China ameninta suprematia americana in Pacific

Sambata, 12 Martie 2011, ora 22:46
6763 citiri
China ameninta suprematia americana in Pacific

Atunci cand China a lansat jocuri de razboi amenintatoare in Taiwan, in urma cu 15 ani, chiar in ajunul primelor alegeri guvernamentale libere din provincie, Statele Unite au trimis doua portavioane in Pacific, iar Beijingul a facut rapid doi pasi inapoi.

Situatia s-a schimbat, iar suprematia americana din Oceanul Pacific nu mai este ceea ce a fost.

China a anuntat o majorare a bugetului militar cu 12,7 la suta, in vreme ce Congresul american incearca sa reduca datoria publica micsorand finantarea armatei.

Miscarea Beijingului i-a ingrijorat atat pe oficialii americani cat si pe analistii in materie de securitate, care se tem ca Washingtonul nu-si va putea mentine dominatia militara exercitata de decenii in zona Asia-Pacific, o zona deosebit de importanta si din punct de vedere economic, comenteaza Associated Press.

In timp ce vistieria Statelor Unite a fost secata de conflictele din Irak si Afganistan, care au durat 10 ani, China a investit puternic in armata, si-a dezvoltat capacitati militare care ar putea duce la surclasarea superioritatii americane in regiune.

Cu toate acestea, agentia americana de presa considera ca Beijingul este la zeci de ani distanta de momentul in care va avea o armata la fel de puternica precum cea a Statelor Unite. Chinezii n-au mai luptat intr-un razboi din 1979, in Vietnam, si nici nu pot fi considerati un pericol pentru America, asa cum s-a intamplat cu armata sovietica, in timpul Razboiului Rece.

China ar putea cuceri Taiwanul

La ora actuala insa, se pune intrebarea daca SUA isi vor putea mentine prezenta in Asia Pacific si, mai mult, daca isi vor putea proteja aliatii, asa cum au facut-o in ultimii zeci de ani. China detine o pozitie avantajoasa in regiune, in special din punct de vedere geografic, iar experti americani sunt de parere ca, daca ar vrea, ar cuceri Taiwanul in cativa ani, chiar daca Washingtonul ar interveni.

China continua sa priveasca Taiwanul ca pe o parte a teritoriului sau, chiar daca relatiile dintre cele doua state s-au mai imbunatatit in ultimii doi ani. Dar preocuparea chinezilor pentru superioritate navala in Marea Chinei de Sud a fost declarata un "interes de baza", ceea ce transforma aceasta ambitie intr-un punct nevralgic in zona, care ar putea duce la razboi.

Situatia ii sperie pe vecinii Chinei si ii face sa ceara o asistenta militara americana sporita in regiune. Chiar si Vietnamul a cerut recent intarirea legaturilor militare cu Statele Unite.

Saptamana trecuta Filipine a trimis doua avioane de vanatoare in Marea Chinei de Sud pentru a veni in ajutorul unui vas petrolier aflat sub pavilionul sau, deoarece acesta era hartuit de doua nave de patrulare chineze.

Japonia a trimis si ea doua avioane de vanatoare F-15 dupa ce un avion de recunoastere si lupta antisubmarin a zburat aproape de insulele in litigiu din Marea Chinei de Est.

Armata din ce in ce mai dezvoltata

"Pentru ca armata chineza a devenit mult mai capabila si China mult mai agresiva, avem un numar de tari care se uita la Statele Unite ca la o acoperire pentru mentinerea independentei, securitatii si stabilitatii", este de parere Abraham Denmark, director de Securitate al Programului Asia-Pacific.

Insa aliatii americanilor se intreaba daca SUA isi va mentine libertatea de actiune in regiune, tinand cont ca este un stat extrem de indatorat Chinei si care lupta sa iasa din recesiune. Statele Unite nu sunt pregatite acum pentru o cheltuiala militara considerabila.

Comandamentul American din Pacific insemna un personal de 325.000 de soldati, cinci portavioane, 180 de nave si aproape 2.000 de avioane. Zeci de mii de militari americani sunt masati la "usa" Chinei, in bazele stabilite de ani de zile din Japonia si Coreea de Sud.

Bazele americane pot fi in pericol

Roger Cliff, un respectat cercetatator in domeniul apararii, care a depus marturie in fata Congresului SUA in timpul unor audieri legate de China, sustine ca rachete chineze au o raza de actiune de aproximativ 1.500 de kilometri, ceea ce inseamna ca ar putea ataca orice baza americana din regiune.

Armata chineza detine rachete DF-21D, capabile sa tinteasca port-avioanele americane, si are capacitati militare nedobandite pana cum de nici unul dintre rivalii Americii. Cu toate acestea rachetele chineze cu raza lunga de actiune nu au fost testate pe mare. Cliff mai aprecieaza ca, in cativa zeci de ani, China poate fi capabila sa atace bazele militare din Taiwan si Okinawa (Japonia).

Oficial insa, Beijingul sustine ca nu are intentii ofensive in regiune, iar analistii apreciaza ca un conflict militar ar distruge economia Chinei, care se bazeaza cel mai mult pe exporturi. Pe de alta parte, din prezenta militara americana in regiune, China are avantaje in ce priveste relatia cu Coreea de Sud, sau chiar cu Japonia.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#suprematie America Pacific, #armata China, #conflict asia pacific , #China