China: Congresul Partidului Comunist, la final - Jumatate din Comitetul central, schimbat

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 15:41
2182 citiri
China: Congresul Partidului Comunist, la final - Jumatate din Comitetul central, schimbat

Partidul Comunist Chinez (PCC) si-a incheiat lucrarile celui de-al XVIII-lea congres, dupa o saptamana de proces laborios de alegere a conducerii. Nou Comitet central, format din 204 membri, ii va alege pe cei 24 de lideri din Biroul Politic Central, care il va desemna pe noul presedinte al Chinei.

"Declar ca cel de-al XVIII-lea congres al Partidului Comunist Chinez s-a incheiat victorios", a declarat presedintele Hu in alocutiunea sa de inchidere rostita la Marele Palat al Poporului din piata Tiananmen din Beijing, relateaza BBC.

Comitetul central este format din 200 de oficiali de rang inalt, care il vor alege pe actualul vicepresedinte, Xi Jinping, in functia de lider al Partidului Comunist. Acelasi comitet central va desemna echipa conducatoare restransa a partidului, asa numitul Birou Politic Central, care va controla destinele celei de-a doua puteri mondiale.

In martie, Xi Jinping va deveni seful statului, in locul lui Hu Jintao. Al saselea urmas al lui Mao Zedong este ales solemn, cu masuri sporite de securitate.

Succesorul desemnat al actualului premier Web Jiabao, cel mai probabil actualul vicepremier Li Keqiang, urmeaza si el sa fie numit joi ca numarul doi sau trei in ierarhia Comitetului permanent al Biroului Politic.

Numele membrilor noului Comitet central nu au fost date publicitatii. De obicei, membrii sai sunt figuri importante din cadrul Partidului Comunist, al Guvernului si al Armatei.

Cel putin jumatate dintre membrii vechi au implinit varsta de pensionare, agentia britanica de presa afirmand ca cei care ii vor inlocui sunt nume noi pentru opinia publica.

Comitetul central se reuneste in fiecare an pentru a lua deciziile importante pentru China.

Google a fost blocat in China

Noua conducerea a partidului va trebui sa adreseze nemultumirea crescanda a publicului, confruntat cu un val de scandaluri de coruptie intre functionarii partidului comunist. Cotidianul de stat China Today scria recent ca problema coruptiei trebuie rezolvata cu "mai multa eficienta si hotarare".

In ultimii cinci ani, peste 660 de mii de membri de partid au fost pedepsiti pentru acte de coruptie.

Alte probleme care asteapta sa fie rezolvate sunt relansarea economiei si problemele imense de mediu, pricinuite tocmai de modernizarea rapida a Chinei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#China Congres Partid Comunist, #Comitet central China, #Birou Politic China , #China