China: 96 de persoane arestate pentru contaminarea laptelui cu melamina

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 21:17
1229 citiri
China: 96 de persoane arestate pentru contaminarea laptelui cu melamina
Foto: Arhiva

Politia chineza a arestat 96 de persoane, acuzate ca se pregateau sa utilizeze lapte praf contaminat cu melamina la obtinerea produselor lactate pentru bebelusi, melamina fiind aceeasi substanta chimica care a provocat moartea mai multor copii in 2008.

In iulie 2010, autoritatile au descoperit, in cateva esantioane de lapte praf, luate din provinciile Gansu si Qinghai, un continut de melamina de aproape 500 de ori mai mare decat limita admisa, evidentiind lipsa controalelor din sectorul alimentar, scrie Reuters.

Dintre persoanele arestate, 17 au fost deja judecate si condamnate, inclusiv doua persoane care au primit pedeapsa cu inchisoarea pe viata, potrivit Comisiei pentru Siguranta Alimentelor al Consiliului de Stat.

38 de persoane asteapta sa fie judecate, spune raportul, adaugand ca autoritatile chineze au confiscat 2.132 tone de lapte praf contaminat cu melamina.

"S-a descoperit ca acestia utilizau lapte contaminat cu melamina ca materie prima pentru obtinerea produselor lactate si vanzarea lor", a spus comisia.

Ultimele arestari au scos la lumina carente grave in sistemul de control al produselor lactate.

In 2008, cel putin sase bebelusi si-au pierdut viata, iar alti aproximativ 300.000 de copii s-au inbolnavit din cauza laptelui contaminat cu melamina, o substanta chimica folosita pentru a induce in eroare inspectorii care analizeaza continutul de proteine al laptelui.

China a executat, in noiembrie 2009, doua persoane pentru rolul lor in scandal, cenzurand, totusi, informatiile oferite publicului, fapt pentru care a si condamnat la inchisoare un barbat care a construit un website dedicat parintilor carora li s-au imbolnavit copiii.

Melamina duce la aparitia pietrelor la rinichi si este folosita pentru obtinerea plasticului, ingrasamintelor si betonului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#scandal lapte melamina china, #lapte melanima china, #bebelusi melamina china , #China