Reactia musulmanilor la prima editie a Charlie Hebdo dupa masacrul de la Paris (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 08:33
17736 citiri
Reactia musulmanilor la prima editie a Charlie Hebdo dupa masacrul de la Paris (Video)
Foto: La Liberation

Primul numar al revistei satirice Charlie Hebdo de dupa masacrul comis de doi teroristi la sediul redactiei din Paris are o caricatura cu Mahomed pe coperta. Reactia musulmanilor la controversata imagine, un simbol al rezistentei dar si al iertarii, variaza de la apreciere la dispret.

Pe coperta, pe un fond verde, apare o noua caricatura cu profetul Mahomed. Sub titlul "Totul e iertat", Mahomed, cu o figura trista si o lacrima pe obraz, tine mesajul-simbol al acestor zile: "Je suis Charlie", scrie CNN.

Multi musulmani resping orice infatisare a lui Mahomed, indiferent daca este serioasa sau satirica, intrucat imaginile ar sfida invatamintele acestuia si ar duce la idolatrizare.

Caricaturistii de la Charlie Hebdo l-au satirizat insa in trecut pe profetul Mahomed, infatisat deseori drept o persoana inapoiata. De aceasta data, insa, Mahomed este pus intr-o lumina diferita de Charlie Hebdo, si caricatura a fost intampinata cu un amestec de emotii de catre musulmani.

"Primul meu gand a fost ca aceasta coperta este un raspuns aproape perfect la tragedie", spune Hussein Rashid, profesor de gandire islamica la Universitatea Hofstra din New York.

Zineb El Rhazoui, editorialist la Charlie Hebdo, care a lucrat la noul numar, sustine ca redactia nu a dorit sa exprime ura fata de teroristii care le-au ucis colegii.

"Mobilizarea care a avut loc in Franta dupa aceasta crima oribila trebuie sa deschida usa iertarii. Toata lumea trebuie sa se gandeasca la iertare", spune acesta.

Aleasa lunii de editorii Charlie Hebdo, caricatura de pe prima pagina, a fost publicata mai intai de Liberation, cotidianul in redactia caruia activeaza dupa atac revista satirica. Multe organizatii de presa au preluat-o in semn de solidaritate. Charlie Hebdo a aparut miercuri intr-un tiraj de trei milioane si in mai multe limbi.

Pe retelele de socializare, musulmanii si-au exprimat amestecul de emotii cu care au primit caricatura.

Yahya Adel Ibrahim, imam in Australia, ii sfatuieste pe cei 100.000 de oameni care ii urmaresc pagina de Facebook sa ia exemplul lui Mahomed, chiar daca vor mai exista imagini pe care le considera blasfemie.

Pe Twitter, unii musulmani si-au exprimat scepticismul ca publicarea unei imagini considerata de multi ofensatoare poate fi prezentata drept un act de solidaritate. Alti musulmani au spus ca apreciaza sentimentele revistei.

Au fost si lideri musulmani care au criticat coperta. Altii s-au multumit sa o ignore. Dawud Walid, director executiv al ramurii din Michigan a Council on American-Islamic Relations, este de parere ca "ii va ofensa pe multi", insa "peste 99,999% dintre cei 5 milioane de musulmani din Franta au actionat pasnic, cand caricaturile anterioare au fost publicate".

Noua coperta Charlie Hebdo, considerata "provocatoare" in Egipt

Autoritatea islamica egipteana a criticat coperta celui mai recent numar al revistei Charlie Hebdo, primul aparut dupa atacurile teroriste de la sediul publicatiei, de miercuri, de la Paris, soldate cu 12 morti.

Dar al Ifta, institutul educational egiptean care reprezinta Islamul, a transmis ca planul reprezentantilor Charlie Hebdo de a difuza viitoarea editie cu o caricatura a profetului Mahomed pe coperta este "provocator si nejustificat".

Si Uniunea Mondiala a Ulemanilor Musulmani din Qatar, condusa de predicatorul Yusuf al-Qaradawi, a apreciat ca "nu este intelept" sa se publice din nou desene cu profetul Mahomed.

Atentate la Paris: Charlie Hebdo apare miercuri in 3 milioane de exemplare. Iata coperta (Foto)

Redactorul sef al revistei, Gerard Biard, a anuntat marti ca aceasta va iesi miercuri pe piata intr-un tiraj incredibil de mare, la o saptamana dupa atacul teroristilor ce au secerat opt membri ai redactiei si patru alte persoane.

Numarul urmator din Charlie Hebdo, distribuit intr-un milion de exemplare

Charlie Hebdo este ceruta cu insistenta si in strainatate si va fi distribuita cel putin in alte doua tari, Spania si Elvetia.

De obicei, tirajul publicatiei era de aproximativ 60.000 de numere.

Noul numar contine desene realizate de toata echipa de jurnalisti de la Charlie Hebdo, inclusiv unele facute de celebrii Charb, Cabu, Wolinski, Tignous si Honore, inainte ca acestia sa fie ucisi in atentatul care a decimat redactia publicatiei franceze.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Charlie Hebdo caricatura profet Mahomed, #caricatura Charlie Hebdo reactie musulmani, #primul numar Charlie Hebdo , #Charlie Hebdo