Ce interese strategice ascunde China intr-o mica tara africana?

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 19:22
4102 citiri
Ce interese strategice ascunde China intr-o mica tara africana?
Foto: fmprc.gov.cn

China manifesta un interes sporit pentru Comore, o mica tara insulara din Oceanul Indian, aflata in largul coastelor Africii. Chinezii au facut investitii importante aici si le-au oferit autoritatilor locale cadou un tratament nou pentru malarie.

China a fost prima tara care a recunoscut Comore, dupa proclamarea independentei tarii, in 1975, inlocuind astfel Franta ca principal binefacator al micului stat, informeaza CBS News. In ziua de azi, ambasada Chinei din capitala Moroni este un adevarat oras in oras.

Investitiile facute in Comore sunt importante, avand un impact pozitiv asupra vietii oamenilor de acolo. Dat fiind faptul ca autoritatile se confrunta cu probleme legate de energie, China s-a angajat sa construiasca o noua centrala electrica.

In plus, autoritatile de la Beijing trimit in mod regulat acolo echipe de doctori si au demarat un proiect de 12 milioane de dolari pentru construirea unui spital cu opt etaje. Chinezii asfalteaza drumurile, construiesc moschei, cladiri guvernamentale, un aeroport, un centru de turism si chiar locuinte pentru politicienii din saraca tara africana.

Posturile de televiziune si cele de radio din Comore au fost infiintate tot de chinezi, aparatura provenind din statul asiatic. Anul trecut a fost anuntata o investitie de doua milioane de dolari pentru construirea unui stadion de fotbal, iar soldatii din Comore sunt antrenati in China si invatalimba mandarina.

De ce Comore?

Interesul Chinei pentru Comore ar fi dat de faptul ca insula este situata in calea unor rute maritime foarte importante. In plus, ea ar avea o pozitie strategica ce face posibila interceptarea comunicatiilor si a informatiilor provenite de la sateliti.

Se pare ca acolo s-ar gasi si resurse importante de gaze si petrol. Stanislas Drochon, de la compania IHS Energy Insight, spune ca in partea de nord, in apele teritoriale ale Mozambicului, au fost gasite rezerve majore de gaze. Chinezii spera sa gaseasca resurse si langa Comore.

Nu in ultimul rand, China si-a gasit acolo si o importanta piata de desfacere pentru bunurile proprii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#china investitii comore, #China interes Comore, #China ambasada Moroni , #China