Barbat condamnat pentru dezvaluirea de secrete militare ale Chinei

Marti, 06 Mai 2014, ora 11:01
2283 citiri
Barbat condamnat pentru dezvaluirea de secrete militare ale Chinei
Foto: China Daily

Un barbat din provincia chineza Guangdong a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru ca a dezvaluit informatii secrete despre armata chineza.

Pana acum nu a fost data publicitatii si identitatea tarii care a beneficiat de scurgerea de informatii iar barbatului nu i s-a facut public numele, el fiind identificat doar sub prenumele sau, Li, scrie BBC.

Li a dezvaluit 23 de documente secrete, dintre care 13 sunt considerate extrem de secrete. El a obtinut si a oferit si fotografii ale instalatiilor militare si ale miscarilor de trupe si tehnica militara. Unele din informatii au fost obtinute de acesta din reviste militare care pot fi comandate si accesate de cititori chinezi.

Potrivit informatiilor despre caz obtinute de presa chineza, Li a inceput sa lucreze in 2000 intr-un oras de coasta din China, in provincia Guangdong.

In mai 2011, o persoana din strainatate care s-a pretins femeie l-a contactat pe Li pe platforma chinezeasca de socializare si mesagerie QQ si i-a cerut prietenia. Publicatia chinezeasca People's Daily a dezvaluit ca "straina" l-a atras "cu caldura" pe Li si a aratat un interes special fata de munca si viata lui, devenind in cele din urma "confidentul" acestuia.

Ulterior, straina a recuoscut fata de Li ca este de fapt barbat si in discutiile lor isi spunea Feige - Fratele Zburator.

Feige i-a trimis lui Li sume nespecificate pentru ca acesta sa ii faca rost de reviste militare de la Biblioteca nationala. Li a urmat instructiunile lui Feige si a inceput sa supravegheze pentru o perioada lunga mai multe instalatii militare importante. Chinezul arestat insa pare sa nu fie singura persoana contactata de Feige.

Din 2007, strainul s-a imprietenit si cu alti oameni prin intermediul librariilor online si a site-urilor tinute de pasionatii de armata si armament. El ar fi recrutat alte 12 persoane in Guangdong si inca 40 de persoane in alte 20 de provincii.

Presedintele Xi Jinping a facut apel, in luna aprilie, la o atentie marita in privinta securitatii nationale si a avertizat ca oricine pune China in pericol prin dezvaluirea secretelor de stat va fi "judecat fara mila".

Fondatorul companiei Huawei Ren Zhengfei a declarat vineri ca s-a asteptat ca SUA sa ii spioneze compania, adaugand "...ceea ce s-a si intamplat". China insasi a fost acuzata in trecut de colectarea ilegala de informatii militare despre alte tari.

Anul trecut, in raportul anual al Pentagonului, se arata ca ciberspionajul chinezesc aduna date despre apararea, economia si diplomatia americana, ceea ce China a negat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Chinez condamnat dezvaluire secrete militare, #chinez spionaj arest secrete militare, #chinez scurgere informatii armata chineza , #China