Accelerarea programului nuclear al Chinei îngrijorează Pentagonul. Până în 2030 armata chineză va avea 1000 de ogive nucleare

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 20:14
1958 citiri
Accelerarea programului nuclear al Chinei îngrijorează Pentagonul. Până în 2030 armata chineză va avea 1000 de ogive nucleare
Arme nucleare la parada militară de Ziua Chinei/ FOTO Captura Youtube

Pentagonul este îngrijorat de accelerarea programului nuclear al Chinei, menționând că China își modernizează armata pentru a „contra Statelor Unite” în regiunea Indo-Pacific și a facilita o reintegrare a Taiwanului, pe care îl consideră una dintre provinciile sale. Într-un raport publicat miercuri, Departamentul de Apărare al SUA estimează că Beijingul își dezvoltă arsenalul nuclear mult mai repede decât se aștepta și poate deja lansa rachete balistice înarmate cu focoase nucleare de pe uscat, pe mare și pe aer.

China își extinde rapid arsenalul nuclear și ar putea avea 1.000 de focoase nucleare până la sfârșitul deceniului, arată raportul Pentagonului. Noile proiecții militare americane - 700 de ogive nucleare până în 2027 şi 1.000 până în 2030 - arată o accelerare foarte puternică a activităţilor nucleare ale Beijingului.

”Accelerarea expansiunii nucleare a Chinei ar putea să-i permită să dispună de 700 de focoase nucleare până în 2027”, anunţă în acest raport anual privind capacităţile militare ale Chinei Departamentul american al Apărării.

”Probabil că Beijingul caută să se doteze cu cel puţin 1.000 de focoase nucleare până în 2030, un nivel superior ritmului şi volumului estimate în 2020”, estimează Pentagonul.

Estimarea, bazată pe modernizarea rapidă a opțiunilor de atac nuclear ale Chinei și pe construcția de silozuri de rachete, marchează o creștere dramatică față de proiecția din raportul de anul trecut privind puterea militară a Chinei, care estima că Beijing își va dubla arsenalul de 200 de focoase nucleare în decurs de un deceniu.

China are probabil o triadă nucleară

”China a stabilit deja, probabil, o triadă nucleară care se năştea”, şi anume capacitatea de a lansa rachete nucleare balistice de pe mare, de pe uscat şi din aer, se arată în raportul publicat miercuri.

Proiecţiile includ rachete balistice submarine şi lansate de bombardere, dar şi ”Forţa mobilă a rachetelor”, care permite lansarea unor rachete din camioane, porivit acstui oficial, care a cerut protecţia anonimatului.

Raportul vine pe fondul unor tensiuni sporite în legătură cu situația Taiwanului și a fost publicat la câteva ore după ce cel mai înalt general american, Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a lansat un avertisment dur cu privire la progresele militare ale Chinei, afirmând că acestea reprezintă „una dintre cele mai mari schimbări de putere geostrategică globală la care a fost martoră lumea”.

Un înalt oficial al apărării care a informat a spus că demersurile Chinei ridică îndoieli serioase cu privire la intenția din spatele arsenalului lor nuclear.

În prezent, SUA au 3.750 de focoase nucleare în arsenalul său, potrivit celor mai recente date ale Departamentului de Stat, ceea ce eclipsează dimensiunea arsenalului nuclear al Chinei.

Federația Oamenilor de Știință Americani (Federation of American Scientists – FAS) a publicat săptămâna aceasta un raport despre construirea rapidă a trei câmpuri de silozuri suspecte în vestul Chinei. Câmpurile de silozuri sunt încă la câțiva ani distanță de a deveni operaționale, au scris autorii raportului FAS, Matt Korda și Hans M. Kristensen, dar în cele din urmă ar putea fi capabile să lanseze rachete nucleare cu rază lungă de acțiune.

Cercetarea chimică și biologică a Chinei ridică îngrijorări

Raportul Pentagonului, intitulat oficial „Evoluții militare și de securitate care implică Republica Populară Chineză 2021”, se concentrează, de asemenea, pe obiectivele Beijingului în ceea ce privește dezvoltarea și modernizarea viitoare a forțelor sale armate. În mod crucial, dacă China își îndeplinește obiectivul intermediar de modernizare pentru 2027, aceasta ar putea oferi Beijingului „o serie de opțiuni diferite” în ceea ce privește Taiwanul, de la o blocadă a insulei până la o potențială „invazie amfibie” fie a Taiwanului însuși, fie a uneia dintre insulele periferice mai mici.

„În mod evident, ei au în vedere Statele Unite sau alte părți despre care cred că ar putea interveni în numele Taiwanului”, a declarat oficialul. Dincolo de anul 2027, China urmărește să finalizeze modernizarea armatei sale până în 2035 și să devină o armată de clasă mondială până în 2049, când se împlinesc 100 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze (RPC).

Raportul din acest an adaugă o nouă secțiune referitoare la cercetarea chimică și biologică a Chinei, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la posibilele aplicații cu dublă utilizare ale activităților biologice ale țării, notează CNN

Raportul notează că pandemia COVID-19 a fost o forță motrice în spatele politicii externe a Chinei, care a căutat să îndepărteze orice vină pentru această epidemie, folosind în același timp asistență externă pentru a-și construi influența regională.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#China, #arme nucleare, #raport, #Pentagon , #China