Cat de comunista mai este China?

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 21:50
16032 citiri
Cat de comunista mai este China?

Lumea priveste cu admiratie catre China, uimita ca un partid comunist a dus tara in acest stadiu. Partidul Comunist Chinez implineste 90 de ani de existenta si, odata cu acest jubileu, se leapada din lanturile ideologice. Conform noii ideologii, este permis tot ceea ce aduce succesul economic. Pluripartitismul este insa departe.

Incepand cu 1980, PIB-ul Chinei a crescut in mod constant, plasand economia acestei tari pe locul doi in lume, la momentul actual. FMI porneste de la ipoteza ca, pana in 2020, China va depasi SUA si va deveni cea mai puternica economie mondiala. Guvernul de la Beijing dispune de rezerve valutare de 3 trilioane dolari, cu tendinta de crestere.

Intre timp, companiile chineze cumpara firme de renume international, iar guvernul investeste miliarde de dolari in cercetare. Comunistii chinezi au trecut la economia de piata si au creat prosperitate. In China se gasesc, momentan, 400.000 de milionari in dolari. Numai in SUA, Japonia si Germania sunt mai multi.

"Nu conteaza daca pisica este alba sau neagra - daca prinde soareci, este o pisica buna". Acesta teza a lui Deng Xiaoping, care la inceputul anilor '80 a introdus reformele economice in China, defineste si caracterul actual al PCC. "Pragmatism, in locul ideologiei. Totul este permis, daca promite crestere economica", sustine Joseph Cheng, politolog la Universitatea din Hong Kong, citat de Deutsche Welle.

Istorie, ideologie si elitism

Partidul Comunist Chinez are in spatele sau 90 de ani de existenta, marcati de suisuri si coborasuri: in razboiul de gherila, lupta impotriva Puterii si uneste tara. Ajuns la Putere, in urma politicii sale economice aventuroase, partidul provoaca cea mai grava criza alimentara dn China, pe timp de pace. Revolutia Culturala, in schimb, a separata populatia. Acum 30 de ani, comunistii deschideau tara catre lumea civilizata.

Intre timp, partidul muncitorilor si taranilor a devenit o formatiune a elitelor. Dintr-un total de 80 milioane de membri, doar 7 milioane sunt muncitori. Acest lucru inseamna mai putin de 10 la suta din masa partidului.

Din 2002, si antreprenorii pot deveni membri ai partidului. Cei care vor, insa, sa se inscrie in partid trebuie sa treaca de o procedura de triere severa. Doar cei mai capabili candidati sunt acceptati. Din cei 9 membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic, cel mai important for decizional, 8 sunt ingineri.

Reforme sub semnul paradoxului

Reformele, cu care partidul a ridicat tara, aparent, nu se potrivesc turbocapitalismului chinez. Directivele reformiste si planurile de dezvoltare a tarii sunt inca impartite pe cincinale.

Intreprinderile de stat domina economia, in detrimentul initiativei private. In China, nu exista drept de proprietate privata asupra terenurilor. Scolile de partid continua sa predea marxism-leninismul lui Mao Zedong. In schimb, tara doboara record dupa record. In fiecare an, economia a crescut cu peste 10 la suta. Partidul numeste modelul sau economic "economie de piata, socialista, cu particularitati chinezesti".

Indiferent de succesul economic, nu trebuie sa uitam de incredibilele probleme care macina China. Potrivit politologilor, PCC nu a reusit pana acum sa dea Chinei un model viabil de echitate sociala. In ultimii ani, diferenta dintre bogati si saraci s-a adancit extrem de mult, iar PCC s-a indepartat de telul primordial al socialismului, echitatea sociala, mai mult decat oricand.

Reformele politice raman, inca, un tabu. Sistemul monopartinic ramane intact, iar justitia este subordonata Partidului Comunist. Cel care pune sub indoiala rolul de conducator al partidului risca sa ajunga la inchisoare.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Partid Comunist Chinez, #China reforme comunisti, #reforme China, #Mao Zedong China , #China
Comentarii
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5