China a interzis cautarile web legate de Piata Tienanmen

Luni, 04 Iunie 2012, ora 17:58
1535 citiri
China a interzis cautarile web legate de Piata Tienanmen

China a blocat cautarile pe internet cu termeni legati de cea de-a 23 a aniversare a represiunii de stat violente impotriva protestatarilor din Piata Tienanmen, din 4 iunie 1989.

Termeni precum "sase patru", "23", "lumanare" si "nu vom uita" nu mai returneaza nicio informatie despre eveniment, daca sunt rulate pe motoarele de cautare chinezesti, noteaza BBC.

In continuare, discutiile legate de 4 iunie 1989 raman tabu in China. In urma cu 23 de ani, trupele guvernamentale au deschis focul impotriva manifestantilor pro-democratie, omorand mai multe sute de oameni. Guvernul nu a facut niciodata public numarul mortilor.

Insa grupurile de aparare a drepturilor omului estimeaza ca este vorba de un numar al mortilor intre cateva sute si cateva mii de oameni.

Analistii considera ca cenzurarea discutiilor online legate de acest eveniment este foarte importanta pentru autoritatile chineze, in conditiile in care guvernul se pregateste pentru predarea conducerii unei noi generatii, in august.

Platforma chineza de micro-blogging, Sina Webbo, a dezactivat emoticonul care reprezinta o candela, folosita frecvent pentru celebrari in mediul online. Dupa ce utilizatorii au raspuns prin utilizarea in locul candelei a imaginii pentru flacara olimpica, platforma a dezactivat si acest emoticon.

La cautarile explicite legate de Tienanmen, utilizatorii primesc un mesaj prin care se arata ca nu se poate realiza cautarea din cauza "legilor, regulamentelor si politicilor in vigoare".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#China cautari motoare Tienanmen, #cenzura China cautari Tienanmen, #celebrare Tienanmen , #China
Comentarii
Poza OTTOman
OTTOman
rank 4
@D-na Stefanescu, daca avetzi probleme cu gasitu' pe Gugâl...