Amenintari la adresa Chinei: Democratia vestica si promovarea drepturilor omului

Marti, 20 August 2013, ora 23:30
5654 citiri
Amenintari la adresa Chinei: Democratia vestica si promovarea drepturilor omului
Foto: NY Times

Cadrele Partidului Comunist Chinez s-au adunat in sedinte in toata China pentru a asculta un avertisment venit din partea conducatorilor partidului. Puterea le-ar putea scapa din mana, li s-a spus, daca partidul nu elimina din societatea chineza sapte idei subversive.

Cele sapte idei au fost enumerate intr-un memo numit Documentul nr. 9, care poarta amprenta gandirii noului lider al Chinei, Xi Jinping, relateaza NY Times. Documentul nu e public dar NY Times a reusit sa vada o varianta.

Conform documentului, pericole majore pentru China sunt: democratia constitutionala de tip vestic, promovarea valorilor universale privind drepturilor omului, notiunile de inspiratie vestica precum independenta presei si implicarea civica, curentul neo-liberal care crede cu putere in atitudinea pro-piata si critica nihilista a trecutului traumatic al partidului.

Aceste avertismente interne sugereaza ca atitudinea plina de incredere a lui Xi Jiping aratata in public ascunde teama ca partidul este vulnerabil in fata incetinirii cresterii economice, in fata indignarii publice impotriva coruptiei si in fata provocarilor venite din partea liberalilor care asteapta cu nerabdare o schimbare politica.

"Fortele vestice ostile Chinei si disidentii din tara continua sa se infiltreze in sfera ideologica" spune Documentul nr. 9. Oponentii partidului unic la guvernare "instiga la intrebari despre averile politicienilor, folosindu-se de internet ca sa lupte cu coruptia, cu controlul presei si vorbind despre alte subiecte delicate, pentru a provoca neintelegeri in partid si guvern".

Documentul a fost trimis in aprilie. De atunci publicatiile partidului si site-urile acestuia au denuntat cu vehementa ideile de constitutionalism si societate civila, notiuni care nu erau vazute drept periculoase in ultimii ani.

Ca o dovada ca documentul produce consecinte, autoritatile si-au intensificat de cateva luni efortul de a bloca opiniile critice pe internet, iar doi cunoscuti avocati pentru drepturi civile au fost arestati in ultimile saptamani.

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...