Beijingul avertizează Statele Unite: ”China nu este Uniunea Sovietică”

Joi, 02 Septembrie 2021, ora 05:00
11848 citiri
Beijingul avertizează Statele Unite: ”China nu este Uniunea Sovietică”
Ambasadorul Chinei, Qin Gang la Washington FOTO: SCMP

Într-o perioadă când tensiunile dintre Washington și Beijing sunt la cote ridicate, ambasadorul Chinei în capitala americană face declarații agresive privind relațiile dintre cele două țări. Qin Gang a avertizat Statele Unite să nu trateze China în același mod, cum a făcut-o cu Uniunea Sovietică, în timpul Războiului Rece.

Diplomatul a criticat politica ”extremă” a lui Donald Trump față de China, ceea ce a cauzat prejudicii serioase legăturilor dintre Washington și Beinjing, iar situația nu s-a schimbat, potrivit SCMP.

Ambasadorul chinez, care a preluat postul la sfârșitul lunii iulie 2021, a declarat că reprezintă o ”judecată greșită” pentru Statele Unite să creadă că trebuie să facă față Chinei dintr-o ”poziție de forță” și să câștige un nou ”Război Rece” împotriva Chinei.

”China nu este Uniunea Sovietică. Prăbușirea Uniunii Sovietice s-a realizat de la sine”, a spus Qin marți, 31 august 2021 la o întâlnire virtuală cu mai mulți observatori, inclusiv cu fostul Secretar de Stat, Henry Kissinger și Susan Thornton, care a servit în administrația Trump, în calitate de consilier al Secretarului de Stat.

”Politica extremă față de China a administrației americane anterioare a cauzat daune grave relațiilor noastre și o astfel de situație nu s-a schimbat. Ba chiar continuă. Suntem dispuși să consolidăm comunicarea cu SUA între departamentele de Externe, economice, finanțe, justiție și militare și să reconstruim mecanismele de dialog”.

Statele Unite pregătesc bomba care ticăie pentru China: Bursa de la New York anunță un cataclism pentru Beijing VIDEO

Qin a apreciat că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost cauzată de o serie de factori, inclusiv corupția. În schimb, China a învățat din istorie cum să devină a doua cea mai mare putere economică mondială.

Ambasadorul a criticat modul în care America a impus sancțiuni firmelor din China. ”Astăzi, când SUA aleg să folosească puterea de stat pentru a doborî Huawei, nu ne putem aștepta, doar la prăbușirea Huawei, ci a mai multor companii precum aceasta”.

China ar fi creat o armă șocantă: Diplomații americani atacați în secret VIDEO

Însă, în ultima vreme se observă o reluare a dialogului dintre SUA și China. O dovadă recentă este sosirea marți, pe tărâm chinezesc, a lui John Kerry, trimisului american în domeniul schimbărilor climatice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#SUA China tensiuni SUA China relatii, #SUA China, #China SUa conflict , #China