China interzice Ramadanul musulmanilor uiguri

Joi, 03 Iulie 2014, ora 19:59
4079 citiri
China interzice Ramadanul musulmanilor uiguri
Foto: cleveland.com

Autoritatile chineze din provincia nord vestica Xinjiang au interzis elevilor si lucratorilor din administratie sa participe la "toate activitatile religioase" in timpul lunii in care se sarbatoreste Ramadanul.

In aceasta regiune, unde 45% din populatie este musulmana, mai multe atentionari au fost facute in scoli si institutiile de stat, unde lucratorii au fost anuntati ca li se interzice cu strictete participarea la sarbatoare, si unora li s-a interzis chiar sa mai mearga la rugaciune in moschei, arata The Independent.

Anunturile spun ca interzicerea este menita sa impiedice folosirea scolilor si a birourilor guvernamentale in vederea "promovarii religiei", in timp ce organizatiilor politice locale li s-a reamintit pozitia oficiala ateista a partidului.

In Xinjiang, autoritatile ii invinuiesc pe separatistii uiguri pentru o serie de atacuri teroriste recente asupra civililor si institutiilor guvernamentale, in ciuda faptului ca separatistii neaga implicarea, acuzand Beijingul ca exagereaza amenintarea si o foloseste ca scuza pentru impunerea restrictiilor.

Joi, autoritatile din anumite comunitati din Xinjiang au celebrat aniversarea zilei in care a fost fondat Partidul Comunist Chinez si au oferit mancare gratis pentru a-i testa pe musulmanii prezenti. Teoretic, acestia nu ar fi fost de acord sa manance, pentru ca in timpul Ramadanului ziua se posteste.

"Niciun profesor nu are voie sa participe la activitati religioase, sa introduca in mintea elevilor ganduri religioase sau sa oblige elevii sa participe la activitati religioase", scria intr-un astfel de anunt publicat pe site-ul Liceului nr 3 din regiunea Ruoqiang, din Xinjiang.

"Elevii nu vor studia texte religioase, nu vor citi poezii religioase la orele de citit sau de muzica; nu vor purta insemne religioase si niciun parinte nu are voie sa ii forteze pe elevi sa adopte credinte religioase sau sa participe la activitati religioase", prevede edictul autoritatilor.

Un site de stiri al guvernului din orasul Yili a publicat un articol in care se spune ca sarbatoarea musulmana e periculoasa pentru starea fizica a tinerilor studenti, care ar trebui sa manance regulat.

In orasul Bole, profesorii pensionari de la gimnaziul Wutubulage au fost chemati sa pazeasca moscheile pentru a-i impiedica pe elevii sa intre.

Partidul de guvernamant spune ca religia si educatia trebuie tinute separat si ca elevii nu ar trebui sa fie supusi influentelor religioase. Aceasta regula este foarte rar pusa in practica pentru copii etniei majoritare Han, care, in caz ca au o religie, e de obicei budismul, daoismul sau crestinismul.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#China uiguri musulmani Ramadan, #China interzis Ramdan mancare, #China interzis Ramadan moschee , #China