Cum îşi extinde China influenţa asupra ţărilor din Commonwealth. Barbados a înlocuit-o pe regina Elisabeta a II-a cu Xi Jinping

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 22:55
4761 citiri
Cum îşi extinde China influenţa asupra ţărilor din Commonwealth. Barbados a înlocuit-o pe regina Elisabeta a II-a cu Xi Jinping
Președintele Chinei Xi Jinping și regina marii Britanii, Elisabeta a II-a

China îşi extinde influenţa asupra ţărilor din Commonwealth nu doar prin proiecte de infrastructură, ci şi prin şcoli militare şi programe educaţionale convenabile unele chiar gratuite.

Ofițeri militari din țările Commonwealth care ar fi putut să se pregătească la colegii militare britanice, cum ar fi Sandhurst, se alătură programelor de instruire străine ale Chinei. Mai multe națiuni africane, inclusiv Ghana, Uganda și Tanzania, au deschis „școli politico-militare” sponsorizate de China, notează The Times.

Pregătirea militară ar trebui să fie înțeleasă în contextul eforturilor tot mai mari ale Beijingului de a instrui elitele străine pentru a câștiga influență asupra țărilor în curs de dezvoltare. China găzduiește, în fiecare an, mii de membri ai partidelor politice pentru guvernare și formare „ideologică”, încercând să-și promoveze conducerea Partidului Comunist ca o alternativă superioară a democrației occidentale. Țările din Commonwealth care au participat includ Kenya, Tanzania, Namibia și Africa de Sud.

Barbados a devenit republică dar a înlocuit un monarh cu un împărat care este preşedintele chinez Xi Jinping.

Şeful serviciilor secrete britanice MI6 a avertizat recent asupra dublei capcane întinse de China în întreaga lume - a datoriilor şi a informaţiilor.

China acordă ţărilor sărace împrumuturi dificil de rambursat ce asigură o dependenţă îndelungată de China.

Dar influenţa ei creşte şi în alte arii decât infrastructura, şi anume în domeniile militare şi educative în ţările din Commonwealth în care puţine alte naţiuni sunt dispuse să investească. China a atras de partea ei ţările din fostul imperiu britanic pe fondul scăderii puterii globale a Marii Britanii, dar şi unei oarecare indiferenţe a acesteia.

China a învestit 685 de miliarde de lire sterline din 2005 pentru a atrage ţările din Commonwealth, potrivit unor estimări ale centrului de reflecţie Henry Jackson Society.

Cinci miliarde de lire sterline sunt investiţii în cinci naţiuni din Caraibe Barbados, Jamaica, Bahamas, Antigua şi Barbuda, Trinidad şi Tobago.

Jamaica, săracă şi afectată de crimă organizată, a primit o sumă generoasă de două miliarde. China a donat echipamente poliţiei şi armatei şi a înfiinţat o reţea de „centre culturale” unde sunt oferite cursuri de limbi străine şi alte resurse. China a ajutat în timpul pandemiei cu echipamente medicale şi teste.

Pakistanul, o naţiune înarmată nuclear de peste 200 de milioane de oameni şi a doua naţiune din Commonwealth ca populaţie este unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Chinei.

China a curtat asiduu şi Nigeria, de asemenea o ţară cu populaţie numeroasă.

Cucerirea este în curs şi în plan tehnologic. Guyana de pildă a lansat Sistemul Siguranţei Oraşului care foloseşte echipament Huawei, un gigant sponsorizat de Beijing şi tehnologii de recunoaştere facială.

China a înfiinţat şi colegii de pregătire a personalului militar în Namibia şi îi antrenează şi pe soldaţii din Sri Lanka. Alte ţări africane din Commonwealth care primesc instrucţie militară chineză sunt Camerun, iar în America de Sud Guyana.

China oferă pregătire paramilitară şi Serviciului Naţional de tineret din Kenya şi deschide „şcoli politico-militare” în Uganda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Există un nou trend, un tip de videoclip "pregătește-te cu mine" în China, în care tinerii prezintă ținute pentru muncă atipice. Tinerii din China își îmbracă pijamalele, papucii și...
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
#China, #influenta, #Commonwealth, #pregatire militara , #China