Cum îşi extinde China influenţa asupra ţărilor din Commonwealth. Barbados a înlocuit-o pe regina Elisabeta a II-a cu Xi Jinping

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 22:55
4113 citiri
Cum îşi extinde China influenţa asupra ţărilor din Commonwealth. Barbados a înlocuit-o pe regina Elisabeta a II-a cu Xi Jinping

China îşi extinde influenţa asupra ţărilor din Commonwealth nu doar prin proiecte de infrastructură, ci şi prin şcoli militare şi programe educaţionale convenabile unele chiar gratuite.

Ofițeri militari din țările Commonwealth care ar fi putut să se pregătească la colegii militare britanice, cum ar fi Sandhurst, se alătură programelor de instruire străine ale Chinei. Mai multe națiuni africane, inclusiv Ghana, Uganda și Tanzania, au deschis „școli politico-militare” sponsorizate de China, notează The Times.

Pregătirea militară ar trebui să fie înțeleasă în contextul eforturilor tot mai mari ale Beijingului de a instrui elitele străine pentru a câștiga influență asupra țărilor în curs de dezvoltare. China găzduiește, în fiecare an, mii de membri ai partidelor politice pentru guvernare și formare „ideologică”, încercând să-și promoveze conducerea Partidului Comunist ca o alternativă superioară a democrației occidentale. Țările din Commonwealth care au participat includ Kenya, Tanzania, Namibia și Africa de Sud.

Barbados a devenit republică dar a înlocuit un monarh cu un împărat care este preşedintele chinez Xi Jinping.

Şeful serviciilor secrete britanice MI6 a avertizat recent asupra dublei capcane întinse de China în întreaga lume - a datoriilor şi a informaţiilor.

China acordă ţărilor sărace împrumuturi dificil de rambursat ce asigură o dependenţă îndelungată de China.

Dar influenţa ei creşte şi în alte arii decât infrastructura, şi anume în domeniile militare şi educative în ţările din Commonwealth în care puţine alte naţiuni sunt dispuse să investească. China a atras de partea ei ţările din fostul imperiu britanic pe fondul scăderii puterii globale a Marii Britanii, dar şi unei oarecare indiferenţe a acesteia.

China a învestit 685 de miliarde de lire sterline din 2005 pentru a atrage ţările din Commonwealth, potrivit unor estimări ale centrului de reflecţie Henry Jackson Society.

Cinci miliarde de lire sterline sunt investiţii în cinci naţiuni din Caraibe Barbados, Jamaica, Bahamas, Antigua şi Barbuda, Trinidad şi Tobago.

Jamaica, săracă şi afectată de crimă organizată, a primit o sumă generoasă de două miliarde. China a donat echipamente poliţiei şi armatei şi a înfiinţat o reţea de „centre culturale” unde sunt oferite cursuri de limbi străine şi alte resurse. China a ajutat în timpul pandemiei cu echipamente medicale şi teste.

Pakistanul, o naţiune înarmată nuclear de peste 200 de milioane de oameni şi a doua naţiune din Commonwealth ca populaţie este unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Chinei.

China a curtat asiduu şi Nigeria, de asemenea o ţară cu populaţie numeroasă.

Cucerirea este în curs şi în plan tehnologic. Guyana de pildă a lansat Sistemul Siguranţei Oraşului care foloseşte echipament Huawei, un gigant sponsorizat de Beijing şi tehnologii de recunoaştere facială.

China a înfiinţat şi colegii de pregătire a personalului militar în Namibia şi îi antrenează şi pe soldaţii din Sri Lanka. Alte ţări africane din Commonwealth care primesc instrucţie militară chineză sunt Camerun, iar în America de Sud Guyana.

China oferă pregătire paramilitară şi Serviciului Naţional de tineret din Kenya şi deschide „şcoli politico-militare” în Uganda.

Citeste si:
Secrete ale primului împărat al Chinei. Cum vor intra experții în mormânt cu ajutorul razelor cosmice VIDEO
Secrete ale primului împărat al Chinei. Cum vor intra experții în mormânt cu ajutorul razelor cosmice VIDEO
Mormântul primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang, este situat în inima unei necropole din districtul Lintong din Xi’an. După ce a fost descoperită faimoasa ”armată de teracotă”,...
Primul caz de Omicron în orașul care va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă. Măsurile extreme luate de autoritățile chineze
Primul caz de Omicron în orașul care va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă. Măsurile extreme luate de autoritățile chineze
Autoritățile din Beijing au anunțat sâmbătă, 15 ianuarie, primul caz de infectare cu varianta Omicron. În câteva săptămâni, orașul va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă....