China celebreaza iesirea in spatiu: Taikonautii au revenit acasa

Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 17:10
1895 citiri
China celebreaza iesirea in spatiu: Taikonautii au revenit acasa
Foto: Xinhua

China s-a alaturat Rusiei si SUA si a devenit in acest weekend a treia tara din lume ai carei astronauti - primiti ca niste eroi acasa - au efectuat o iesire in spatiu, relateaza AFP.

Shenzhou VII (Nava divina)a aterizat duminica, in jurul orei 09.40 GMT (12.40, ora Romaniei), in Mongolia, nordul tarii, la incheierea unei misiuni de trei zile. Postul de televiziune national a transmis in direct aterizarea navei. Agentia oficiala China Noua a spus ca cei trei astronautise simt binedupa aterizare. Tehnicienii care s-au apropiat de capsula i-au ajutat pe cei trei astronauti - Zhai Zhigang, Liu Bomingsi Jing Haipeng - sa iasa.

"Sunt atat de mandru pentru natiunea mea", a declarat Zhai Zhigang, un colonel din aviatie, de aproape 42 de ani si cu o origine modesta,intrat de acumin istorie. Racheta care a transportat Shenzhou VII si pecei trei astronauti a decolat joi de la baza spatiala din Jiuquan, nord-vestul Chinei. Sambata, timp de 15 minute, Zhai Zhigang a reusit prima iesire in spatiu efectuata de China.

Plutind in spatiu, el a agitat un drapel chinez, gest simbolic, marcandimportanta Chinei in cadrul grupului restransal puterilor spatiale. "Ma simt bine. Salut de aici poporul chinez si oamenii de pe planeta", a transmis el Centrului de control.

Prin misiunea Shenzhou VII, China a devenit a treia tara care a efectuat singurao iesire in spatiu, dupa Marea Britanie si fosta URSS. "Iesirea voastra in spatiu a fost unsucces total", le-a spus presedinteleHu Jintao astronautilor reveniti la bordul Shenzhou VII, "esteun succes majorin dezvoltarea programului nostru de zboruri cu oameni la bord".

Inspirandu-se din celebra fraza a astronautului american Neil Armstrong, cotidianul Beijing Youth Daily a scris ca este vorba "despre un pas mic pentru un om, dar unulurias pentru tara". Pe internet,numerosi chinezi si-au exprimat mandria. "Prin drapelul nostru care flutura in cosmos, spatiul face parte de acum din marea natiune chineza", a spus un chinez pe site-ul Sohu.com.

in timpul iesirii sale in spatiu, Zhai, legat cu doua cabluri de securitate, a recuperat un esantion de lubrifiant solid care fusese plasat pe nava inainte de decolarea de joi. Este genul de gesturi pe care succesorii lui Zhai le vorface pentru a concretiza ambitiile spatiale chineze. in timpul iesirii, o alarma de incendiu a fost auzita, insa s-a dovedit a fi o eroare tehnica, a anuntat Centrul de control.

Primul chinez a fost trimis in spatiu in 2003, urmat de al doilea zbor cu oameni la bord, in 2005. Pentru regimul comunist, cucerirea spatiului este un mijloc de a flata mandria nationala side a-siconsolida legitimitatea.

Misiunea Shenzhou VII intervine cu cateva zile inainte de sarbatoarea nationala, la 1 octombrie, ocazie de celebrare a maretiei tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#China, #spatiu, #Cosmic, #taikonaut, #revenire , #China