China, acuzata ca desfasoara un proiect militar secret

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 19:40
4741 citiri
China, acuzata ca desfasoara un proiect militar secret
Foto: news.com.au

Americanii sunt in alerta din cauza unui proiect pe care l-ar desfasura China in secret. Regimul de la Beijing este acuzat ca ar construi o insula artificiala pe care sa faca o baza aeriana.

Aceasta s-ar gasi in Marea Chinei de Sud, acolo unde chinezii au un interes strategic, fiind in conflict cu alte state din aceasta cauza. Conform news.com.au, noua insula se gaseste langa recifurile aflate in apropiere de Insulele Spratly, acolo unde acest stat se afla in conflict cu altele.

Conform autoritatilor din SUA, China ar fi demarat deja lucrarile si pentru un port in acelasi loc. El va fi destul de mare pentru a gazdui nave de lupta. SUA vor insa ca proiectul sa fie oprit imediat, astfel incat conflictul sa nu escaladeze.

"Cerem Chinei sa opreasca imediat programul de recuperare a teritoriului si de a se angaja intr-o initiativa diplomatica pentru incurajarea tuturor partilor, in vederea abtnerii de la asemenea activitati", sustine reprezentantul american, colonelul Jeffrey Pool.

In ultimele trei luni, chinezii au folosit mai multe vase prin care au desfasurat activitati de dragare. Insula ar urma sa aiba o lungime de aproximativ 3.000 de metri si o latime de 200-300 de metri. Rezultatul lucrarilor este vizibil in fotografiile facute din satelit.

Inainte de a demara noul proiect, armata chineza a folosit o platforma uriasa din beton pentru a-si desfasura activitatile in zona. Marea miza este data de resursele naturale gasite in zona.

State precum Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan si Vietnam au si ele aceleasi pretentii teritoriale acolo, construind, de asemenea structuri artificiale sau ocupand unele insule.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#conflict china sua resurse, #resurse naturale china, #insula artificiala china , #China