China il imbratiseaza pe Iisus?

Joi, 16 Februarie 2012, ora 16:32
3387 citiri
China il imbratiseaza pe Iisus?

In primavara trecuta, o delegatie de 11 oficiali ai guvernului chinez au vizitat Nairobi, capitala Kenyei.

Au avut drept principala misiune aflarea modurilor prin care ar putea promova crestinismul in China. Wang Zouan, directorul Administratiei de stat pentru Afaceri Religioase i-ar fi spus arhiepiscopului anglican kenyan ca "religia este buna pentru dezvoltare".

De atunci, incet-incet, mai multi oficiali ai Partidului Comunist par sa fie din ce in ce mai deschisi in fata aspiratiilor religioase ale chinezilor. Au fost donate pamanturi Bisericii, au fost construite biserici, iar religia nu mai este perceputa ca fiind "forta negativa cu influente occidentale", scrie Foreign Policy.

Antipatia comunistilor chinezi fata de religie provine de la conceptia lui Karl Marx potrivit careia "religia prosteste masele" si este folosita ca o "metoda de control a artistocratilor capitalisti". Intr-o societate socialista egalitara, nu isi avea locul exploatarea omului de catre om.

Recenta deschidere a Chinei fata de religie sugereaza ca aversiunea ideologica a evoluat odata cu situatia socio-economica. Coruptia, degradarea mediului si criza economica internationala ameninta abilitatea Partidului Comunist de a mentine controlul asupra oamenilor. O intoarcere spre religie ar putea fi exact ceea ce lipseste.

Guvernul de la Beijing a sponsorizat studii legate de efectul religiei asupra politicii si vietii sociale, dupa ce a introdus in scoli si universitati ore de religie.

"Exista convergente intre agenda guvernamentala si agenda religioasa", afirma Gerda Wielander, cercetator la Departamentul de Religie si Politica Chinezeasca de la Universitatea din Westminister.

"Atunci cand vorbesti cu chinezi-crestini iti dai seama ca sunt cetateni buni, ca vor sa fie buni si ca guvernul are nevoie de astfel de oameni", mai spune ea.

De la sub un milion de chinezi religiosi in 1949, acum sunt in jur de 21 de milioane, potrivit cifrelor oficiale si in jur de 130 potrivit estimarilor independente.

In urmatorii 30 de ani, numarul chinezilor care se indreapta spre religie ar putea ajunge la 400 de milioane, ceea ce ar insemna aproximativ 20 la suta din populatia crestina a lumii.

Este greu sa estimezi numarul chinezilor religiosi pentru ca, in afara bisericilor construite si controlate de stat, exista cladiri in care chinezi se roaga in secret, ferindu-se de autoritati.

Acestea, la randul lor, se tem la ca intalnirile religioase s-ar putea discuta politica si incearca sa limiteze ambitiile politice ale chinezilor.

Eveniment Quarterly Report

Ciolacu, acuzat că a provocat scandalul la Washington pentru că vrea să-l schimbe pe ambasadorul Muraru: ”Victor Ponta sau Mihai Tudose?”
Ciolacu, acuzat că a provocat scandalul la Washington pentru că vrea să-l schimbe pe ambasadorul Muraru: ”Victor Ponta sau Mihai Tudose?”
Deputatul PNL Robert Sighiartău susține că ”secretul” din spatele scandalului diplomatic de la Washington generat de Ciolacu este că premierul vrea să îl schimbe pe actualul ambasador...
Vlad Voiculescu iese la atac după acuzațiile din dosarul vaccinurilor anti-Covid: ”Nu eram informat despre contracte”
Vlad Voiculescu iese la atac după acuzațiile din dosarul vaccinurilor anti-Covid: ”Nu eram informat despre contracte”
DNA a început miercuri, 6 decembrie, audierile în ”Dosarul vaccinurilor”, în care fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt...
#China religie, #China Iisus, #chinezi religie, #biserici China , #China