Charlie Hebdo starneste o noua controversa: Atentatele de la Bruxelles puse pe seama fricii de a-i critica pe musulmani

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 11:27
5759 citiri
Charlie Hebdo starneste o noua controversa: Atentatele de la Bruxelles puse pe seama fricii de a-i critica pe musulmani
Foto: Facebook/Charlie Hebdo

Saptamanalul satiric francez Charlie Hebdo este din nou in mijlocul unei controverse, dupa ce a publicat un editorial in care pune atentatele de la Bruxelles pe seama unei atitudini de teama de a-i critica pe musulmani.

Materialul respectiv, intitulat "Cum am ajuns aici?" si publicat in franceza si engleza pe 30 martie, la opt zile de la atentate, sugereaza ca exista o teama de a fi considerat islamofob, care inhiba obiectiile la manifestarile acestei religii, relateaza The Guardian.

Editorialistul da exemplul unei femei musulmane care poarta val si care nu ar trebui sa fie criticata pentru ca "nu face rau nimanui". "Ar trebui sa tacem, sa ne uitam in alta parte si sa trecem peste insultele si zarva din strada", spune acesta.

Apoi, el vorbeste de angajatul musulman al unei brutarii care refuza sa faca sandvisuri cu sunca, dar este placut de clienti. "Ne vom obisnui destul de usor... Si asa isi indeplineste si brutarul rolul", se spune in editorial.

De la exemplele fictive, Charlie Hebdo continua prin a vorbi despre trei tineri musulmani, care nu sunt nici piosi, nici eruditi si care iau taxiul sa mearga la aeroport in Bruxelles, asemenea autorilor atacurilor din 22 martie.

Concluzia este ca toti au contribuit la ce a urmat.

Charlie Hebdo provoaca din nou revolta: Cum parodiaza atentatele de la Bruxelles

"Aversiunea fata de controversa. Teama de a fi tratat ca un islamofob sau de a fi numit rasist. De fapt, un fel de teroare. Si ceea ce urmeaza sa se intample cand se incheie cursa cu taxiul nu este decat ultimul pas intr-o calatorie a anxietatii crescute", se spune in editorial, adaugandu-se ca "rolul teroristilor nu este decat sa ofere o finalitate unei linii de gandire deja incepute".

Printre reactiile generate este cea a scriitorului american de origine nigeriana Teju Cole, care compara atitudinea din articol cu cea de demonizare a evreilor din anii '30. "Asemenea catalogare a unei intregi comunitati ca fiind ca o otrava insidioasa am mai vazut", scrie acesta.

Reactiile nu au intarziat sa apara nici pe retelele de socializare, in special in SUA si Marea Britanie.

Editorialul este comparat cu "un articol dintr-un cotidian de dreapta din sudul rural", de Galib Ahsan, in timp ce Siraj Hashmi spune ca Charlie Hebdo nu are "niciun interes sa satirizeze islamul, il demonizeaza direct".

Pe de alta parte, sunt utilizatori de Twitter care considera materialul bine gandit si chiar "sclipitor".

Redactia saptamanalului satiric Charlie Hebdo a fost atacata pe 7 ianuarie 2015, de doi barbati inarmati si purtand cagule, care au omorat 10 jurnalisti si doi politisti. Ei au strigat ca il razbuna pe profetul Mohammed, dupa ce Charlie Hebdo a publicat caricaturi ale acestuia. Fratii Cherif si Said Kouachi, cetateni francezi, au fost identificati ca autori ai atacului si ucisi ulterior, intr-un atac al trupelor speciale asupra cladirii unei tipografii unde se ascundeau.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Charlie Hebdo critici islam, #Charlie Hebdo editorial musulmani , #Charlie Hebdo