China acuza Statele Unite ca "distrug" ordinea mondiala: "Este un sistem hegemonic dominat de SUA"

Joi, 01 Iulie 2021, ora 01:41
16882 citiri
China acuza Statele Unite ca "distrug" ordinea mondiala: "Este un sistem hegemonic dominat de SUA"
Wang Wenbin, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Chinei FOTO: China

In conditiile existentei in ultima vreme a unor tensiuni intre Washington si Beijing, China acuza Statele Unite ca "sunt cel mai mare distrugator " al ordinii mondiale, criticand hegemonia dominata de America si aliatii sai.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing, Wang Wenbin, a respins, la o conferinta de presa, remarcile recente ale Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, reiterand faptul ca China a fost intotdeauna un constructor al pacii mondiale si un aparator al ordinii internationale, potrivit Anadolu.

"Statele Unite prin aplicarea de sanctiuni si amenintari militare impotriva altor tari, reprezinta cel mai mare distrugator al ordinii mondiale. "Ordinea bazata pe regulile lor" este un sistem hegemonic dominat de SUA; multi dintre aliatii sai nu sunt de acord cu el", a declarat Wang Wenbin.

Trebuie mentionat faptul ca Antony Blinken declarase recent ca "vreau sa fiu clar asupra telului nostru, acela ca noi nu dorim sa oprim China. Nu este vorba de a stabili o politica impotriva Chinei", conform ANI News.

Beijing-ul avertizeaza agresiv Statele Unite: China nu poate fi oprita de nimeni

Oficialul chinez nu este de acord cu pozitia Statelor Unite, pe plan inetrnational. "Ordinea mondiala nu este hegemonica sau conceputa de o clica condusa de SUA. Toate tarile ar trebuie sa practice un multilateralism real, sa promoveze democratizarea relatiilor internationale si sa construiasca o comunitate cu un viitor comun pentru omenire".

Pe de alta parte, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov a sustinut ca ordinele bazate pe reguli nu au un continut specific, permitand acuzatii de "incalcare" a acestora, atunci cand sunt contra vointei Occidentului.

Wang s-a referit si asupra discutiilor dintre liderii Chinei si Rusiei. "Sub indrumarea stratetiga a presedintilor Xi Jinping si Vladimir Putin, legaturile dintre China si Rusia au intrat in cea mai buna perioada din istorie, cu o solida incredere politica si beneficii reciproce".

Taiwanul trimite un semnal de alarma lumii: "Trebuie sa ne pregatim de razboi cu China"

Citește și:
China critică gestul unui fost general NATO, ajuns președinte al unui stat din Uniunea Europeană
China critică gestul unui fost general NATO, ajuns președinte al unui stat din Uniunea Europeană
Ministerul de Externe din China a condamnat marţi faptul că noul preşedinte ales ceh Petr Pavel a discutat la telefon cu preşedinta Taiwanului Tsai Ing-Wen, acuzându-l pe Pavel că nu-şi...
Cinci provocări la adresa dominației dolarului în comerțul internațional
Cinci provocări la adresa dominației dolarului în comerțul internațional
Supremația dolarului în comerțul global și al fluxurilor de investiții se confruntă cu o serie de noi amenințări, deoarece multe țări încearcă să folosească monede alternative....