Dependenta fata de Rusia

Dar toate acestea nu inseamna nimic in comparatie cu ce s-ar putea intampla din cauza conflictului separatist din Donbas. In afara de riscul evident, acela de instabilitate, trebuie sa tinem cont de faptul ca Ucraina depinde de Rusia nu doar pentru cea mai mare parte din combustibilii cu care functioneaza centralele, dar si pentru tratarea si depozitarea carburantilor uzati.

Cu alte cuvinte, dependenta Ucrainei de energia nuclera, care asigura cam jumatate din electricitate, i-a crescut vulnerabilitatea fata de Rusia.

Pana si acest aspect singular ar trebui sa fie suficient pentru a convinge guvernul Ucrainei sa nu adanceasca si mai mult dependenta tarii fata de aceasta sursa de energie nesigura si periculoasa, considera Holovko.

Incendiu puternic la Cernobil, langa centrala nucleara (Foto)

Luna aceasta se implinesc 29 de ani de la dezastrul de la Cernobil, iar asta ar trebui sa le aminteasca decidentilor ucraineni ce pagube colosale poate provoca un accident nuclear.

Termenul la care vor expira centralele nucleare ar trebui sa fie pentru Ucraina o oportunitate de a cauta o sursa de energie mai sigura si mai sustenabila pentru viitor. Este un angajament pe termen lung, insa acesta nu va avea nevoie de o prelungire a duratei de viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina nou Cernobil, #risc Cernobil Ucraina, #centrale nucleare Ucraina , #Cernobil